torstai 3. syyskuuta 2009
Kainuun Sanomat: Thors kiittelee komission aloitetta kiintiöpakolaisista
Kainuun Sanomat:
Thors kiittelee komission aloitetta kiintiöpakolaisista
3.9.2009
Aamulehti:
Thors: Ottakaa vastuuta pakolaisista
Astrid Thorsin blogi:
En europeisk "flyktingkvot"?
28.11.2008
Sisäministeriön tiedote:
Ministeri Thors ja Syyrian varaulkoministeri Mekdad keskustelivat irakilaispakolaisten tilanteesta
2.9.2009
Ehdotus: EU-maiden halutaan ottavan enemmän kiintiöpakolaisia, houkutuksena rahaporkkana
Euroopan komissio haluaa rohkaista EU-maita ottamaan enemmän kiintiöpakolaisia, eli virkakielellä uudelleensijoittamaan pakolaisia kolmansista maista. Tällä hetkellä kiintiöpakolaisia vastaanottaa säännöllisesti vain 10 jäsenmaata, ja viime vuonna EU-maat vastaanottivat alle 7 prosenttia kaikista ympäri maailmaa uudelleensijoitetuista pakolaisista. Keskiviikkona julkistetun yhteisen uudelleensijoittamisohjelman toivotaan patistavan EU-maita kantamaan vastuutaan. Jäsenmaille tarjotaan myös rahaporkkanaa Euroopan pakolaisrahaston kautta.
Kiintiö kasvuun?
Syyriasta työmatkalta tavoitettu maahanmuutto- ja Eurooppaministeri Astrid Thors (r) kiitteli komission ehdotusta. EU-maiden on syytä ottaa aiempaa suurempi vastuu pakolaisista.
– On tärkeää, että ihmisillä on muitakin tapoja saada kansainvälistä suojelua kuin joutua lähtemään pakolaiseksi meren ylitse vaarallisissa paateissa, Thors sanoi.
Suomen kiintiö on jo pitkään ollut 750 henkilöä vuodessa. Onko sitä nyt painetta nostaa?
– Eduskunta on toivonut kiintiön nostamista tuhanteen, mutta hallitus ei ole päässyt siitä sopuun, Thors muotoili.
Suomi on ollut EU-maissa suurimpien kiintiöpakolaisten vastaanottajamaiden joukossa. Thorsin mukaan Suomi haluaa kannustaa muitakin jäsenmaita kantamaan vastuutaan. Thors ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, kuinka paljon kiintiöpakolaisia EU-maiden pitäisi tulevaisuudessa vastaanottaa.
– Se riippuu paljon myös kansainvälisestä tilanteesta, kuinka paljon ihmisiä on kansainvälisen suojelun tarpeessa.
Paljon Euroopan maita suurempia kiintiöpakolaisten vastaanottajia ovat Yhdysvallat, Kanada ja Australia. Toisaalta EU-maihin tulee suhteessa enemmän oma-aloitteisia turvapaikanhakijoita kuin muihin kehittyneisiin maihin.
Thorsin ministerikollega, ulkomaankauppa-ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk) moitti keskiviikkona Huomenta Suomen lähetyksessä Suomen pakolaispolitiikkaa liian lepsuksi. Hänen mukaansa Suomen ei ainakaan pidä korottaa kiintiötään, pikemminkin päinvastoin.
Ei sitova ohjelma
EU:n ohjelma ei sido jäsenmaita. Ne voivat edelleen itse päättää vastaanottamiensa pakolaisten määrästä ja alkuperästä. Ehdotuksen mukaan EU-maat päättäisivät yhdessä maat ja kohderyhmät, joista tulevat pakolaiset olisivat etusijalla ja joiden vastaanottamisesta maksettaisiin tukea. Näitä ryhmiä vastaanottaneille voitaisiin maksaa pakolaisrahastosta tukea 4 000 euroa henkilöä kohti. Tukea olisi tarjolla myös esimerkiksi pakolaisten valitsemiseen ja integrointiohjelmiin. Tukea on ollut tarjolla jo nytkin, mutta sen kohdennukset eivät ole kaikilta osin vastanneet tarpeita.