maanantai 19. huhtikuuta 2010

YLE: Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajataustalla

YLE Kymenlaakso: Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajataustalla 19.4.2010

Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksesta valmistui tänään maanantaina kymmenen maahanmuuttajataustaista koulunkäyntiavustajaa. Koulutuksen aloitti puolitoista vuotta sitten 12 opiskelijaa. Koulutusalajohtaja uskoo vahvasti vastavalmistuneiden työllistymiseen.

Tammikuussa 2009 12 maahanmuuttajaa aloitti tutustumisen suomalaiseen kouluyhteisöön Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksessa. Koulutus oli haasteellinen jo siksi, että se järjestettiin kokonaan suomen kielellä. Tänään maanantaina valmistumistaan juhli kymmenen opiskelijaa, jotka ovat kotoisin Venäjältä, Israelista ja Hondurasista.

Koulumaailma oli monelle ennestään tuttu

Monella nyt valmistuneella oli pohjalla alan opintoja tai työkokemusta entisessä kotimaassaan. Kotkalainen Lorenza Heikkilä aloitti opinnot Hondurasissa.

- Opiskelin noin puolitoista vuotta pedagogiaa. Sitten tapasin suomalaisen miehen, menin naimisiin ja muutin Suomeen. Tämä oli hyvä tilaisuus opiskella unelma-ammatti. Uskon että löydän töitä Kotkasta.

Seitsemän vuotta sitten Venäjän Karjalasta Kouvolaan kotiutunut Julia Agafonova on toiminut kotimaassaan luokanopettajana 15 vuotta. Hänestä puolentoista vuoden pätevöitymiskoulutus oli tarpeen, sillä koulumaailma on Suomessa hyvin erilainen kuin Venäjällä. Työllistymistä Agafonova ei ole vielä ehtinyt pohtia, sillä hän suunnittelee jatko-opintoja.

- Minulla on vielä haaste päästä yliopistoon opiskelemaan, koska minulla on kuitenkin jo opettajan pätevyys. Olen jo hakenut paikkaa ja uskon että pääsen sinne.

Puolitoista vuotta on pitkä aika

Valmistujaisjuhlallisuuksiin liittyi iloisten tunnelmien lisäksi haikeutta. Opiskelijoista ja opettajista hitsaantui puolessatoista vuodessa tiivis, toisiaan tukeva ryhmä. Suomen kielen opettaja Tellervo Lysakin koskettava valmistujaispuhe sai monen silmäkulman kastumaan.

- Tottakai se tuntuu surulliselta, mutta nyt on sellainen tunne, että minä olen ammattihenkilö ja saan mennä kouluun työskentelemään. Se on mahtavaa, sanoo Julia Agafonova.

Työpaikkaa on odotettava ainakin syksyyn

Koulutusalajohtaja Tuija Arola uskoo että vastavalmistuneilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä kotikaupungeissaan. Hän näkee että maahanmuuttajataustasta on hyötyä esimerkiksi erilaisuuden kohtaamisessa. Kielitaitoiset koulunkäyntiavustajat voivat työllistyä peruskoulun lisäksi päiväkoteihin ja ammattikouluihin.

Tänä keväänä töihin ei kuitenkaan enää ennätä. Koulut loppuvat jo kuukauden päästä ja koulunkäyntiavustajat työllistetään usein määräaikaisilla sopimuksilla. Työllistymistä on odotettava syksyyn. Valmistautua kuitenkin jo voi.

- Hakemusta pitää varmaan jo alkaa tekemään, arvioi Lorenza Heikkilä.