sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Turun Sanomat: Työllisyydessä haisee lama – nuorisotyöttömyys lisääntynyt viidenneksen

Turun Sanomat: Työllisyydessä haisee lama – nuorisotyöttömyys lisääntynyt viidenneksen 17.2.2013

Nuorison ja maahanmuuttajien työttömyysluvut rumentuvat Varsinais-Suomessa hurjaa vauhtia. Työ- ja elinkeinotoimiston mukaan maahanmuuttajien työttömyys on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna 26 prosenttia, nuorisotyöttömyys 20 prosenttia ja pitkäaikaistyöttömyys 5 prosenttia.

– Perinteisesti matalasuhdanteen alkaminen näkyy nuorten työttömyyden kasvuna. Sen jälkeen maahanmuuttajien ja sitten pitkäaikaistyöttömien työttömyys kasvaa. Sitten taas taloussuhdanteen parantuessa työttömyys laskee samassa järjestyksessä, selvittää Työ- ja elinkeinotoimiston palvelujohtaja Jaana Hernelahti.

Muutosta parempaan ei ole nopeasti näkyvissä.

– Työttömien lukumäärät ovat edelleen kasvussa, Hernelahti kertoo.

ELY-keskuksen analyytikon Juha Pusilan havainnot ovat samanlaisia.

– Työvoiman kysynnän väheneminen oli voimakasta viime vuoden lopulla. Alavire jatkuu edelleen, hän toteaa.

Varsinais-Suomessa oli viime vuoden lopussa yli 25 000 työtöntä työnhakijaa.

Synkkyyden keskellä on kuitenkin edelleen toivoa työpaikan löytämisestä. Turussa käynnissä oleva Triangeli-projekti on auttanut maahanmuuttajia löytämään töitä.

Projektin työntekijät kertovat, että vuodessa 261:stä kävijästä 67 maahanmuuttajaa on saatu töihin, harjoitteluun tai koulutukseen.

– Työllistyminen on vaikeata, mutta yllätyksiä tapahtuu. Hyvä työntekijä otetaan kyllä töihin, sanovat Triangelin yrityskoordinaattorit Marco Mikkola ja Satu Nikkanen.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA