torstai 1. syyskuuta 2011

Työministeri Lauri Ihalainen: Työ ja koulutus parasta kotouttamista

Työministeri Lauri Ihalainen: Työ ja koulutus parasta kotouttamista 1.9.2011

Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan uuden kotoutumislain keskeinen tavoite on pääsy töihin ja koulutukseen, koska sillä tavalla tullaan osaksi yhteiskuntaa.

"Moni Suomessa elävä maahanmuuttaja on joutunut kierteeseen, jossa heikko kielitaito estää työnsaannin. Kielitaito kuitenkin karttuu juuri työelämässä. Meillä on jo monia esimerkkejä hyvistä yhteishankkeista, joilla on edistetty monikulttuurisen työelämän arkisia käytäntöjä. Niitä tarvitaan lisää. Meidän täytyy entistä päättäväisemmin rakentaa työelämää, jossa Suomessa usein jo pitkään eläneet maahanmuuttajat pääsevät antamaan osaamisensa ja panoksensa yhteiseen käyttöön."

Ministeri korostaa, että uuden kotouttamispolitiikan käytännön toteuttaminen edellyttää viranomaisilta ja kaikilta toimijoilta vahvaa yhteistyötä ja halua nähdä maahanmuuttajat kiinteänä osana suomalaista yhteiskuntaa.

"Uusi laki tarjoaa hyvän tiekartan kotouttamistyölle. Tien päässä on koulutukseen pääsy ja työllistyminen avoimille työmarkkinoille. Erillisten toimenpiteiden sijaan pyrimme lisäämään ajattelua, jossa maahanmuuttajat ovat osa kaikkea työ- ja koulutuspolitiikkaa, kun puhutaan esimerkiksi nuorisotyöttömyydestä tai syrjäytymisen ehkäisystä."

Lisätietoja: erityisavustaja Pilvi Torsti, 040 7191206

__________________________________________

YLE Uutiset: Ihalainen: Työ ja koulutus parasta kotiuttamista

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) otti kantaa tänään voimaan tulevaan kotouttamislakiin, jonka pyrkimys on saada maahanmuuttajat entistä nopeammin sisään suomalaiseen yhteiskuntaan. Ihalaisen mielestä uuden kotouttamislain keskeinen tavoite on pääsy töihin ja koulutukseen, koska siten tullaan osaksi yhteiskuntaa.

Kotouttamislaki tuo kunnille uusia tehtäviä kotouttamistyöhön. Kaikille halukkaille tulee esimerkiksi jatkossa laatia alkukartoitus, jossa selvitetään lähtötaso eli mitä palveluita maahanmuuttaja tarvitsee ja mihin suuntaan hän haluaa elämässään mennä.

Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan uusi laki tarjoaa hyvän tiekartan kotouttamistyölle. Tien päässä on koulutukseen pääsy ja työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

Ministerin mielestä moni Suomessa elävä maahanmuuttaja on joutunut kierteeseen, jossa heikko kielitaito estää työnsaannin. Hänestä kielitaito karttuu kuitenkin juuri työelämässä.

Ihalaisen mukaan Suomessa täytyy entistä päättäväisemmin rakentaa työelämää, jossa usein jo pitkään eläneet maahanmuttajat pääsevät antamaan osaamisensa ja panoksensa yhteiseen käyttöön.