tiistai 3. huhtikuuta 2012

HS: Romania lähettää virkamiehen Suomeen romanikerjäläisten avuksi

Helsingin Sanomat: Romania lähettää virkamiehen Suomeen romanikerjäläisten avuksi 3.4.2012
Yle Uutiset: Stubb: Kerjäläisille virkamiesapua Romaniasta
Yle Uutiset: Kerjäläisiä entistä laajemmalle alueelle
MTV3: Romania lähettää virkamiehen Suomeen auttamaan kerjäläisiä
Iltalehti/STT: Romania lähettää virkamiehen ratkomaan kerjäläisten ongelmia

Romania aikoo lähettää Suomeen virkamiehen auttamaan romanikerjäläisiä.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) sopi asiasta Romanian ulkoministeri Cristian Diaconescun kanssa Bukarestissa tiistaina.

Stubb matkusti tiistaiaamuna Romaniaan päivän mittaiselle vierailulle. Hän tapaa myös Eurooppa-ministeri Leonard Orbanin sekä talous- ja kauppaministeri Lucian Bodenin.

"Tämä on maakuvan kiillottamista sekä fact finding mission", Stubb luonnehti matkaansa välipysähdyksellä Krakovassa.

Asialistalla on myös Romanian Schengen-jäsenyys, jota Suomi asettui vastustamaan viime syyskuussa. Sittemmin kanta on muuttunut myönteiseksi. Näillä näkymin Romania ja Bulgaria ovat matkalla Schengeniin kaksivaiheisesti.

"Teknisesti Romania on valmis. On kuitenkin vielä kysymyksiä, jotka liittyvät korruptioon ja rajavartiointiin", Stubb sanoi ennen ministeritapaamista.

Maiden suhteita kolhaisivat viime syksynä paitsi rajaliittoasiat myös Nokian Clujin tehtaan sulkeminen. Tehdas työllisti 2 000 romanialaista. Lisää tummia pilviä toi Finnairin suorien Bukarestin-lentojen lopettaminen.

______________________________________________

Yle Uutiset: Stubb: Kerjäläisille virkamiesapua Romaniasta

Kevät tuo taas Romanian romanikerjäläisiä Suomeen. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Romaniasta on luvattu apua kerjäläiskysymyksessä. Stubb on sopinut asiasta Romanian ulkoministerin Cristian Diaconescun kanssa tiistaina.

- Saimme lupauksen Romanian ulkoministeriltä, että he lähettävät virkamiehen, joka pystyy auttamaan kerjäläiskysymyksissä. Tämä on erittäin hyvä uutinen, koska me haemme eurooppalaista ratkaisua euroopanlaajuiseen ongelmaan, Stubb kertoo Yle Uutisille.

Hän arvioi, että virkamiesapua on luvassa suomalaisviranomaisille ja Helsingin diakonissalaitokselle. Sen kautta kerjäläisille on järjestetty muun muassa terveydenhoitopalveluja.

Pääosa kerjäläisistä tulee Bacaun alueelta Karpaattien vuoristosta. Alueella joka kymmenes asukas on romani.

Suomeen odotetaan satoja kerjäläisiä. Pääosa tulijoista asettuu Helsinkiin.

-----

Yle Uutiset: Kerjäläisiä entistä laajemmalle alueelle

Helsingissä Romanian lupaamaan virka-apuun suhtaudutaan myönteisesti, sillä kesäksi Suomeen odotetaan jälleen ainakin paria sataa kerjäläistä Romaniasta ja Bulgariasta.

Avun toivotaan yltävän erityisesti Diakonissalaitoksen ylläpitämään päiväkeskukseen, jossa kerjäläiset käyvät päivittäin pesulla ja pesemässä pyykkiä.

Viime kesänä kerjäläisleirit purettiin pääkaupunkiseudulla. Nyt heitä on luvassa laajemmalle alueelle.

Johtava asiantuntija Jarmo Räihän Helsingin kaupungin sosiaalivirastosta perustelee arviotaan sillä, että monilla on nyt käytössään oma auto.

- Kun ihmisillä on omat autot, ilmiö on liikkuvampi kuin ennen. Kerjäläisiä nähdään pääkaupunkiseudulla, kehyskunnissa, suurimmissa kaupungeissa ja festareilla, Räihä ennakoi.

_______________________________________________

MTV3: Romania lähettää virkamiehen Suomeen auttamaan kerjäläisiä

Romania lähettää virkamiehen Suomeen auttamaan romanikerjäläisiä ja suomalaisia viranomaisia.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) sopi asiasta tänään, kun hän tapasi Romanian ulkoministerin Cristian Diaconescun Bukarestissa. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

- Tämä henkilö tulee lähinnä, olettaisin, Diakonissalaitokseen auttamaan niitä työntekijöitä, jotka käsittelevät romaniasioita ja nimenomaan kerjäläisasioita siellä. Eli eurooppalaista ratkaisua eurooppalaiseen ongelmaan, tämä on se lähtökohta, Stubb kertoi MTV3 Uutisille.

Virkamiehen tarkasta toimenkuvasta ei vielä sovittu. Stubbin mukaan kyseessä on projektiluontoinen tehtävä, joka kestää noin puoli vuotta. Virkamiehen palkan maksaa Romania.

Neuvotteluja romanialaisten virkamiesten kanssa jatkaa Suomen Romanian-suurlähettiläs Ulla Väistö. Stubb korostaa yhteistyön tärkeyttä ongelman ratkaisussa.

- Sitä ei voida lakaista maton alle, vaan se hoidetaan yhteistyötä tekemällä, Stubb kommentoi.

Romaniassa pientä edistystä

Stubb kertoi, että Romaniassa on tapahtunut pientä edistymistä romaniasioissa. Maassa on käynnissä neljä eri ohjelmaa, joilla pyritään muun muassa parantamaan romanien koulutusta, terveydenhuoltoa ja integroitumista romanialaiseen yhteiskuntaan.

- Meneekö asiat täällä kuin elokuvissa, ei tietenkään, mutta ainakin pientä edistymistä, Stubb pyöritteli.

_________________________________________________

Iltalehti/STT: Romania lähettää virkamiehen ratkomaan kerjäläisten ongelmia

Romania lähettää virkamiehen Suomeen auttamaan romanikerjäläisiä.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) sopi asiasta tiistaina tavatessaan romanian ulkoministerin Bukarestissa.

Projektiluontoisesti työskentelevän virkamiehen on tarkoitus olla Suomessa puolisen vuotta. Hänen palkkansa maksaa Romania.

Stubbin mukaan idea syntyi Helsingin kaupungin romanityöryhmässä.

- Tehtävän kuva on varmasti toimia jonkinlaisena avustajana ja tulkkina sekä romanikerjäläisille itselleen, että avustamassa suomalaisia virkamiehiä Diakonissalaitoksella ja muualla, Stubb kertoo.

Hänen mukaansa vastaavanlaisia virkamiehiä on ollut myös muissa maissa.

- Ongelma ei ratkea kerjäämistä kriminalisoimalla tai lakaisemalla asia maton alle. Eihän tämä yksi virkamies ratkaise tätä ongelmaa, mutta on toivottavasti osa ratkaisua, Stubb sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.