tiistai 20. huhtikuuta 2010

Etelä-Suomen Sanomat: Älä anna rahaa kerjäläiselle

Etelä-Suomen Sanomat: Älä anna rahaa kerjäläiselle 20.4.2010

Ulkomaalaiset ammattilaiskerjääjät ovat kevään myötä ilmestyneet Lahden keskustan kaduille. Poliisilla ei ole keinoja estää kerjäämistä, mutta ohikulkijat voivat vaikuttaa asiaan. Jos rahaa ei tipu, on toiminta kannattamatonta.
- Kerjääminen on hyvin organisoitua liiketoimintaa. Annettu raha ei helpota sen henkilön oloa, joka työtä tekee, sillä rahat kiertävät välikäsien kautta muualle Eurooppaan, kertoo komisario Rauno Piispa Radio Voiman haastattelussa.

Pääosin Romaniasta tulleet henkilöt eivät tyydy vain kerjäämään, sillä heidän toimenkuvaansa kuuluu myös kaupustelu ja näpistely.
- Saamme ilmoituksia häiritsevistä kerjäläisistä ja aggressiivisista myyntitavoista. Nämä kerjäläiset syyllistyvät myös näpistyksiin erityisesti markkinapäivinä, kun myyjiä ja porukkaa on paljon liikkeellä, sanoo Piispa.

Poliisi ei pysty estämään kerjäämistä, sillä vuonna 2003 voimaan tulleen yleisen järjestyslain mukaan kerjääminen ei ole lainvastaista. Laki korvasi kaupungin järjestyssäännöt, jotka suhtautuivat kerjäämiseen ankarammin.