perjantai 10. syyskuuta 2010

YLE: Jalkapallolla rasismia vastaan

YLE Keski-Pohjanmaa: Jalkapallolla rasismia vastaan 10.9.2010

Kokkola pyrkii vähentämään syrjintää ja rasismia jalkapallon ja tiedottamisen voimalla. Maahanmuuttajat ja paikalliset kohtaavat jalkapallo-ottelun tuiskeessa lauantaina.

Kokkola - Muu maailma -ottelu on lajissaan jo seitsemästoista. Suunnitelmissa on myös maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyviä tietoiskuja yläkouluille.

Kun Kokkola ja muu maailma kohtaavat jalkapallokentällä, tärkeää ei ole vain peli vaan myös jälkipeli. Kentällä eivät kohtaa ammattilaiset vaan pallosta innostuneet miehet.

Jalkapallo on kohtaamisessa yhteinen tekijä, mutta ei päätarkoitus. Tavoitteena on samalla kitkeä syrjintää ja rasismia. Toiminnanohjaaja Otto Salo uskoo, että kun osapuolet tuntevat toisensa ja toistensa elämää ja tapoja, yhteiselo sujuu.

- Takuuvarmasti jalkapallo lähentää, uskoo toiminnanohjaaja Otto Salo Kokkolan ulkomaalaisvirastosta.

Silti syrjintä ja rasismi eivät ole tuntemattomia Kokkolassa. Välillä tilastot ovat olleet hyvinkin huolestuttavia. Aina maahanmuuttajalle ei heru asuntoa eikä työpaikkaa yhtä hereästi kuin oman maan väelle. Syynä voi olla toki puuttuva kielitaito, mutta syynä voivat olla myös ennakkoluulot.

- Ei ole totuttu siihen, että asuntoa tai työtä hakee ulkomaalainen.

Rasismirikoksia

Rasismirikoksia Kokkolassa on poliisitutkinnassa vaihtelevia määriä. Pahimpina vuosina on ollut kymmenkunta tapausta, parhaina ei yhtään. Rasismi on myös luokittelukysymys. Osa tapauksista voi kirjautua poliisin tilastoihin muina kuin rasismirikoksina. Välillä ulkomaalaisille huudellaan kaduilla, on vahingontekoa ja kiusantekoa. Parhaillaan poliisi tutkii ulkomaalaisperheen omaisuuteen kohdistunutta vahingontekoa.

Ulkomaalaistoimiston ja maahanmuuttajien tapaamisissa tulee esille myös sellaisia sattumuksia, jotka ovat pelästyttäneet ihmisiä, mutta joita ei silti ole koskaan viety poliisitutkintaan.

Uudet ennakkoluulottomat sukupolvet

Ennakkoluulot kaikkea uutta ja vierasta kohtaan istuvat syvällä ihmisissä. Salo uskoo, että sukupolvien vaihtuessa rasismi vähenee.

- Kun maahanmuuttajien taustoista jaetaan tietoa, kerrotaan heidän elämästään ja toimeentulostaan, ennakkoluulot hälvenevät, Salo toivoo.

Nyt suunnitelmissa on tietoiskuja kouluihin. Ulkomaalaisvirasto suunnittelee valjastavansa ainakin yhden maahanmuuttajan koulukierroksille. Hän kertoisi omasta elämästään, mutta myös muiden paikallisten maahanmuuttajien taustoista ja elämästä.

- Kohtele kaikkia tasa-arvoisesti, hyväksy erilaiset ihmiset, siinä aseita rasisminvastaiseen lastenkasvatukseen, linjaa toiminnanohjaaja Otto Salo.