tiistai 20. huhtikuuta 2010

Verkkouutiset: ”Ulkomaiseen työvoimaan on sopeuduttava”

Verkkouutiset: ”Ulkomaiseen työvoimaan on sopeuduttava” 20.4.2010

Rakennusteollisuus muistuttaa, että se tarvitsee kipeästi ulkomaista työvoimaa eläköitymisen takia.

- Ulkomaisen työvoiman määrä on kasvanut ja siihen tulee kaikkien osapuolten sopeutua. Sitä ei edistä ulkomaalaisiin kohdistuva boikotointi. Pimeä työ ja sen teettäminen näyttävät valitettavan järjestäytyneeltä ja liittyvän sekä suomalaisiin että ulkomaisiin työntekijöihin, huomauttaa Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Ripatti.

Rakennusteollisuuden mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden boikottiajatukset eivät ole tätä päivää. Keskustelu ulkomaisen työvoiman käytöstä käy voimakkaana, kun hallitus haluaa helpottaa työperäistä maahanmuuttoa väljentämällä työlupalainsäädäntöä.

Vasemmisto on SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen johdolla arvostellut hallituksen aikeita muuttaa työlupakäytäntöä. Hänen mukaansa ensin pitäisi huolehtia suomalaisista työttömistä. Myös Rakennusliitto on nihkeä ulkomaisen työvoiman käytölle, koska liiton mukaan siihen liittyy pimeää työtä.

Parempaan päin

Rakentamisen suhdanne näyttää toipuvan, vaikka rakentamisen määrän arvioidaan vielä supistuvan tänä vuonna kaksi prosenttia viime vuodesta.

Erityisesti pientalotuotanto on Rakennusteollisuuden mukaan vahvassa vedossa. Valmistaloteollisuuden tilauskanta on kohentunut viime vuoteen verrattuna merkittävästi.

Toimistorakentamisen alamäki taittuu niin ikään. Ensi vuodelle Rakennusteollisuus arvioi tälle puolelle jo kasvua.

Asuntojen hinnat kääntyivät Rakennusteollisuuden mukaan nousuun jo viime vuonna.