lauantai 23. helmikuuta 2013

Pohjolan Sanomat: Soini on voimaton ääriryhmänsä edessä

Pohjolan Sanomat, pääkirjoitus: Soini on voimaton ääriryhmänsä edessä 23.2.2013

Perussuomalaisten kansanedustajien puheista on vajaan kahden vuoden aikana ehtinyt nousta monta kohua. Nyt sopimattomasta käyttäytymisestä moititaan jo puheenjohtaja Timo Soiniakin.

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund syyttää Soinia Suomen maineen pilaamisesta. Haglundin mielestä Soini vähätteli puolueessa ilmeneviä rasistisia piirteitä BBC:n haastattelussa.

Haastattelussa Soinilta kysyttiin muun muassa, miksi hän ei ole erottanut Teuvo Hakkaraista ja Jussi Halla-ahoa näiden rasististen puheiden ja kirjoitusten takia.

Soini lasketteli tutut vastauksensa, jotka Suomessa on kuultu lukuisia kertoja. Brittitoimittaja ei kuitenkaan hellittänyt, vaan grillasi Soinia yhä tiukemmilla jatkokysymyksillä. Kotimaan haastatteluissa Soini ei ole ehkä koskaan jäänyt samalla tavoin altavastaajaksi.

Soini ei löytänyt lainkaan vakuuttavia vastauksia esimerkiksi siihen, että hän ei ole pitänyt kiinni lupauksestaan erottaa puolueesta rasistisista rikoksista tuomitut.

Haglundin väite, että Soini pilaa Suomen maineen, on liioitteleva. Rasismi eri muodoissaan on arkea miltei kaikkialla Euroopassa. Populistisia liikkeitä löytyy kaikista maista.

Timo Soinia itseään ei voi syyttää rasismista. Tässä suhteessa hän on täysin uskottava. Todennäköisesti Soinin oma hahmo ja kielteinen asenne rasismiin ja ulkomaalaisvihaan jollain tavoin laimentaa puolueen piiristä tulevia koviakin kannanottoja.

Ehkä puolueen jyrkimmän siiven esiintymiseen on jo turruttukin. Matkan päästä näkee selvemmin. Se BBC:n toimittajan kysymyksistä tulee joka tapauksessa selväksi, että Suomessa media päästää Soinin kovin helpolla.

Timo Soini on tietenkin siinä oikeassa, että hän ei voi henkilökohtaisesti olla vastuussa siitä, mitä puolueen jotkut yksittäiset edustajat tekevät. Näille tuon tuosta eri puolilla maata esiin putkahtaville viha- tai muille puheille hän ei mahda mitään.

Sen sijaan tehokas jälkitarttuminen tapahtumiin on täysin Soinin käsissä. Suomessa ei ole toista poliittista liikettä, jossa johto sallisi jäseniltä perussuomalaisten kaltaisia tempauksia. Soini vain ei uskalla tehdä tätä.

Pitää muistaa, että Timo Soini on piin kova poliitikko, joka miltei yksin on rakentanut tällä hetkellä maan kolmanneksi suurimman puolueen. Se on yhä herkkä rakennelma, jonka selkänojaksi – tai -rangaksi – ei ole ehtinyt kasvaa mitään perinnettä tai kulttuuria.

Rajussa kasvubuumissa mukaan on tullut myös joukkoa, jolla ei ole juuri mitään yhteistä Timo Soinin ajatusten ja politiikan kanssa. Puolueen ääriryhmän edessä Soini on käytännössä voimaton.