tiistai 20. huhtikuuta 2010

HS: Valtio ryhtyi takaamaan pakolaisten vuokria

Helsingin Sanomat: Valtio ryhtyi takaamaan pakolaisten vuokria 20.4.2010
Savon Sanomat: Valtio takaa vuokria turvapaikanhakijoille

Vastaanottokeskukset ovat ryhtyneet tukemaan pakolaisten vuokria, kirjoittaa Savon Sanomat.

Hiljattain on aloitettu käytäntö, jossa vastaanottokeskus antaa takuuvuokralle maksusitoumuksen, mikäli pakolainen hakeutuu itse kuntaan asumaan.

"Nyt pohditaan, voitaisiinko se ottaa laajemmin käyttöön", kertoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Maahanmuuttovirasto on joutunut toteamaan, että vuokra-apu tulee halvemmaksi kuin pakolaisten pitäminen vastaanottokeskuksissa. Noin 400 pakolaista odottaa kuntapaikkaa keskuksissa, vaikka heillä on jo myönteinen oleskelulupapäätös.

Kontiolahden vastaanottokeskuksen ohjaajan Timo Turusen mukaan uusi käytäntö on auttanut huomattavasti.

"Emme hae heille asuntoja, mutta tulemme mukaan siinä vaiheessa, kun asukas on tekemässä vuokrasopimusta", Turunen selvittää.

Joissain tapauksissa korkeat takuuvuokrat ovat estäneet pakolaisten muuttamisen vuokra-asuntoihin. Takuuvuokrat maksaa viime kädessä valtio, koska vastaanottokeskukset laskuttavat toiminnastaan Maahanmuuttovirastoa.

__________________________________________________________

Savon Sanomat: Valtio takaa vuokria turvapaikanhakijoille

Maahanmuuttovirasto on joutunut toteamaan, että pakolaisten tukeminen vuokrissa tulee halvemmaksi kuin pitäminen vastaanottokeskuksissa.

Muutamat keskukset ovat alkaneet maksaa pakolaisia ulos takaamalla heidän vuokriaan, kun kunnat eivät sitä tee. Korkeat takuuvuokrat ovat olleet esteenä keskuksista muutolle.

– Käytäntöä on testattu muutamissa vastaanottokeskuksissa. Nyt pohditaan, voitaisiinko se ottaa laajemmin käyttöön, kertoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Mitä tahansa summia ei kustanneta. Turusen mukaan vastaanottokeskus on maksanut korkeintaan sen summan, minkä kunnan sosiaalitoimistosta on voinut saada tukea takuuvuokraan.

Keskuksissa odottaa edelleen noin 400 pakolaista kuntapaikkaa, vaikka heillä on jo myönteinen oleskelulupapäätös.