sunnuntai 15. elokuuta 2010

Turun Sanomat: Me olemme henkisesti rasisteja

Turun Sanomat: Me olemme henkisesti rasisteja 15.8.2010

Helsingin kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttonen kritisoi railakkaasti Suomen tämänhetkistä työllistämispolitiikkaa. – Me olemme henkisesti rasisteja. Meillä on kynnys rekrytoida ihmisiä, jotka eivät puhu suomea, ovat eri värisiä, haisevat erilaiselta tai eivät ole evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Globalisoituvassa taloudessa on pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja mennä epämukavuusalueelle, Puttonen piiskaa.

Suomi ei anna töitä korkeasti koulutetuille ulkomaalaisille, vaikka siihen olisi huutava tarve. Professorin mielestä mielikuva globaaleista suomalaisista on pelkkä illuusio. Ulkomaalaisten palkkaaminen tyssää suomalaisten mukavuudenhaluun ja henkiseen velttouteen.

– Meillä on sellainen mielikuva, että olemme kansainvälisiä ja että meillä on globaaleja yrityksiä. Tästä huolimatta haluamme pitää kahvipöytäpuheemme suomenkielisenä. Vaikka suomalaiset osaavat englantia, sitä ei haluta puhua. Tämän vuoksi me palkkaamme mieluummin suomalaisen suomea puhuvan henkilön. Emme näe ulkomaalaisia vahvuutena.

Kun Suomessa puhutaan ulkomaalaisista, Puttosen mukaan meillä puhutaan silloin vain pakolaisista. Hänen mielestään keskustelu pitäisi kuitenkin kääntää siihen, että Suomi vanhenee ja maan ikärakenne vuonna 2020 on Euroopan epäedullisin. Se merkitsee myös Suomen kilpailukyvyn heikkenemistä. Tuolloin tarve korkeakoulutetuista kansainvälisistä osaajista tulee olemaan huutava.

Puttosen mielestä ulkomaisten osaajien Suomeen saamiseksi on tässä tilanteessa monta rationaalista syytä. Yksi niistä on suomalaisten yritysten kansainvälistäminen.

Se että Suomi ensin kouluttaa ulkomaalaisia, mutta ei sen jälkeen tarjoa heille töitä, on professorin mielestä järjetöntä.