torstai 3. syyskuuta 2009
Aamulehti: Kansanmurhasta syytetty: Todistajia on lahjottu ja painostettu
Aamulehti/STT:
Kansanmurhasta syytetty: Todistajia on lahjottu ja painostettu
3.9.2009
Helsingin Sanomat:
Kansanmurhasta syytetty sanoo Ruandan haluavan hänestä syntipukin
Puolustus: Ruanda-syytetty tajusi tapahtumat myöhään
YLE Uutiset:
Ruandalaismies: Joukkotuhontasyytteet ovat valheellisia
Joukkotuhonnasta syytettyä kuullaan oikeudessa
Ruandan kansanmurhasta syytetty mies kiistää vihanneensa maan tutsiväestöä. Hutuihin itse kuuluva mies sanoi torstaina Porvoon käräjäoikeudessa, ettei hänellä ole koskaan ollut mitään syytä olla tutseja vastaan tai ongelmia heidän kanssaan.
Torstai oli ensimmäinen päivä, jolloin mies itse puhui oikeudenkäynnissä tekemisistään Ruandassa ja muualla Afrikassa ennen Suomeen tuloaan. Syytetyn mukaan hänen asuinkunnassaan Nyakizussa hutut ja tutsit asuivat rauhanomaisesti rinnakkain, eikä häntä itseään edes kiinnostanut ihmisten etninen tausta.
- Kanssakäymisessä ei ollut koskaan yhtään mitään ongelmia, suhteet olivat hyvät koko ajan. Me autoimme siellä toisiamme ja teimme töitä yhdessä, syytetty sanoi aamupäivällä.
Syyttäjän näkemys puolestaan on, että mies surmasi ja käski surmata lukuisia tutseja Ruandan kansanmurhassa, koska vihasi ja halveksi heitä. Kansanmurhassa kuoli yhteensä noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua.
Miestä syytetään joukkotuhonnasta tai vaihtoehtoisesti viidestätoista murhasta. Hän itse näkee syytteiden perustuvan valheisiin. Hänen mukaansa todistajia on lahjottu ja painostettu.
Ruandasta ranskaan ja suomeen
Syytetyn kuuleminen torstaina eteni kohtuullisen hitaasti, sillä kaikki hänen sanomansa piti tulkata ensin ruandasta ranskaan ja sitten suomeen. Kysymyksissä tulkkaus toimi toisinpäin. Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen myönsi salin ulkopuolella, että kaksinkertainen tulkkaus tuo omat vaikeutensa oikeudenkäyntiin.
- Riski tietysti on, että tulee virheitä, kun tulkataan moneen kertaan. Mutta siksi oikeudenkäynti nauhoitetaan, että asioihin voidaan palata, jos epäillään virheitä tai väärinkäsityksiä.
58-vuotias syytetty esiintyi oikeudessa rauhallisesti. Hänen avustajansa, asianajaja Ingrid Heickell kuitenkin kertoi miehen olleen äärimmäisen stressaantunut ja ahdistunut.
- Häntä syytetään teoista, joista on rangaistuksena elinkautinen. Mutta on hän myös helpottunut, kun vihdoin pääsee itse kertomaan asioista, Heickell sanoi.
Torstaina oikeudessa käytiin laajasti läpi miehen henkilöhistoriaa ja muun muassa hänen suhteitaan kotikuntansa Nyakizun muihin asukkaisiin. Kansanmurhan aikaan on tarkoitus perehtyä perjantaina. Mies on kuitenkin aiemmin sanonut, että ei ollut edes paikalla silloin, kun hänen tekemikseen väitetyt teot on tehty.
Fakta: Syytetty ollut vangittuna yli kaksi vuotta
Joukkotuhonnasta syytteessä oleva ruandalaismies on syntynyt tammikuussa 1951. Hän on naimisissa ja perheellinen.
Ruandan lisäksi mies on asunut Burundissa ja Kamerunissa, jossa hän opiskeli. Ruandaan mies palasi vuonna 1992.
Kansanmurhan tapahtumien aikaan mies asui Nyakizun kunnassa eteläisessä Ruandassa. Hän toimi muun muassa baptistikirkon nuorisosiiven kansallisena johtajana.
Kansanmurhan jälkeen mies pakeni perheineen Kongoon ja sieltä Sambiaan. Suomeen mies tuli turvapaikanhakijana vuonna 2003. Hän on asunut Porvoossa.
Porvoon käräjäoikeus vangitsi miehen toissa vuoden huhtikuussa todennäköisin syin epäiltynä joukkotuhonnasta. Hän on ollut siitä lähtien eli yli kaksi vuotta vangittuna.
Syyte miestä vastaan nostettiin tämän vuoden keväällä. Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi tällä viikolla Porvoossa.