torstai 14. helmikuuta 2013

Yle: Rasismitutkijoihin kohdistunut uhkailu poliisin ulottumattomissa

Yle Pohjois-Karjala: Rasismitutkijoihin kohdistunut uhkailu poliisin ulottumattomissa 14.2.2013
MTV3/STT: Tutkijan ovi tuhrittiin ulosteella – rasismi häiritsee yliopiston opetusta

Ulosteen tuhrimista yliopistotutkijan kotioveen, häiriköintiä luennoilla ja uhkaavia tekstejä internetissä. Poliisi ei pääse tutkimaan Joensuussa tapahtuneita uhkauksia, koska asianomistajat eivät ole niistä ilmoittaneet.

Poliisi ei ole toistaiseksi päässyt tarttumaan yliopistotutkijoihin kohdistuneisiin uhkauksiin Joensuussa.

Yle Pohjois-Karjala kertoi keskiviikkona, että rasismitutkijat ovat saaneet uhkauskirjeitä ja heitä on solvattu internetissä. Erään tutkijan kotiovea oli sotkettu ulosteella. Myös luennoilla on ollut uhkaavia tilanteita.

Pohjois-Karjalan poliisille tai suojelupoliisille ei ole ilmoitettu uhkaavista tilanteista. Laittomat uhkaukset ovat asianomistajarikoksia, jolloin uhkauksen kohteen tulisi itse ottaa yhteyttä poliisiin.

Rikosylikomisario Jorma Alvila Pohjois-Karjalan poliisista sanoo, että mikäli uhkaukset vaikuttavat vakavilta, on syytä ottaa yhteys poliisiin.

- Niitä tulee harkita sen mukaan, onko ne tosia ja täytyykö niihin suhtautua vakavasti. Jos tilanne on sellainen, että ne ovat vakavasti otettavia, niin kyllähän niistä on syytä poliisille ilmoittaa. Poliisi tietenkin seuraa tilannetta ja tarvittaessa puuttuu siihen.

Rikosylikomisario ei usko siihen, että uhkailua kokenut ei uskaltaisi koston pelossa ottaa yhteyttä virkavaltaan.

- No se tuntuu kyllä aika vieraalta, toteaa Jorma Alvila.


Mistä on kyse?
- Rasismitutkijoita on uhkailtu Joensuussa
- Uhkauksen kohteet eivät ole ottaneet yhteyttä virkavaltaan, mikä estää tutkinnan aloittamisen

___________________________________

MTV3/STT: Tutkijan ovi tuhrittiin ulosteella – rasismi häiritsee yliopiston opetusta

Itä-Suomen yliopistossa on häiritty opetusta rasistisesti.

Yliopiston ammattijärjestöt vaativat kannanotossaan, että yliopisto ottaa näkyvän roolin rasismin vastustamisessa. Taustalla on opetukseen ja tutkijoihin kohdistuva häirintä.

– Sitä tapahtuu muuallakin, mutta me haluamme tuoda asian esiin nimenomaan ammattijärjestötasolla, sanoi pääluottamusmies Antero Puhakka akavalaisesta Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöstä STT:lle

Puhakan mukaan rasismia, monikulttuurisuutta ja islaminvastaisuutta käsitteleviä luentoja on häiritty. Jotkut opiskelijat ovat ilmaisseet rasistisia kantoja tenttivastauksissa. Tutkijat ovat saaneet myös solvausviestejä.

Yle Pohjois-Karjalan mukaan erään tutkijan kotiovi on tuhrittu ulosteilla.

Kannanoton mukaan rasismi ja poliittisyhteiskunnallinen ilmapiiri on koventunut Itä-Suomessa.