keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Iltalehti: Halla-aho esitti rajun Kreikka-ratkaisun

Iltalehti: Halla-aho esitti rajun Kreikka-ratkaisun 14.9.2011

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kaipaili kovia otteita Kreikassa lakkoilevia vastaan.

- Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin panssarivaunuilla, Halla-aho kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Halla-ahon mielestä demokratia estää nyt vaikuttaviin toimiin tarttumista Kreikassa.

- Yksinkertainen tosiasiahan on, että demokratia (=vaalit) estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä mihinkään sellaisiin toimiin, joilla oikeasti olisi mitään vaikutusta Kreikan konkurssitalouteen.

Iltapäivällä julkisuuteen levinnyt Halla-ahon kommentti herätti välittömästi melkoista hämmästelyä eduskunnassa. Halla-aho johtaa eduskunnan hallintovaliokuntaa.

Perui puheitaan

Myöhemmin keskiviikkona Halla-aho poisti Facebook-kirjoituksensa ja pehmensi puheitaan.

- Tiedoksi, että en oikeasti kannata sotilasjunttaa Kreikkaan. Tarkoitus oli, omassa tyylilajissani, huomauttaa, että demokratiassa on vaikea toteuttaa ikäviä ja kansan vastustamia päätöksiä, vaikka ne olisivat välttämättömiä, Halla-aho kirjoittaa uudessa päivityksessään.

- Useimmat varmaan ymmärsivät viestin, mutta koska siihen oli helppo tarttua, sen julkaiseminen osoitti huonoa harkintaa, ja siksi olen poistanut sen.

_________________________

Ilta-Sanomat: Halla-aho perui viestinsä Kreikkaan tarvittavasta sotilasjuntasta - "Huonoa harkintaa"

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) peruu nyt puheitaan.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho totesi keskiviikkona facebook-päivityksessään, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta. Juntta voisi panna lakkoilijat kuriin vaikka panssarivaunuilla, Halla-aho totesi.

Iltapäivällä Halla-ahon mieli muuttui. Hän julkaisi Facebookissa uuden päivityksen, jonka mukaan aiemmin päivällä julkaistu viesti osoitti hänen mukaansa huonoa harkintaa.

Halla-ahon iltapäivän päivitys meni näin:

"Tiedoksi, että en oikeasti kannata sotilasjunttaa Kreikkaan. Tarkoitus oli, omassa tyylilajissani, huomauttaa, että demokratiassa on vaikea toteuttaa ikäviä ja kansan vastustamia päätöksiä, vaikka ne olisivat välttämättömiä. Useimmat varmaan ymmärsivät viestin, mutta koska siihen oli helppo tarttua, sen julkaiseminen osoitti huonoa harkintaa, ja siksi olen poistanut sen."
__________________________


Ilta-Sanomat: Timo Soini vaatii: Halla-aho erotettava eduskuntaryhmästä - "Nyt tuli mitta täyteen"

Timo Soini esittää kansanedustaja Jussi Halla-ahon määräaikaista erottamista.
Äärimmäisen synkkäilmeinen Timo Soini teki pikapäätöksen Pietarin matkallaan Jussi Halla-ahon sotilasjunttakirjoitusten seurauksista.

- Nyt tuli mitta täyteen, torstaina tulen esittämään Halla-ahon määräaikaista erottamista perussuomalaisten ryhmästä, Soini sanoi Ilta-Sanomille kotimatkallaan Allegro-junassa Pietarin ja Viipurin välillä.

Soini halusi kertoa aikeistaan jo etukäteen, koska hän tahtoo siten antaa ryhmälleen ja myös Halla-aholle hieman miettimisaikaa ennen huomista.

- Esitän, että hänet erotetaan kuukaudeksi, Soini kaavaili.

Halla-aho kirjoitti keskiviikkona, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta saamaan lakkoilijat kuriin.

- Se on sellaista puhetta, joka ei missään nimessä vastaa meidän puolueemme linjaa, Soini ilmoitti painokkaasti.

Soini oli Pietarissa kaksipäiväisella matkalla ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan roolissa. Matkalle osallistui toistakymmentä kansaedustajaa eri puolueista.

__________________________

Iltalehti: Halla-aho: Ei ole reilua puida tätä lehdissä

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) ei halua ottaa erottamiseensa kantaa tänään.

- Luin aiheesta juuri lehdestä. Huomenna on eduskuntaryhmän kokous, jossa tämä ilmeisesti tulee esille. En tiedä varmasti mitä Timo Soini on sanonut, joten en ota tähän kantaa, Halla-aho sanoo Iltalehdelle.

Halla-ahon mukaan ei ole reilua puida etukäteen mahdollista erottamista lehdissä.

- Minulla ei ole varmaa tietoa mitä hän on sanonut ja lehtiinhän ei voi luottaa, Halla-aho ilmoittaa.

Soini ilmoitti aiemmin Ilta-Sanomien haastattelussa esittävänsä Halla-ahon määräaikaista erottamista eduskuntaryhmästä. Erottamisilmoituksen syynä on Soinin hermostuminen Halla-ahon Kreikka-kommentteihin.

Halla-aho ilmoitti keskiviikkona Facebook-sivuillaan, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, joka suosiostaan välittämättä voisi panna lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin panssarivaunuilla.

Myöhemmin Halla-aho poisti kirjoituksensa Facebook-sivuiltaan ja ilmoitti, ettei hän oikeasti kannata sotilasjunttaa Kreikkaan.
___________________________

Ilta-Sanomat: Jussi Halla-aho erottamisestaan: "Soinin valinta käydä keskustelua median välityksellä"

Kansanedustaja Jussi Halla-aho ei ole ollut yhteydessä Timo Soiniin Soinin kertoman erottamisuutisen jälkeen.
- En tiedä, mitä Soini on tarkalleen sanonut. Olen lukenut asiasta vain netistä, Halla-aho sanoi IS:lle.

Halla-aho luki Soinin ehdotuksen määräaikaisesta erottamisesta ensimmäisenä Ilta-Sanomien sivuilta. Hän toteaa odottavansa, miten eduskuntaryhmä torstain kokouksessaan asiaan suhtautuu.

- Eduskuntaryhmä tekee päätöksen, Halla-aho kommentoi Ilta-Sanomille.

Halla-aho ei ole ollut yhteydessä Soiniin, eikä aio ottaa yhteyttä puolueen puheenjohtajaan.

- Tämä oli Soinin valinta käydä tätä keskustelua median välityksellä. Minä en siihen lähde, Halla-aho ilmoitti.
____________________________

Uusi Suomi: Ps-ryhmän pomo Halla-ahosta: ”Vakava asia”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner aikoo nostaa kansanedustaja Jussi Halla-ahon Kreikka-lausunnon käsittelyyn ryhmän huomisessa kokouksessa.

- Tällaiset vakavat asiat käsitellään eduskuntaryhmän kokouksessa, Ruohonen-Lerner sanoo Uudelle Suomelle.

Halla-aho joutui keskiviikkona selittelemään Facebook-päivitystään, jossa hän vaati Kreikan talouskriisin ratkaisemista sotilasjuntalla. Kansanedustaja poisti kommenttinsa myöhemmin ja kuvaili sitä harkitsemattomaksi.

Myöhemmin puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Halla-aho tulisi erottaa määräajaksi eduskuntaryhmästä.

- Timo Soini määrittelee puolueen linjan ja minä vastaan eduskuntaryhmän toiminnasta, Ruohonen-Lerner sanoo Uudelle Suomelle.

_____________________________

Iltalehti: Ruohonen-Lehner: Kannattaisi miettiä ensin mitä julkaisee

- Kannattaisi nukkua ensin yön yli, ennen kuin laittaa tuommoisia kirjoituksia julkisuuteen, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner lähettää terveisiä kansanedustaja Jussi Halla-aholle.

Ruohonen-Lehner muistuttaa, että kansanedustajalle pitää olla aivan selvää, että rajuista kommenteista nousee helposti myös iso meteli. Hänen mielestään Halla-aho on toiminut varomattomasti kirjoittaessaan rajuja Kreikka-kommentteja Facebookiin.

- Kannattaisi miettiä tarkkaan mitä tekee. Kirjoittaa ensin, nukkua sitten yön yli ja sitten vielä harkita tekstiä, ennen kuin julkaisee, Ruohonen-Lehner neuvoo.

Hänen mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän säännöissä on selvä pykälä, joka mahdollistaa varomattomasti toimineen kansanedustajan rankaisemisen. Ryhmäkokous voi antaa nyt Halla-aholle varoituksen tai huomautuksen. Äärimmäinen keino on määräajaksi erottaminen.

Ensin asian käsittelee eduskuntaryhmän työvaliokunta. Lopullisen päätöksen tekee aina ryhmäkokous.

- Halla-ahoa kuullaan tietysti ja sitten tarvittaessa äänestetään päätöksestä.
______________________________

YLE Uutiset: Soini Ylelle Halla-ahosta: Siinä meni luottamus

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo YLE Uutisille, että on aika vetää selvät rajat Jussi Halla-aholle. "Ei käy, että kansanedustajatasoiset henkilöt antavat lausuntoja täysin vastoin puolueen linjaa."

Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan se, mitä kansanedustaja Jussi Halla-ahon keskiviikkoisesta Facebook-viestistä tuli julkisuuteen, ei vastannut puolueen linjaa.

- Siinä meni luottamus tällä hetkellä hänen toimintaansa, Soini sanoo.

Perussuomalaisten johtajan mielestä määräaikainen erottaminen eduskuntaryhmästä on äärimmäisen kova toimenpide.

- Mutta tulen sen esityksen huomenna [torstaina] ryhmässä tekemään. Tässä on myös sellainen aika ja Halla-ahon kohdalla selvien rajojen vetämisen paikka, että mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Hänen täytyy nyt tykönään miettiä, miten hän itseään ilmaisee.

Soini kertoo, että, jos esitys erottamisesta menee läpi eduskuntaryhmässä, Jussi Halla-aho on kuukauden ryhmästä pois.

- Ja sinä aikana selvitetään, aikooko hän toistaa tämän käytöksensä vai ottaako hän tästä opiksi.
______________________________


MTV3: Halla-aho MTV3:lle: Kämmäyksiä sattuu

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kieltää todella toivovansa Kreikkaan sotilasjunttaa.

–En ole kovin tottunut tähän tilanteeseen, jossa humoristiseen sävyyn kirjoitettuja facebook-päivityksiä riepotellaan uutisissa. Tokihan sitä on jatkunut hyvin pitkään, mutta en ole oikein poliitikko luonteeltani, niin tämmöisiä kämmäyksiä sattuu, uuden nettikirjoituskohun riepottelema Halla-aho totesi MTV3 Uutisille.

Halla-ahon mukaan kirjoitus oli kärjistys Kreikan toivottomasta tilanteesta.

–Minkä tahansa äänestäjien kannatuksesta riippuvan hallituksen on mahdotonta toteuttaa niitä säästötoimenpiteitä, joita Kreikan talouden tasapainottaminen edellyttäisi. Tämän takia se ei varmaan tule onnistumaankaan. Tämä on myös todettu erilaisten talousasiantuntijoiden lausunnoissa moneen kertaan.
Kommentti kaduttaa

Halla-aho uskoo, että kaikki tiet johtavat Kreikan velkasaneeraukseen ja velkojen osittaiseen anteeksiantoon.

–Mikä tahansa hallitus kreikassa joutuu ajattelemaan myös seuraavia vaaleja, on hyvin vaikea tehdä sellaisia toimenpiteitä jotka johtaisivat vaalitappioon seuraavissa vaaleissa. Tämän johdosta en usko, että Kreikka pystyy tekemään sellaisia korjaustoimenpiteitä, jotka oikeasti tasapainottaisivat sen taloutta halutulla tavalla, Halla-aho kertoo.

Halla-aho myöntää kuitenkin, että kommentti kaduttaa.

–On poliittisesti epäviisasta antaa vastustajien käsiin mitään, mitä voi käyttää tällä tavalla. Siinä mielessä kaduttaa että ilmaisin asian tällä tavalla. Jokaisesta kerrasta oppii tietysti jotain.
_______________________________

Turun Sanomat: Halla-aho varoitti Jungneria juoksemasta päin keittiöveistään

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) kirjoitti maahanmuuttokriittisten Hommaforum-keskustelupalstalle vähintäänkin erikoisen viestin viime kuussa. Viestissä hän uhkasi epäsuorasti Sdp:n puoluesihteeriä Mikael Jungneria .

– Ajatelkaapa, että lähettäisin Miihkali Ljungnerille viestin: ”Varo, M, juoksemasta päin keittiöveistäni”, Halla-aho kirjoitti viestiinsä.

Teksti liittyi Halla-ahon toukokuussa saamaan uhkaavaan tekstiviestiin. Siinä tuntematon henkilö varoitti Halla-ahoa liikkumasta kaupungilla, kun siellä sattuu niin helposti onnettomuuksia. Viestissä oli myös Halla-ahon kotiosoite.

– Poliisi ei ottanut asiaa tutkittavakseen. Perusteluna oli se, että ”kaupungilla liikkuminen pimeän aikaan sisältää kokemusperäisesti vaaroja eikä niistä varoittamista voida pitää uhkauksena”, Halla-aho kertoi Hommaforumilla.

Juuri samassa viestissä hän puhui Jungnerista ja keittiöveitsestä.

– Juokseminen päin keittiöveistä lienee kokemusperäisesti vaarallista jne, hallintovaliokunnan puheenjohtaja päätti viestinsä.

Halla-ahon kommentti keräsi nopeasti useita vastauksia. Eräs keskustelija neuvoikin Halla-aholle harkintaa.

– Sanon tämän taas: Jussi, pienestä tuumaustauosta ennen lähetä-näppäimen painamista ei olisi sinulle haittaa varsinkaan täällä Hommaforumilla. Whomanoid-nimimerkki kirjoitti.
_______________________________

Iltalehti: Soinilta ukaasi omille kansanedustajille: "Vuorokausi aikaa ajatella"

Perussuomalaisten kansanedustajien sooloiluihin kyllästyneen puheenjohtaja Timo Soinin mukaan hänen Jussi Halla-aholle ehdottamansa erottamisrangaistus on viesti kaikille perussuomalaisille.

- Esitys koskee koko eduskuntaryhmää ja koko perussuomalaista liikettä. On hyvä, että nyt tulee selväksi kaikille, mikä käytös on hyväksyttävää, mitä voi kirjoittaa ja mitä ei voi kirjoittaa, Pietarin-matkaltaan Suomeen palannut Soini sanoo Iltalehdelle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu pohtimaan Halla-ahon kohtaloa ja puimaan yhteisiä pelisääntöjä torstai-iltapäivällä ennen eduskunnan suullista kyselytuntia.

- Näissä asioissa mennään aina viimeisen päälle oikeusturvan mukaan. Hän (Halla-aho) saa selvittää mistä on kysymys - selittää ja antaa näkemyksenä.

Ryhmäkokous on eräänlainen kurinpalautustilaisuus koko eduskuntaryhmälle. Soinin mukaan yksikään kansanedustaja ei saa missään tapauksessa poiketa puolueen virallisesta linjasta, ja linjasta vastaa viime kädessä puolueen puheenjohtaja.

- Halusin sanoa niin Halla-aholle kuin koko eduskuntaryhmälle, että nyt on vuorokausi aikaa miettiä mitä puheenjohtaja tarkoittaa.

Soini ei usko, että puheenjohtajan kovat otteet saavat perussuomalaisten ison eduskuntaryhmän jakautumaan pienempiin, eri tavalla käyttäytyviin ja ajatteleviin blokkeihin.

- Ei tästä sellaista johtopäätöstä voi vetää. Nyt vain perussuomalaisten eduskuntaryhmässä asetetaan käyttäytymiselle rajat.
______________________________


YLE Uutiset: Halla-ahon Kreikka-puheet leviävät maailmalle

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) kommentit sotilasjuntasta ratkaisuksi Kreikan ongelmiin leviävät kansainvälisessä mediassa. Ainakin Ruotsin tietotoimisto TT, Svenska Dagbladet ja uutistoimisto AP ovat kertoneet asiasta. Uutinen on leviämässä myös Kreikassa.

Ruotsalainen Aftonbladet-sanomalehti uutisoi Halla-ahosta otsikolla "Perussuomalainen haluaa kreikkalaisen sotilasjuntan". Uutinen on TT:n, ja siinä lainataan Halla-ahon Facebook-statusta. Uutisessa kerrotaan, kuinka asia on saanut suurempaa painoa, sillä Halla-aho johtaa eduskunnan hallintovaliokuntaa.

Myös Svenska Dagbladet kertoo Halla-ahon uusimmasta kohusta pääkirjoitusblogissaan. Kirjoituksen otsikkona on "Halla-aho on tehnyt sen taas".

- Nyt hän on joka tapauksessa tullut katumapäälle ja sanonut osoittaneensa huonoa arvostelukykyä. Kyllä, taas, päättyy kirjoitus.

Uutistoimisto AP puolestaan kertoo, kuinka puolueen johtaja Timo Soini vaatii kansanedustajan määräaikaista erottamista Halla-ahon ehdotettua "Kreikan talouskriisin ratkaisuksi tankkeja".

AP myös muistuttaa, kuinka Halla-aho tunnetaan kiistellystä blogistaan ja siitä, että häntä aiemmin syytettiin kiihotuksesta kansanryhmää vastaan profeetta Muhammedia koskevien kirjoituksiensa vuoksi.

Uutinen on AP:n välityksellä levinnyt jo myös kreikkalaiseen mediaan.
_______________________________

YLE Uutiset: Pääsihteeri Tiitinen: Halla-ahon tilanne ryhmän sisäinen asia

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen pitää hallintovaliokunnan puheenjohtajan, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mahdollista erottamista eduskuntaryhmästä ryhmän sisäisenä asiana. Puheenjohtaja Timo Soini kertoi tänään keskiviikkona, että hän aikoo esittää Halla-ahon erottamista ryhmästä kuukauden määräajaksi tämän Kreikka-puheiden takia.

Pääsihteeri Tiitinen sanoo, että huomenna kuullaan, mitä perussuomalaiset päättävät.

- Tämä on ryhmän sisäinen prosessi, eikä se vaikuta mitään eri kansanedustajien muihin tehtäviin eduskunnassa. Ei edes valiokunnan puheenjohtajan tehtäviin. Niin valiokuntien jäsenyydetkin kuin puheenjohtajatkin ratkaistaan käytännössä vaalikaudeksi kerrallaan, sanoo Tiitinen.

Tiitisen mukaan olisi hyvin poikkeksellinen tilanne, jos valiokunnan jäsenyyteen jouduttaisiin puuttumaan muuta kuin asianomaisen omasta aloitteesta.

_____________________________________

Kaleva: Kirjoittajat Homma-forumilla: Juntan haikailu oli Halla-aholta oma maali

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) Facebook-kirjoittelu Kreikasta ja panssarivaunuilla lakkoilijoita ja mellakoitsijoita kurittavasta sotilasjuntasta ei saa juuri kannatusta edes Halla-ahon kotipesässä Homma-forumilla. Monen palstalle kirjoittavan mielestä sotilasjuntan haikailu menee huonon huumorin puolelle.

- Täytyy sanoa, että en toivoisi Suomen hallintovaliokunnan puheenjohtajalta tällaisia lausuntoja, toteaa nimimerkki Mietintämyssy.

- Piti tämäkin päivä nähdä kun suomalainen kansanedustaja huutelee armeijaa eurooppalaisen kansan kimppuun ja demokratiaa ajettavaksi alas. Vaikka olisi kuinka "facebookissa läpällä" niin Jussi saa itsensä vaikuttamaan tuollaisella kielenkäytöllä pelkältä nihilistiltä, kirjoittaa nimimerkki Johannes Krause II.

- Ei hyvä lausunto. Selkeä oma maali. Toivottavasti Mestari ei ole sanonut noin, tiivisti nimimerkki Axel Cardan.

"Ah, se olikin vain hurttia huumoria!"

Halla-aho poisti alkuperäisen päivityksen Facebookista pian sen jälkeen, kun suomalainen media alkoi uutisoida siitä. Halla-aho huomautti, että hänen tarkoituksenaan oli, omassa tyylilajissaan, huomauttaa, että demokratiassa on vaikea toteuttaa ikäviä ja kansan vastustamia päätöksiä, vaikka ne olisivat välttämättömiä.

Poistamista ja selittelevää viestiä ei myöskään katsottu hyvällä Homma-forumilla.

- Poisti, kun siihen oli helppo tarttua. Höh, mitä nyt? Jos lausuntoa voi virheenä pitää niin se on jo tapahtunut, kun on kaikissa lehdissäkin. Kait nyt ihmiset huumoria ja sarkasmia ymmärtää, kysyy yli tuhat viestiä forumille kirjoittanut nimimerkki Salvation.

- Ah, se olikin vain hurttia huumoria! No, ei sitten mitään. Peruutan kaikki sanani siitä, ettei demokratia näyttäisi olevan Gurulle mikään "itseisarvo". Se on selvästikin hänelle pyhä arvo Suomen eduskunnan jäsenenä ja hallintovaliokunnan yltiö-parlamentaarisena puheenjohtajana. Olenpas kyllä aikamoinen tosikko! Voi ei, irvailee nimimerkki Vöyri.


"Möläytykset eivät notkauta kannatusta"

Totta kai forumilla oli myös Halla-ahoa kannustavia viestejä.

- Asiaahan Jussi silti puhuu. Kreikan tilanteen korjaaminen vaatii niin karuja leikkauksia ja toimia, ettei niitä ehdottavaa hallitusta valita yhtään missään valtaan, kirjoittaa nimimerkki Hammerzeit.

Nimimerkki Wekkuli sanoo kannattavansa Halla-ahon junttahaikailuja vain siinä tapauksessa, että vaihtoehtona on Kreikan loputon tukeminen.

- Tankkejakaan en toivo kadulle, asfaltti menee pilalle, Wekkuli kirjoittaa.

Nimimerkki Sorsalampi taas näkee asian niin, että Halla-aho höynäytti koko suomalaista mediaa haikailemalla sotilasjuntan perään.

- Näitä pikku "möläytyksiä" on Halla-ahon uralla tullut tasaiseen tahtiin, ja ikinä ne eivät kannatusta ole notkauttaneet. Mies pääsi TAAS etusivuille, Sorsalampi toteaa.

"Soini ja Halla-aho sekoilevat"

Kuultuaan Halla-ahon juntta-kirjoittelusta Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että hän aikoo esittää kansanedustajan erottamista eduskuntaryhmästä kuukauden määräajaksi.

- Nyt tuli mitta täyteen, Soini perusteli Ilta-Sanomissa.

Homma-forumilla ilmoitus otettiin vastaan tyrmistyneenä.

- Uskomatonta sekoilua sekä Soinin että Halla-ahon puolelta. Ei taidakaan olla aivan median paskanjauhantaa se, että PS:n eduskuntaryhmä hajoaisi, nimimerkki John päivittelee.

________________________________________

MTV3: Soini MTV3:lle: Halla-aholle oli näytettävä kaapin paikka

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin Pietarin-matka sai radan loppuosalla ikäväsävyisen käänteen. Tikkurilan asemalta tavoitettu Soini vahvisti esittävänsä Kreikkaan sotilasvallankaappausta ehdottaneen Jussi Halla-ahon erottamista eduskuntaryhmästä määräajaksi.

- Puolueen eduskuntaryhmän sääntöjen mukaan Halla-ahoa pitää kuulla ja kuuleminen on huomenna. Olen soittanut Halla-aholle ja kertonut asiasta mielipiteeni, Soini sanoi MTV3:lle.

Puheenjohtaja ei kommentoinut sitä, pahoitteliko Halla-aho kommenttejaan päivällä juuri Soinin pyynnöstä tai käskystä.

Soinin mukaan puolueen eduskuntaryhmä selvittää asian keskenään, samalla Halla-ahon oikeusturva toteutuu. Puheenjohtaja sanoi tiukkaan sävyyn, että puolueessa asetetaan nyt käytökselle rajat.

Soinin mukaan Halla-ahon lausunto ja kirjoittelu oli erittäin harkitsematonta.

- Kreikan tilanne on erittäin vakava. Haluan tehdä nyt selväksi, minkälaisessa puolueessa toimitaan. Eduskuntaryhmästä erottaminen on kova keino, ja toivonkin että asiat tulevat selväksi kaikille.

Kysymykseen siitä hävettääkö puheenjohtajaa oma eduskuntaryhmänsä, Soini ei antanut vastausta. Hän myös kiersi kysymykset Halla-ahon asemasta sanomalla itse olevansa perussuomalaisten keskeisin poliitikko.

Luottamuskysymys ensin

Soinin mukaan huomenna puolueen eduskuntaryhmässä käsitellään ensin Halla-ahon luottamuskysymys. Sen jälkeen ryhdytään miettimään muiden luottamustoimien hoitoa. Halla-aho on hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Hänen asemansa määrää koko eduskunta.

- Tästä on selvää haittaa perussuomalaisille. Ei tällaisia kukaan puoluejohtaja kaipaa. Puolueen johtajan ikävä tehtävä on sitten osoittaa kaapin paikka, ja se aika on nyt.

- Halla-ahon täytyy pitää kynä kurissa. En lähde arvioimaan käykö näin. Harkinta-aikaa ainakin on, jos ryhmä esitykseeni määräaikaisesta erottamisesta päätyy, Soini summasi.