keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Svenska Yle: Sannfinländare: "Anonym rekrytering är onödigt trixande"

Svenska Yle: Sannfinländare: "Anonym rekrytering är onödigt trixande" 20.2.2013
Svenska Yle: Övriga delegationen skjuter ner Turkkilas utspel

Den nya ordföranden för delegationen för invandrings- och integrationsärenden i Helsingfors Matias Turkkila (Sannf) är emot namnlös rekrytering. Han vill minska på arbetslösheten bland utlänningar men anser att anonymiteten inte är en lösning på problemet.

Turkkila har bland annat varit med och grundat det invandringskritiska Homma-forumet. Den nya delegationen för invandrings- och integrationsärenden valdes i måndags.

- Min åsikt är att namnlös rekrytering bara är ett försök att trixa med invandrarnas arbetslöshetsproblem, säger Turkkila. Även om någon arbetsgivare skulle vara invandrarfientlig så ändrar anonymiteten i rekryteringsskedet inte situationen. Också arbetsminister Lauri Ihalainen sade förra veckan att erfarenheter från andra länder inte visar på någon större nytta med det anonyma förfarandet.

Delegationen för invandrings- och integrationsärenden valde i januari 2011 att stöda den anonyma rekrytering som Helsingfor stad nu prövar på.

"Slut på barnslig mångkulturalism"

Sannfinländarna sitter för första gången med i delegationen och representeras förutom Turkkila också av Marja-Liisa Suutarinen. Partiet har alltså lika många platser som både Samlingspartiet och De gröna och vill nu förnya delegationens verksamhet.

- Vi vill ha ett mer realistiskt grepp om invandring och integration, säger Turkkila. Tiden för prat om en sorts barnslig mångkulturalism är nu över. Om vi vill ta emot invandrare till Finland måste vi se till att de får lära sig finska och får jobb, men jag tycker att positiv diskriminering är fel mot de övriga invånarna.

Under förra mandatperioden hade hälften av delegationsmedlemmarna en invandrarbakgrund men nu är endast sex av delegationens 18 ordinarier och suppleanter invandrare. Delegationen arbetar med att utveckla stadens invandrarservice och att främja jämställdheten i stadens förvaltning och verksamhet.

_________________________

Svenska Yle: Övriga delegationen skjuter ner Turkkilas utspel

Ordförande Matias Turkkila (Sannf) får inget gehör av övriga medlemmar i delegationen för invandrings- och integrationsärenden.

Turkkila säger i en intervju med Yle Huvudstadsregionen att Helsingfors planer på anonym rekrytering bara är ett sätt att "trixa med invandrarnas arbetslöshetsproblem".

- Jag tror inte Turkkilas strängare linje får särskilt mycket stöd i den nya delegationen. Han är ändå bara en ledamot, säger Suldaan Said Ahmed (VF), som är en av de fyra ordinarie medlemmarna i delegationen som har invandrarbakgrund.

- Jag applåderar förslaget och jag vet att det inom många av stadens verk förekommer smygrasism, säger han.

Delegationen fattar inga beslut, men ger utlåtanden i invandrarfrågor och utövar således indirekt makt.

"Ingen ville jobba för mig"

Yakup Ylimaz (SFP) sitter också med i den nya delegationen och han har på nära håll sett hur det kan gå då invandrare söker jobb.

- Jag är företagare och har letat efter en revisor. Flera revisorer som i övrigt verkade vilja ha jobb avböjde ändå då jag ringde och bad dem jobba för mig. Dessutom har jag kompisar som har sökt städjobb och fått veta att jobbet inte längre är ledigt. Däremot har finländare som sökt samma jobb fått ett annat svar, säger Ylimaz, som är hemma från Turkiet.

Pilvi Nummelin (Gröna) anser också att anonym rekrytering behövs.

- Jag stöder tanken. Det har prövats med gott resultat i andra länder, säger hon.

Hennes partikamrat Abdulkadir Isak är inne på samma linje.

- Det kan förebygga fördomar, anser han.

Förutom de nämnda sitter också Marja-Liisa Suutarinen (Sannf), Eija Paananen (SDP), Antti-Jussi Kallio (Saml) och Saido Mohamed (Saml) i stadens delegation för invandrar och integrationsfrågor.