tiistai 12. helmikuuta 2013

Yle: Romanikerjäläiset palasivat Suomeen

Yle Helsinki: Romanikerjäläiset palasivat Suomeen 12.2.2013
MTV3: Romanikerjäläisiä on jo yli sata pääkaupunkiseudulla

Aamulla Helsinkiin saapui kymmeniä romaneja laivalla Virosta.

Romanikerjäläiset ovat palanneet Helsinkiin. Ryntäys alkoi tänä aamuna, kun kymmeniä romaneja tuli laivalla Virosta.

Talvea Suomessa on viettänyt vain pieni joukko kerjäläisiä. Talvi on ollut heille vaikea. Kerjäläiset ovat etsineet majoitusta muun muassa yömajoista._________________________________________


MTV3: Romanikerjäläisiä on jo yli sata pääkaupunkiseudulla

Kymmeniä romanikerjäläisiä on saapunut pääkaupunkiseudulle viimeisten 2-3 viikon sisällä, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Hänen arvionsa mukaan romanikerjäläisiä on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla noin sata tai vähän yli.

– Viimeisten viikkojen aikana joka viikko on tullut kymmenittäin uusia porukoita, Tuomola toteaa.

Osa kerjäläisistä on viettänyt talven pääkaupunkiseudulla. Nyt saapuneet kerjäläiset ovat tulleet pääasiassa Romaniasta. Osa heistä on kerjännyt aiemminkin Suomessa. Kerjäläiset ovat tulleet bussikuljetuksilla. Bussi kulkee yleensä Viron kautta laivalla Suomeen.

– Bussi kerätään täyteen väkeä ja he sitten matkustavat tänne. Yhdensuuntainen matka maksaa heille 100-150 euroa, Tuomola tähdentää.

Myös Bulgariasta saapuvien kerjäläisten tulo vilkastuu lähiviikkoina ja he saapuvat pääsääntöisesti omilla autoilla.

Kerjäläisten tulo vilkastuu kevättä myöden. Viime vuonna pääkaupunkiseudulla oli enimmillään yli 500 romanikerjäläistä. Tuomola ei osaa kuitenkaan vielä tässä vaiheessa arvioida, tuleeko romanikerjäläisiä yhteensä enemmän kuin viime vuonna.

Romanikerjäläisille suunnatussa tukikeskuksessa Hirudossa asioi tällä hetkellä päivittäin noin 50-60 romanikerjäläistä. Suurimmalla osalla heistä ei ole majoitusta tai he asustavat autoissa. Hirudoa ylläpitää Helsingin Diakonissalaitos.