perjantai 16. syyskuuta 2011

YLE: KRP tutkii terrorismiepäilyä Suomessa

YLE Uutiset: KRP tutkii terrorismiepäilyä Suomessa 16.9.2011

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan jutussa, jossa epäillään terrorismin rahoittamista ja värväystä rikoslain mukaisesti. Esitutkinnassa pidätettiin 7. syyskuuta kaksi henkilöä, jotka ovat nyt vangittuina.

Pidätysten jälkeen tehtiin pääkaupunkiseudulla useassa kohteessa kotietsintöjä, joissa takavarikoitiin todistusaineistoa.

Esitutkintaa edelsi pitkä tiedusteluvaihe, josta vastasi Suojelupoliisi. Jutun tutkintavastuu siirtyi Keskusrikospoliisin tutkintaosastolle toukokuussa 2011.

Pidätykset ja kotietsinnät tehtiin yhteistyössä Suojelupoliisin kanssa ja jutun esitutkintaa jatketaan yhteisessä tutkintaryhmässä.

Kun YLE Uutiset kuuli terrorismitutkinnasta ja päätti uutisoida asian tänään, laittoivat KRP:n ja Supon johto yllättäen tiedotteen tutkinnasta ja järjestivät pikavauhtia yllätystiedotustilaisuuden lauantaille. Terrorismijutun tutkinnanjohtaja on vaitonainen tutkinnasta.

- Sen verran voin todeta, että tällainen tutkinta on meillä aloitettu, sanoo rikoskomisario Kaj Björkqvist KRP:stä.

Sitä miten laajasta tutkinnasta on kyse tai ketkä kaksi epäiltyä ovat, Björkqvist ei halua kommentoida.

___________________________________________________________

MTV3: Kaksi vangittu epäiltynä terrorismista Suomessa

Poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä, joita epäillään terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä Suomessa. Henkilöt on vangittu. Keskusrikospoliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan.

Esitutkinnassa pidätettiin viime viikon keskiviikkona kaksi henkilöä, jotka ovat nyt vangittuina. Poliisi on tehnyt pääkaupunkiseudulla useassa kohteessa kotietsintöjä, joissa on takavarikoitu todistusaineistoa.

Esitutkintaa edelsi pitkä tiedusteluvaihe, josta vastasi Suojelupoliisi.

Jutun tutkintavastuu siirtyi Keskusrikospoliisin tutkintaosastolle toukokuussa 2011. Pidätykset ja kotietsinnät tehtiin yhteistyössä Suojelupoliisin kanssa ja jutun esitutkintaa jatketaan yhteisessä tutkintaryhmässä.

Tutkinnasta ei anneta lisätietoja tänään.
____________________________________________________________

MTV3: KRP terrorismitutkinnasta: "Tutkinnallisista syistä emme kommentoi"

Keskusrikospoliisi on hyvin vaitonainen terrorismitutkinnasta. KRP kertoi tänään illalla, että poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä, joita epäillään terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä Suomessa.

– Ainoa, mitä minä voin sanoa on se, että asiasta ei tiedoteta tänään yhtään enempää. Huomenna on kello 12 tiedotustilaisuus, KRP:n tutkinnanjohtaja Kaj-Erik Björkqvist kertoo MTV3 Uutisille.

Miksei poliisi kerro tänään tarkempia tietoja?

– Ihan tutkinnallisista syistä.

Esitutkinnassa pidätettiin viime viikon keskiviikkona kaksi henkilöä, jotka ovat nyt vangittuina. Poliisi on tehnyt pääkaupunkiseudulla useassa kohteessa kotietsintöjä, joissa on takavarikoitu todistusaineistoa.

Pidätykset ja kotietsinnät tehtiin yhteistyössä Suojelupoliisin kanssa ja jutun esitutkintaa jatketaan yhteisessä tutkintaryhmässä.

___________________________________

Poliisin tiedote: KRP aloitti esitutkinnan epäillystä terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt esitutkinnan jutussa, jossa on syytä epäillä terrorismin rahoittamista ja värväystä terrorismirikoksen tekemiseen rikoslain 34a-luvun mukaisesti. Esitutkinnassa pidätettiin 7.9.2011 kaksi henkilöä, jotka ovat nyt vangittuina. Pidätysten jälkeen tehtiin pääkaupunkiseudulla useassa kohteessa kotietsintöjä, joissa takavarikoitiin todistusaineistoa.

Esitutkintaa edelsi pitkä tiedusteluvaihe, josta vastasi Suojelupoliisi. Jutun tutkintavastuu siirtyi Keskusrikospoliisin tutkintaosastolle toukokuussa 2011. Pidätykset ja kotietsinnät tehtiin yhteistyössä Suojelupoliisin kanssa ja jutun esitutkintaa jatketaan yhteisessä tutkintaryhmässä.

____________________________________

MTV3: Tällainen tuomio terrorismiaikeista saattaa tulla

Terrorismin värväyksestä voidaan tuomita Suomessa jopa kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Minimissään tuomio on neljä kuukautta. Rikoslain mukaan värväämisellä tarkoitetaan muun muassa terroristiryhmän perustamista ja organisointia.

Keskusrikospoliisi ilmoitti tänään, että poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä, joita epäillään terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä Suomessa.

Henkilöt on vangittu. Keskusrikospoliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan. Poliisi tiedottaa asiasta vasta huomenna lisää.

Rikoslain mukaan myös terrorismin rahoittamisesta voidaan tuomita minimissään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Rikoslain mukaan terrorismitoimien rahoittamisella tarkoitetaan muun muassa sellaista työtä, jossa suoraan tai välillisesti kerätään varoja esimerkiksi pommi-iskujen valmisteluun.
____________________________________

MTV3: Ääriryhmien toimintaa seurataan jatkuvasti Suomessa

Norjan veritöiden jälkeen Suojelupoliisi ilmoitti, että Suomella ei ole tarvetta nostaa valmiustasoaan terrorismiuhan vuoksi. Supon apulaispäällikkö Olli Kolstelan mukaan Norjan tyyppisiin iskuihin on erittäin vaikeaa varautua, mutta suojelupoliisi seuraa ääriryhmien toimintaa jatkuvasti.

– Valmiustason nostoa harkitaan, jos Supo havaitsee jotain erityistä tapahtuvan tai saamme ulkomaiselta viranomaiselta tiedon, vihjetiedon tai uhkaussoiton. Kaikkiin signaaleihin reagoidaan, Kolstela sanoi Norjan surmien jälkeen.

Supo seurasi Norjan tapahtumien jälkeen tilannetta myös Ruotsissa ja Tanskassa, missä poliisi on ottanut kiinni useita henkilöitä epäiltynä terrori-iskun suunnittelusta. Tanskassa ja Ruotsissa otettiin tuolloin kiinni yhteensä viisi terroriepäiltyä.

Suojelupoliisi on kertonut, että eri maiden viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä terrori-iskujen torjumiseksi Euroopassa.

Terrorismitutkijoiden mukaan viranomaisten otteet näkyvät siinä, että oikeasti tuhovoimaisten iskujen tai niiden yritysten määrä on ollut viime vuosina vähäinen ja niiden vaikuttavuus on myös ollut vähäistä.

- Vastaavasti terrorismiin liittyviä pidätyksiä on ollut paljon EU:n alueella, muistutti terrorismintutkija Teemu Sinkkonen kesän alussa MTV3 Uutisten haastattelussa.

Tuolloin Pasilasta löytyi omatekoinen pommi ja Tapaninvainiossa sijaitsevalle huoltoasemalle heitettiin polttopullo. Samaan aikaan internetissä liikkui viestejä, joissa ylistettiin Helsingin räjähteitä.

Tänään keskusrikospoliisi ilmoitti, että kaksi henkilöä on pidätetty epäiltyinä terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä Suomessa. Henkilöt on vangittu.

Keskusrikospoliisi on hyvin vaitonainen terrorismitutkinnasta. Vielä ei ole tietoa, millaisesta terrorismista pidätyksissä on kyse. Keskusrikospoliisi tiedottaa asiasta huomenna.

___________________________________________

MTV3: Rikostoimittaja Sipilä: Suomi on edistynyt terrorismitutkinnassa

Suomessa on ollut aikaisemminkin viitteitä siitä, että maassamme olisi valmisteltu terrorismitoimintaa. Poliisin tutkimukset eivät ole kuitenkaan johtaneet aikaisemmin rikostutkintaan.

Keskusrikospoliisi kertoi tänään, että se on pidättänyt kaksi henkilöä, joita epäillään terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä Suomessa. Henkilöt on pidätetty.

MTV3:n uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä arvioi, että poliisi on päässyt terrorismitutkimuksissaan eteenpäin.

– Nykyäänhän Suojelupoliisilla on mahdollisuus ennakoivaan puhelinkuunteluun. Se jo riittää, että Supolla on epäily. Rikoksen ei ole tarvinnut toteutua. Puhelinkuuntelu on voinut auttaa tutkimuksissa. Supo on voinut saada myös kansainvälisen vinkin, mutta se selviää huomenna. Ehkä, Sipilä kertoo.

Sipilän mukaan Supo on kertonut vuosikertomuksissaan aikaisempina vuosina, että se on tutkinut rahoituskuvioita, jotka olisivat liittyneet terrorismivalmisteluun. Aiemmin näyttöä ei ole saatu.

Sipilän mielestä suomalaisten ei kannata kuitenkaan huolestua. Suurin ongelma on terrorismin radikalisoituminen.

– En usko, että tavalliset suomalaiset ryhtyisivät terroristeiksi. Jos nuoret maahanmuuttajat tai toisen sukupolven maahanmuuttajat tuntevat itsensä petetyiksi, silloin terrorismin mahdollisuus on olemassa.

Sipilän mukaan suomalaisten turhautuminen yhteiskuntaan on vaikuttanut äänestyskäyttäytymisenä tai aiemmin itsenäisyyspäivien mellakoina.
_____________________________________________

YLE Uutiset: Suomen terrorismiepäily kiinnostaa ulkomailla

Suomessa tänään kerrottu uutinen maan ensimmäisestä terrorismiepäilystä on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Ruotsissa tiedotusvälineet ovat kertoneet asiasta laveasti. Myös ranskalainen uutistoimisto on huomioinut suomalaisittain ainutlaatuisen uutisen, samaten amerikkalainen uutistoimisto AP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan.

Suomessa on perjantaina kerrottu maan ensimmäisestä terrorismitutkinnasta. KRP on käynnistänyt esitutkinnan jutussa, jossa kaksi ihmistä on vangittu pääkaupunkiseudulla epäiltynä terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä terrorismirikokseen.

Asia on herättänyt myös jonkin verran kansainvälistä kiinnostusta. Ainakin ranskalainen uutistoimisto AFP pani uutisen levitykseen. Myös naapurimaassa Ruotsissa Suomen tutkinnasta kerrotaan keskeisissä verkkojulkaisuissa. Myös BBC laittoi uutisen verkkoetusivulleen.