tiistai 8. maaliskuuta 2011

YLE: Kaikki eduskuntapuolueet rasismia vastaan

YLE: Kaikki eduskuntapuolueet rasismia vastaan 8.3.2011
Johanna Sumuvuori: Sataa väärään laariin? So what, vastustan silti rasismia (Vihreä blogi)
Euroopan poliittisten puolueiden peruskirja rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta (englanniksi)

Kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittivat tiistaina eurooppalaisen rasismin vastaisen peruskirjan. Puolueet sanoutuivat samalla irti rasismista vaalikampanjoissaan. Peruskirjan allekirjoittivat myös perussuomalaiset, jotka eurovaalien alla jäivät pois rasismin vastaisesta julistuksesta.

Yhteensä 11 puoluetta allekirjoitti tiistaina eduskunnassa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Eduskuntapuolueiden lisäksi nimensä paperiin panivat Suomen työväenpuolue ja Köyhien asialla -puolue.

Myös perussuomalaiset allekirjoittivat peruskirjan, vaikka eurovaalien alla puolue kieltäytyi hyväksymästä RKP:n johdolla laadittua rasismin vastaista julistusta. Peruskirjan allekirjoitti puolueen puolesta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka.

- En pidä kovinkaan järkevänä että samantapainen asiakirja pitää allekirjoittaa joka vuosi, mutta tulimme nyt pyydettäessä, Vistbacka perusteli poukkoilevaa linjaa.

Perussuomalaiset olivat allekirjoittaneet vastaavan eurooppalaisen peruskirjan ensimmäistä kertaa jo kymmenkunta vuotta sitten. Vistbacka paheksui kuitenkin sitä, että rasismia käytetään Suomessa lyömäaseena.

- Meillä sanaa rasismi tulkitaan liian tiukasti. Kyllä totuuden voi sanoa maahanmuutosta ja siitä että kotouttaminen on epäonnistunut.

Eduskuntaan yrittävistä puolueista vapauspuolue ja muutos 2011 kieltäytyivät allekirjoituksesta. Maahanmuuttokriittisen muutos 2011 -puolueen puheenjohtaja Jiri Keronen oli kyllä tilaisuudessa paikalla, mutta kieltäytyi teatraalisesti kunniasta.

- Sitoutumus on täysin tyhjänpäiväinen. Se ei sido yhtään ketään mihinkään. Sitä paitsi jokainen ihminen, jolla on aivot, vastustaa rasismia ilman mitään peruskirjoja, Keronen perusteli kieltäytymistään tilaisuuden jälkeen.

Allekirjoitustilaisuuden järjestivät ihmisoikeuslitto, vähemmistövaltuutetun toimisto ja etnisten suhteiden neuvottelukunta. Tavoitteena oli sitouttaa puolueet rasismia vastaan nyt kun vaalikampanjoissa keskustellaan maahanmuutosta enemmän kuin koskaan.

__________________________________________

Kansan Uutiset: 11 puoluetta allekirjoitti rasismin vastaisen peruskirjan, 2 kieltäytyi

Yhteensä 11 puoluetta allekirjoitti tiistaina 8. maaliskuuta eduskunnassa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.

Kaksi puoluetta kieltäytyivät. Ne ovat Muutos 2011 ja Vapauspuolue. Muutos 2011 -puolueen puheenjohtaja Jiri Keronen oli seuraamassa tilaisuutta.

Allekirjoittaneista 10 oli allekirjoittanut peruskirjan jo aiemmin ja vahvisti nyt sitoumuksensa. Suomen Työväenpuolue oli ainoa uusi allekirjoittaja.

Vanhoja allekirjoittajia ovat kaikki eduskuntapuolueet eli keskusta, kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät, RKP, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset.

Lisäksi peruskirjan ovat aiemmin allekirjoittaneet SKP ja Köyhien asialla. KTP on myös asian takana, muttei päässyt nyt allekirjoittamaan sitä. Myös Itsenäisyyspuolueesta on ilmoitettu, että se allekirjoittaa paperin myöhemmin.

Kutsuun ei saatu vastausta Piraattipuolueelta eikä Suomen Senioripuolueelta.

Rasismi nyt pinnalla

Hankkeen takana on Ihmisoikeusliitto yhdessä vähemmistövaltuutetun toimiston ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kanssa. Ne kutsuivat kaikki puolueet vahvistamaan sitoutumisensa rasismin vastustamiseen.

Ihmisoikeusliitto toteaa tiedotteessaan, että eduskuntavaalien lähestyessä maahanmuutosta keskustellaan enemmän kuin koskaan.

– Miten puolueet omassa toiminnassaan aiheeseen tarttuvat ja mitä ne tekevät ennakkoluulojen vähentämiseksi, ovat nyt keskeisiä kysymyksiä.

__________________________________________

Johanna Sumuvuori: Sataa väärään laariin? So what, vastustan silti rasismia

Valitsin aikoinaan vihreät monesta syystä, mutta yksi niistä oli rasismin vastustaminen. Nyt kun vaalikeskustelu velloo maahanmuuton ja suvaitsevaisuuspuheen ympärillä, tuntuu että sanaa rasismi ei enää oikein uskalleta sanoa. Jos sen sanoo, se sataa jonkun muun ”laariin”.

Olen kyllästynyt siihen, että vihreillekin satelee välillä neuvoja, että kannattaisi olla hissun kissun maahanmuuttoasioista ja välttää tiettyjä termejä. Hoh hoijaa.

Mielestäni on ihan relevanttia puhua rasismista ja sen vastustamisesta ääneen, koska syrjintä on Suomessakin monelle ihmiselle surullista arkipäivää. Suoran rasismin sijaan melkein yleisempää on sellainen syrjintä, jota ei välttämättä heti tunnista rasismiksi. ”Maahanmuuttokriittinen” on nykyään sana, jonka takaa voi levittää vieraan pelkoa ja maalailla uhkakuvia, joiden leviämisellä on ikävät seuraukset yhteiskunnassa.

Kun miettii maahanmuuton mittakaavaa, on harhaanjohtavaa, että ulkomaalaisiin ja maahanmuuttoon liittyvät teemat dominoivat vaalikeskustelua. Pari päivää sitten Iltalehdessä (6.3.) julkaistiin uutinen taulukoineen, jossa kerrottiin selvästi, että Suomessa on Euroopan seitsemäksi vähiten maahanmuuttajia ja ulkomaalaisten osuus väestöstä on alle neljä prosenttia. Vanhoista EU-maista Suomi on hännänhuippu. Esimerkiksi Espanjassa maahanmuuttajia on yli 12 prosenttia ja Latviassa vajaa 18 prosenttia.

Maahanmuutto on myös moniulotteinen ilmiö. Suomeenkin päätyy ihmisiä hyvin erilaisista syistä. Osa tulee töihin, osa rientää rakkauden perässä, osa hakee turvapaikkaa tai tulee pakolaisstatuksella. Kaikki ovat hyviä syitä. Uhkakuvien maalailun sijaan pitäisi miettiä, miten Suomessa voidaan toteuttaa inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa, joka ottaa paremmin huomioon maahanmuuttajien kotoutumisen, kielen oppimisen ja työllistymisen ongelmat.

Kaikki maahanmuuttokriittisyys ei ole rasismia, mutta rasismin vastustaminen ei myöskään kuulu pelkästään maapalloa halaaville tötteröhatuille. Sen pitäisi kuulua aivan kaikille. Tänään 11 suomalaista puoluetta allekirjoitti eduskunnassa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Vahvistin Vihreiden puolesta sitoutumisemme peruskirjaan. Allekirjoitustilaisuuden järjestivät Ihmisoikeusliitto yhdessä vähemmistövaltuutetun toimiston ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kanssa. Tilaisuuden viesti oli ilahduttavan selkeä: Puolueet rasismia vastaan.

Peruskirja löytyy täältä:

http://www.ihmisoikeusliitto.fi/images/pdf_files/Peruskirja_allekirjoitettu.pdf

_______________________________________________

Suomenmaa: Keskusta vahvisti rasismin vastaisen sitoumuksensa

Yhteensä yksitoista puoluetta allekirjoitti tiistaina eduskunnassa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.

Allekirjoittaneista kymmenen oli allekirjoittanut peruskirjan jo aiemmin, eli nämä puolueet vahvistivat sitoumuksensa. Suomen Työväenpuolue allekirjoitti asiakirjan ainoana uutena puolueena. Muutos 2011 ja Vapauspuolue kieltäytyivät allekirjoittamasta.

Keskustan edustajana puolueen sitoumuksen vahvisti varapuheenjohtaja Timo Kaunisto.

Rasismin vastaiseen peruskirjaan sitoutumisen lisäksi puolueilta pyydettiin kaksi ehdotusta konkreettisista toimenpiteistä, joilla puolueet voivat vastustaa rasismia. Esityksensä lähetti viisi puoluetta.

Keskusta kertoi toimivansa Suomessa, EU:ssa ja eurooppalaisessa puolueryhmittymässään sen estämiseksi, että ääriainekset eivät saa millään muotoa otetta yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Puolueen mukaan ihmisoikeuksien kunnioittaminen on perusteena myös silloin, kun keskusta valitsee yhteistyökumppaneitaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

Keskusta totesi myös tarjoavansa maahanmuuttajille väylän osallistua poliittiseen toimintaan ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa puolueen piirissä toimivat monikulttuuriset yhdistykset ja verkostot.

Keskusta ei ota ehdokaslistoilleen rasistisia ehdokkaita.

______________________________________


Svenska YLE: Alla skrev ej på deklaration mot rasism

Elva politiska partier har undertecknat en deklaration mot rasism.


Förbundet för mänskliga rättigheter, minoritetsombudsmannen, och delegationen för etniska relationer bjöd både gamla och nya politiska partier till riksdagen för att underteckna deklarationen som tar avstånd från all form av rasism.

De enda partierna som inte undertecknade avtalet var Frihetspartiet och Förändring 2011.

Jiri Keronen, ordförande för Förändring 2011, motiverar partiets beslut med att deklarationen är onödig. Att bekämpa rasism borde vara naturligt för alla normala och intelligenta människor, säger Keronen.

Han säger också att han inte går med på att underteckna deklarationen i och med att den inte klargör vilken roll och hur mycket makt EU-myndigheterna har i bekämpandet av rasismen.

Svenska folkpartiets vice ordförande Anna-Maja Henriksson säger att det är oroväckande att alla inte vill underteckna ett avtal som tar avstånd från rasism.

Kristiina Kouros, generalsekreterare på förbundet för mänskliga rättigheter, säger å sin sida att det inte var överraskande att alla inte ville underteckna deklarationen.

- Kanske det är tydligare att de som inte vill ta avstånd från rasism inte heller skriver under avtalet. Väljarna får sedan fatta sina egna beslut på basen av det här, säger Kouros.