tiistai 1. syyskuuta 2009

Ilta-Sanomat: Yllätyskäänne Ruanda-käräjillä


Ilta-Sanomat:
Yllätyskäänne Ruanda-käräjillä
Ruanda-tuomari ei ole esteellinen
Tappaja vai pelastaja?

YLE Uutiset:
Kansanmurhaoikeudenkäynnin syytetty kiistää kaikki syytteet
Amnesty huolissaan Ruanda-jutun todistajien turvallisuudesta
Amnesty: Ruanda-todistajien turvallisuus taattava

Helsingin Sanomat:
Laamanni: Kansanmurhasta syytetyn olisi voinut luovuttaa Ruandaan
Oikeus: Laamanni ei ole esteellinen kansanmurhaoikeudenkäynnissä


Ruanda-käräjillä koettiin heti aamusta yllätyskäänne, kun syytetyn Francois Bazaramban asianajaja Ville Hoikkala esitti epäilyksensä oikeuden puheenjohtajan, laamanni Lars Karlssonin esteellisyydestä.

Puolustuksen esteellisyysväittämä liittyy Helsingin Sanomissa tänään julkaistuun juttuun, jossa Karlssonia on haastateltu.

Karlssonin näkemys HS:n haastattelussa on, että syytetty olisi saanut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin myös Ruandassa. "Kyllä luovutus olisi voinut tapahtua, kun jopa Ruotsi on katsonut sen mahdolliseksi", Karlsson sanoo HS:ssä.

Puolustuksen mielestä Karlssonin lausunnot tekevät hänet esteelliseksi.

- Puheenjohtaja pitää vaihtaa, sanoi asianajaja Hoikkala IS:lle.

Puoli kymmenen jälkeen tilanne käräjätalossa oli se, että yleisö oli poistettu salista ja oikeus harkitsi, aiheuttaako vaatimus jatkotoimia.

________________________________________________

YLE Uutiset: Kansanmurhaoikeudenkäynnin syytetty kiistää kaikki syytteet

Kansanmurhaoikeudenkäynnissä Porvoon käräjäoikeudessa on luettu ruandalaismiehelle syytteet joukkotuhonnasta ja toissijaisesti 15 murhasta. Syyttäjän mukaan syytetty on sekä murhannut että antanut surmaamiskäskyjä. Käskyt koituivat muun muassa 12-vuotiaan pojan ja pienen vauvan kohtaloksi.

Puolustuksen mukaan syytetty ei kantanut asetta eikä johtanut joukkotuhontaoperaatioita. Puolustus sanoo, että syytetty itse yritettiin tappaa.

Oikeudenkäynti sai heti alkuun yllättävän käänteen, kun puolustus vaati oikeuden puheenjohtajan vaihtamista. Oikeus totesi asiaa harkittuaan, ettei puheenjohtajaa tarvitse vaihtaa.

Puolustuksen mielestä oikeudenkäyntiä johtava laamanni Lars Karlsson olisi pitänyt vaihtaa ennen kuin käsittelyä voidaan jatkaa, sillä hänellä on jutun käsittelyä haittaava ennakkoasenne.

Vaatimus liittyi siihen, että Karlsson sanoi tiistain Helsingin Sanomissa, että syytetty olisi saanut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin myös Ruandassa. Puolustuksen mielestä väitteellä sivuutettiin tyystin se, että puolustuksen keskeinen näkemys on, että todistajia on kidutettu Ruandassa, jotta he ovat suostuneet antamaan lausuntoja syytettyä vastaan.

- Suomen olisi pitänyt toimia niin kuin Ruotsin, joka on tehnyt oman ruandalaisen kohdalla luovutuspäätöksen. Mutta kun näin on päätetty, niin kyllä me teemme parhaamme, enkä näe että mikään mukaan olisi sen soveliaampi kuin Porvoon käräjäoikeus, Karlsson sanoi maanantaina YLE Uutisille.

Syytettyä epäillään kansanryhmän hävittämisaikeesta

Oikeudenkäynnissä Porvoossa asuvaa ruandalaismiestä epäillään yrityksestä hävittää kansanryhmä ja lisäksi hänelle vaaditaan rangaistusta viidestätoista murhasta.

Ruandalaismiestä syytetään osallisuudesta Ruandan vuoden 1994 kansanmurhaan, jossa surmansa sai 800 000 ihmistä. Miestä vastaan on nostettu syyte joukkotuhonnasta tai toissijaisesti 15 murhasta.

Jutun pääkäsittely alkoi Porvoon käräjäoikeudessa aamuyhdeksältä. Oikeudenkäynnin alkua oli paikan päällä seuraamassa runsaasti tiedotusvälineiden edustajia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa käydään oikeutta joukkotuhannasta. Maksimirangaistus sekä joukkotuhonnasta että murhista on elinkautinen vankeusrangaistus.
Todistajia kuullaan Ruandassa

Suomen historiassa ainutlaatuisen oikeudenkäynnin valmistelu on ollut suuritöinen urakka. Oikeudenkäynti vaatii runsaasti erikoisjärjestelyjä, sillä suuri osa todistajista asuu muualla kuin Suomessa.

Ensimmäisen, kymmenen päivää kestävän käsittelyn jälkeen tuomarit, syyttäjä ja puolustus matkustavat syyskuun puolivälissä neljäksi viikoksi Ruandaan, jossa kuullaan 35 syyttäjän todistajaa.

Matkan jälkeen tapauksen käsittely jatkuu käräjäoikeudessa marraskuussa. Tuomion antaminen tapahtuu kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.
Kulut nousevat yli miljoonaan euroon

Suomalaisen oikeushistorian tekeminen tulee kalliiksi, sillä oikeusministeriö arvioi STT:lle, että Ruanda-jutun kulut nousevat yli miljoonaan euroon.

Oikeusministeriö on varannut Ruanda-oikeudenkäyntiin ja mahdolliseen WinCapita-oikeudenkäyntiin syyttäjille ja tuomioistuimille yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa. Summaa ei ole eritelty oikeudenkäyntien kesken.

Oikeutta käydään Suomessa, sillä YK:n Ruanda-tuomioistuin on jo lopettamassa toimintaansa. Suomi ei ole suostunut luovuttamaan miestä Ruandan viranomaisten pyynnöistä huolimatta, koska kansanmurhasta syytetyt eivät ehkä saisi tasapuolista oikeudenkäyntiä.

Ruandalaismies haki turvapaikkaa saapuessaan Suomeen vuonna 2003. Mies on ollut vangittuna huhtikuusta 2007 saakka, jolloin Porvoon käräjäoikeus vangitsi hänet epäiltynä osallisuudesta kansanmurhaan.

_________________________________________________

Helsingin Sanomat:
Laamanni: Kansanmurhasta syytetyn olisi voinut luovuttaa Ruandaan

Kansanmurhasta syytetyn miehen olisi aivan hyvin voinut luovuttaa Ruandaan tuomittavaksi, sanoo Porvoon käräjäoikeuden laamanni Lars Karlsson. Hän toimii oikeuden puheenjohtajana kansanmurhajutussa, joka alkaa tänään Porvoossa.

Ruotsi päätti heinäkuussa ensimmäisenä Euroopan maana luovuttaa siellä olevan kansanmurhasta epäillyn. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tosin määrännyt lykkäämään luovutusta.

Suomen oikeusministeriö sen sijaan vastasi kieltävästi Ruandan luovutuspyyntöön viime keväänä. Ministeriö epäili, ettei syytetty saisi Ruandassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Karlssonin mielestä mies olisi varmasti saanut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin myös Ruandassa. Hänen mukaansa Suomi olisi valvonut, ettei oikeudenkäynnissä olisi päässyt tapahtumaan ylilyöntejä.

Harvinainen oikeudenkäynti alkaa tänään Porvoossa. Suomessa asunutta ruandalaismiestä syytetään osallistumisesta Ruandan kansanmurhaan, jossa äärihutut tappoivat arviolta 800 000 tutsia ja maltillista hutua vuonna 1994. Mies on syytteessä joukkotuhonta-nimisestä rikoksesta.

Tällä ja ensi viikolla Porvoossa luetaan syytteet, kuunnellaan syytetyn vastaus sekä kuullaan syyttäjän ja puolustuksen nimeämiä asiantuntijatodistajia. Sen jälkeen oikeus pakkaa paperinsa ja lähtee Ruandaan.

Käräjäoikeus yrittää päästä käymään myös Ruandan naapurimaassa Burundissa. Siellä oikeus haluaisi kuulla syytetyn nimeämiä todistajia.