maanantai 16. elokuuta 2010

Turun Sanomat: Tietosuoja estää poliisia tekemästä käännytyksiä

Turun Sanomat: Tietosuoja estää poliisia tekemästä käännytyksiä 16.8.2010

Suomessa oleskelee mahdollisesti jopa tuhansia ulkomaalaisia, joiden huono rahatilanne riittäisi perusteeksi oleskeluluvan perumiselle tai maassaolon lopettamiselle. Salassapitosäännökset kuitenkin estävät viranomaisia luovuttamasta tietoja poliisille.

Yksin Helsingissä on jo yli 1 500 EU-kansalaista, joille myönnetään toimeentulotukea. EU-maiden kansalaisilla on oikeus etsiä Suomesta töitä, mutta heidän pitää pystyä rahoittamaan oleskelunsa itse.

Sosiaali- ja terveysministeriö pohtiikin parhaillaan lakimuutosta, joka selventäisi tilannetta. Nyt kunnat myöntävät toimeentulotukea yhä useammin ulkomaalaisille, joilla ei siihen olisi oikeutta.

Helsingin sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviaisen mukaan viranomaisilla on vaihtoehdot vähissä. Toimeentulotukihakemukset käsitellään tapauskohtaisesti, mutta valtaosin ne päättyvät myönteiseen päätökseen. Apua tarvitsevia ei haluta jättää oman onnensa nojaan.

– Osa heistä käy töissäkin, mutta esimerkiksi keikkatyöläisillä saattavat ansiot jäädä 200 euroon kuussa. Se ei riitä perustoimeentuloon, Palviainen kertoo.

Hänen mukaansa toimeentulotuen hakijoiksi ilmaantuu myös opiskelijoita, joiden opiskelun rahoituskykyä poliisi ei ole syystä tai toisesta selvittänyt. Ongelmat ovat olleet Helsingissä pinnalla noin vuoden. Niiden pelätään leviävän myös muualle maahan.