perjantai 16. syyskuuta 2011

Aamulehti: Mies väärässä porukassa

Aamulehti, Ylänurkka: Riitta Järventie: Mies väärässä porukassa 16.9.2011

Kauan se kesti ennen kuin Timo Soinin mitta tuli täyteen ja hän otti Jussi Halla-ahoa niskasta kiinni ja heitti tämän eduskuntaryhmästä jäähylle.

Syy siihen – ”sotilasjuntta Kreikkaan ja tankit kadulle” -rykäisy – lienee jo kaikkien tiedossa ja sen demokratian vastainen sanoma perusteellisesti läpikäyty, joten ei siitä sen enempää.

Halla-ahon tilapäisessä porttikiellossa kyse ei ollut yksinomaan siitä, että eduskuntaryhmä halusi sanoutua irti Halla-ahon retoriikasta, jolla hän tuo julki maailmankuvaansa ja ihmiskäsitystään.

Yhtä lailla puntarissa oli myös Timo Soinin arvovalta.

Halla-aholla on ryhmässä seuraajia, ja jotkut muutkin olivat jo ennakkoon sitä mieltä, että pahoista puheista varoitus olisi riittävä näpäytys.

Soinin sana on kuitenkin laki ja ryhmässä erottamispäätös syntyi yksimielisesti. Tiedä sitten, mitä ”piilo-halla-aholaiset” tykönään ajattelevat ja tulevatko he jossain vaiheessa kaapista ulos.

Yksimielisyyttä tosin helpotti se, että Soini päätti pelata varman päälle ja esitti vain parin viikon karkotusta, kun hän suutuspäissään edellisenä päivänä puhui kuukauden karenssista.

Jos Halla-aho ei siivoa suutaan, seuraava siirto on Soinin mukaan selvä: hän saa julistaa sanomaansa omissa nimissään.

Matkan varrella Halla-aho on tehnyt puolueelleen niin paljon hallaa, että Soinin olisi jo ajat sitten pitänyt ottaa tilanne haltuunsa.

Sen vielä ymmärtää, jos Viitasaaren oppimaton sahuri jälkikäteen selittelee, ettei hän tarkoittanut, mitä sanoi, mutta helsinkiläisen filosofian tohtorin pitäisi tietää, mitä puhuu.

Tuskin sekään lipsahdus oli, kun hän Norjan joukkomurhien jälkeen töksäytti, että ”monikulttuurisuus on syvältä”.

Otti Halla-aho uhkauksesta onkeensa tai ei, ensimmäinen selvä repeämä perussuomalaisissa on nyt nähty.

Soini tuskin panisi pahakseen, jos mies sulkisi ryhmän ovat lopullisesti perässään kiinni ja menisi paraatiovesta sisään vaikkapa Muutos 2011 -puolueeseen. Ja jos vielä muitakin lähtijöitä ilmaantuisi, taso voisi nousta molemmissa puolueissa.

Soinilla on nyt tarkan pelin paikka. Kahdessa tuoreessa gallupissa perussuomalaiset on menettänyt ykkössijansa kokoomukselle ja pudonnut kakkoseksi. Kannatus on edelleen vaalitulosta korkeammalla, mutta puolueen hohto alkaa himmentyä ja ehkä EU-vastaisuudestakin on jo kaikki otettu irti.

Massiviinen vaalivoitto ja kannatuksen kasvu vielä vaalien jälkeenkin lisäävät paineita.

Vielä viime kaudella perussuomalaiset oli yhtä kuin Timo Soini. Nyt hänen vanavedessään on 38 kansanedustajan sekalainen joukko, ja niin leveä ei Soininkaan selkä ole, että he voisivat kaikki lymyillä sen takana.

Perussuomalaisten tuleva menestys ei enää riipu yksin Soinista. Siihen vaikuttavat myös Teuvo Hakkaraisen ja Jussi Halla-ahon kaltaiset häiriköt.