torstai 14. helmikuuta 2013

MTV3: Romanialaismiehet varastivat vanhusten lompakoita - "suunnitelmallista ja ammattimaista toimintaa"

MTV3: Romanialaismiehet varastivat vanhusten lompakoita - "suunnitelmallista ja ammattimaista toimintaa" 14.2.2013
Näin lompakkovarkaat ryöstivät mummon kaupassa - katso video (video)

Keski-Uudenmaan poliisi on selvittänyt laajan lompakkovarkauksien sarjan. Kolmen romanialaismiehen epäillään tehtailleen yhteensä 42 erillistä rikosta. Epäillyt teot ovat tapahtuneet ympäri Suomen viime vuoden syyskuun ja marraskuun välisenä aikana.

Poliisi kuvailee miesten toimintaa hyvin ammattimaiseksi. Esitutkinnassa selvitettiin, että miehet tekivät suunnitellusti lompakkovarkauksia ja maksuvälinepetoksia eri kohteissa aina samalla tekotavalla. Jokaisella miehellä oli oma rooli.

Kaksi miehistä meni sisälle taajamissa ja kaupungeissa sijaitseviin isoihin itsepalveluelintarvikeliikkeisiin, joissa he valitsivat asiakkaiden joukosta uhreiksi aina vanhempia naisia ja vanhuksia. Valvontakamerakuvista näkyy, kuinka toinen miehistä häiritsi käyttäytymisellään uhreja ja esti heitä näkemästä tai huomaamasta lähelle tullutta varasta. Tällöin toinen varasti lompakon uhrin ostoskärryissä olleesta kauppakassista tai käsilaukusta täysin huomaamatta.

Tämän jälkeen miehet poistuvat välittömästi liikkeestä liikkeen ulkopuolella heitä odottaneeseen kolmannen miehen kuljettamaan henkilöautoon. Miehet ottivat lompakoista käteisen rahan itselleen. Jos lompakossa oli pankkikortti ja kortin tunnusluku piilotettuna, miehet kävivät nostamassa lähimmällä ottoautomaatilla uhrin tililtä siellä olleet rahat yhdellä tai useammalla nostokerralla. Tätä rikosten tekotapaa tukevat miesten kuulustelukertomukset.

Miehet ovat kertoneet yöpyneen hotelleissa eri puolella Suomea, esimerkiksi Salossa ja Kajaanissa hotelleissa. Hotelliyöpymisten lisäksi miehet kuluttivat rikoksilla saatua käteistä rahaa ruokaan ja juomiin, perheille ostettuihin tuliaisiin ja joululahjoihin sekä jokapäiväiseen elämiseen. Miehet ostivat myös omaan henkilöautoon polttoainetta. Omaan päivittäiseen elämiseen käytetyn rahan lisäksi kaikki kolme miestä ovat Suomessa olonsa aikana lähettäneet rikoksilla saatua käteistä rahaa kotiin Romaniaan yhteensä 19 600 euron edestä.

Miehet otettiin kiinni yhtä aikaa samasta hotellihuoneesta marraskuun lopussa salolaisesta hotellista ennen kuin miehet ehtivät poistua Suomesta. Asia on nyt siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan. Miehet ovat tällä hetkellä vangittuina Jokelan vankilassa.

Myös toinen tutkinta

Poliisilla on ollut tutkinnassa myös toinen lompakkovarkauksien sarja. Romanialaisen miehen epäillään yksin tehtailleen lompakkovarkauksia ja maksuvälinepetoksia.

Yksin Suomessa liikkunut ja rikokset yksin tehnyt mies operoi eri puolilla Suomea syyskuun ja marraskuun välillä. Mies anasti isoissa elintarvikeliikkeissä iäkkäämmiltä naisilta ja vanhuksilta lompakot ja rahat. Mies on todennäköisesti poistunut Tornion kautta Ruotsiin.

Mies on tunnistettu ja hänet on vangittu Tuusulan käräjäoikeuden päätöksellä poissaolevana rikoksentekijänä, minkä perusteella hänestä on laadittu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Miehestä tehdään luovutuspyyntö hänen kotimaahan, josta hänet pyydetään luovuttamaan Suomeen vastaamaan yhteensä 42 lompakkovarkauteen ja kymmeneen maksuvälinepetokseen, joilla on saatu rikoshyötyä yhteensä 33 000 euroa.