torstai 1. syyskuuta 2011

Uusi Suomi: Poliisi ihmettelee: Kuka tuhoaa koteja Imatralla?

Uusi Suomi: Poliisi ihmettelee: Kuka tuhoaa koteja Imatralla? 1.9.2011

Imatran venäläisasukkaisiin kohdistuneen asuntomurtosarjan tutkinta ei ole edennyt. Poliisilla ei ole vielä tietoa tekijöistä, mutta vinkkejä on tullut, kertoo rikoskomisario Jyrki Hänninen Etelä-Karjalan poliisilaitokselta Uudelle Suomelle. Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro vinkkien luonteesta.

Tutkinnassa on kymmenen tapausta, joista noin puoleen liittyy ilkivaltaa, kuten asuntojen sotkemista ja tuhoamista. Poliisi epäilee, että kyseessä on venäläisiin kohdistunut rikossarja.

Teot poikkeavat normaaleista asuntomurroista muun muassa niin, että niihin liittyy selkeää ilkivaltaa. Koska kaikki uhrit ovat venäläisiä, poliisi ei sulje pois rasismin mahdollisuutta.

- On mahdollista, että tekoihin liittyy muutakin kuin varastamista, Hänninen kommentoi.

Hännisen mukaan on poikkeuksellista ja yllättävää, että teot vaikuttavat kohdistuvan juuri venäläisiin.

- Imatran seudulla ei ole ollut paljon rasismirikoksia enkä ole havainnut venäläisvastaisuutta.

Hänninen kertoo, etteivät asuntomurrot näytä erityisesti huolestuttavan Imatran seudun venäläisasukkaita. Uhreissa tapaukset ovat herättäneet pettymystä, sillä he ovat pitäneet Suomea turvallisena maana.

- Joillekin on ylitsepääsemätöntä, että omaan kotiin on tunkeuduttu.

Ensimmäinen asuntomurto tapahtui noin vuosi sitten, ja tuoreimmat tapaukset on ilmoitettu poliisille tällä viikolla. Hännisen mukaan ilmiö havaittiin joitakin kuukausia sitten.

- Pitää ottaa huomioon, että Etelä-Karjalassa on paljon venäläisomistuksessa olevia vapaa-ajanasuntoja. Kun asuntomurtoja tehdään, niitä osuu myös venäläisten kohdalle.

Tapauksia tutkitaan varkauksina, törkeinä varkauksina ja vahingontekona.

Ilmiöstä on aiemmin kertonut paikallislehti Uutisvuoksi.