tiistai 20. huhtikuuta 2010

YLE: Helsinki suunnittelee totaalikieltoa kerjäämiselle

YLE Helsinki: Helsinki suunnittelee totaalikieltoa kerjäämiselle 20.4.2010

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen nimeämä työryhmä etsii keinoja romanikerjäläisongelman vähentämiseksi. Yksi vakavasti harkittava keino on kerjäämisen kieltäminen.

Työryhmän puheenjohtaja, johtava asiantuntija Jarmo Räihä sanoo, että yksin Helsingin kaupunki ei voi tehdä mitään, mutta valtiovallan kanssa yhdessä voi löytyä ratkaisuja kerjäämisen kitkemiseksi. Esimerkiksi järjestyslakiin pitäisi saada pykälä, joka kieltää kerjäämisen. Tämä tieto pitäisi myös saada Romanian päähän, jos laki toteutuu.

- Kyllä asia pitää saada hallintaan, koska romanien kerjääminen on helsinkiläisille epämiellyttävä, outo ja pelottava asia, toteaa johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Työryhmä pyrkii nopeisiin tuloksiin

Räihän mukaan vielä tässä vaiheessa ei ole esittää mitään keinoja kerjäämisen estämiseksi.

- Meillä ei ole mitään valmiita patenttiratkaisuja, mutta meillä on iso ja toimiva työryhmä, joten minä odotan selviä ehdotuksia ja työkaluja, sanoo johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Eri hallintoalojen virkamiehistä koostuva, kymmenhenkinen työryhmä aloittaa työskentelynsä lähiaikoina.

Työryhmällä ei ole aikataulua, vaan se antaa kaupunginjohtaja Pajuselle esityksiä, kun niitä syntyy.

Helsingissä oleskelevien kerjäläisten määrä kasvaa keväällä jatkuvasti. Tällä hetkellä heitä on arvioiden mukaan noin 130, joista osa on alaikäisiä lapsia.