tiistai 3. huhtikuuta 2012

Yle: Ulkomaalaisten sosiaalituet askarruttavat viranomaisia

Yle Uutiset: Ulkomaalaisten sosiaalituet askarruttavat viranomaisia 3.4.2012

Ulkomaalaisten toimeentulotuen saajien joukko kasvaa Suomessa. Viime vuonna pelkästään Helsingissä myönnettiin 5 800 ulkomaalaistaustaiselle taloudelle toimeentulotukea. Luvussa eivät ole mukana pakolaiset eivätkä turvapaikanhakijat.

EU-kansalaisista eniten tukea Suomessa saavat virolaiset. Viime vuonna heitä oli 1 100.

Lainsäädännön lähtökohtana on, että ulkomaalaisen tulee huolehtia omasta ja perheensä toimeentulosta. Jos hän turvautuu toistuvasti toimeentulotukeen, oleskelulupa pitäisi evätä. Käytännössä monet ulkomaalaiset saavat kuitenkin vuodessa useita kertoja toimeentulotukea ja jatkavat oleskeluaan Suomessa.

Viranomaiset pitävät tilannetta epäselvänä ja kaipaavat mm. selkeyttä toimeentulotuen sisältöön, kestoon ja laajuuteen. Helsingin kaupunki on pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriöltä selkeämpiä pelisääntöjä.

Toimeentulotukea myöntävä sosiaaliviranomainen ei saa kertoa ulkomaalaisen saamasta tuesta Maahanmuuttovirastolle eikä poliisille. Ajankohtaisessa Kakkosessa tiistaina esiintyvä sisäministeri Päivi Räsänen ehdottaa lakiin selkeää muutosta.

Ministerin mielestä sosiaaliviranomaisella pitäisi olla velvollisuus informoida maahanmuuttoviranomaisia ulkomaalaisen saamasta toistuvasta toimeentulotuesta.