lauantai 17. syyskuuta 2011

HS: Pekka Haavisto: Rasismi pilaa Suomen maineen

HS: Pekka Haavisto: Rasismi pilaa Suomen maineen 17.9.2011

Vihreiden kansanedustaja ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto on huolestunut suomalaisten arkuudesta rasismin ja syrjinnän edessä. Hänen mielestään Suomessa on tullut luvalliseksi sanoa mitä tahansa, kenelle tahansa, kenenkään siihen puuttumatta.

Haavisto toivoo, että Suomessa käynnistettäisiin laaja välittämisen kampanja, jossa olisivat mukana etenkin ammattiyhdistysliike sekä työnantaja- ja yrittäjäjärjestöt. Hänen mielestään asiat ovat edenneet siihen pisteeseen, että Suomi alkaa saada maailmalla laajempaa mainetta "pienenä rasismin linnakkeena".

Sitä tuskin elinkeinoelämäkään haluaa.

"Se on Suomi-kuva, mistä enemmistö suomalaisista ei tunnista Suomea", Haavisto sanoo. "Enemmistön pitäisi korjata tämä kuva, niin Suomessa kuin ulkomailla."

Haaviston mielestä koulutetut maahanmuuttajat lähtevät Suomesta, jos ilmapiiri ei muutu.

"Me menetämme sen porukan, jonka vähiten haluaisimme menettää."

Haaviston kimmokkeena ovat ennen kaikkea kokemukset omasta lähipiiristä.

Hän tuntee ecuadorilaisen puolisonsa kautta paljon latinalaisesta Amerikasta Suomeen muuttaneita ja täällä pitkään asuneita, joiden kertomukset ovat alkaneet olla yhdenmukaisia: Suomi on muuttunut lyhyessä ajassa. Rasistinen puhe on yleistynyt.

"Mee kotiis siitä", oli kaupungilla neuvottu Haaviston tuttavapiiriin kuuluvaa, suuressa suomalaisessa teknologiayhtiössä työskentelevää ulkomaista miestä.

Samojen kokemusten mukaan kukaan ei puolusta, jos joku joutuu rasistisen häirinnän kohteeksi, vaan ihmiset kääntävät katseensa ja pyrkivät pois tilanteesta.

Haavisto toivoo, että julkisuudessa olleet puheenvuorot rasismia ja syrjintää vastaan kyettäisiin yhdistämään organisoidummaksi kampanjaksi.

Se voisi olla samantapainen liike kuin Euroopan neuvoston rasismin vastaiseen teemavuoteen liittynyt kampanja Älä töni mun kaveria.

Haavisto uskoo asian nousevan esiin myös omassa presidenttikampanjassaan, jos ja kun Eurooppa-politiikasta puhutaan.

Häntä häiritsevät puheenvuorot, joissa suureen ääneen kerrotaan, millaisia surkimuksia italialaiset, kreikkalaiset ja muut eteläeurooppalaiset ovat taloudenpidossa jo ihan kansanluonteensa takia.