keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Yle: Helsinki tyytyväinen Romanian kerjäläisapuun

Yle Uutiset: Helsinki tyytyväinen Romanian kerjäläisapuun 4.4.2012
Yle Uutiset: Kerjäläisperheet tuovat nyt myös lapsensa Suomeen
Yle Uutiset: Romanit kaipaavat EU-mailta vastuunjakoa
Uusi Suomi: Kerjäläisongelma: Ministeri Stubb ryhtyi toimiin
Uusi Suomi: Mikä mies Romaniasta tulee? – ”Minulla ei ole hajuakaan”
Nelonen: Virka-apu Romaniasta Stubbin vastaisku Halla-Aholle

Romania lähettää virkamiehen Suomeen auttamaan romanikerjäläisiä, viranomaisia ja Helsingin diakonissalaitosta. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on tyytyväinen apuun, mutta olettaa Romanian vastaavan virkamiehensä kuluista Suomessa.

- Oletan, että se on Romanian valtio, mutta tätä pitää kysyä ministeri Stubbilta, Pajunen toteaa.

Hän kertoo keskustelleensa kerjäläisavusta Romanian Suomen suurlähettilään Catalin Avramescun kanssa jo viime viikolla.

- Nämä henkilöt ovat suurelta osin Romanian kansalaisia ja oletan, että tämä henkilö toimii lähetystön piirissä. Silloin heillä on paremmat mahdollisuudet auttaa omia kansalaisiaan Suomessa.

Pajunen on tyytyväinen myös Suomen aktiivisempaan rooliin.

- Se on selkeä edistysaskel, että myös valtioneuvoston piirissä on asiaan tartuttu. Sitähän olemme koko ajan toivoneet. Kysymys on euroopanlaajuinen ja Suomen valtion pitää olla keskeinen toimija.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi tiistaina sopineensa kerjäläisavusta Romanian ulkoministerin Cristian Diaconescun kanssa. Yle Uutisten tietojen mukaan Romanian päätöksen taustalla on Helsingin romanityöryhmän pyyntö.

Helsingin kaupungilla on ollut vähän suoria yhteyksiä kerjäläisten kotiseuduille. Yhteyksiä ei ole syntynyt toivotulla tavalla Helsingin diakonissalaitoksen päiväkeskuksen Hirundon kautta.

Pelkästään pääkaupunkiseudulla on arviolta 300 romanikerjäläistä.

________________________________________

Yle Uutiset: Kerjäläisperheet tuovat nyt myös lapsensa Suomeen

Helsinkiin on saapunut kevään kuluessa kerjäläisperheiden mukana kymmeniä bulgarialaisia ja romanialaisia lapsia. Joukossa on sekä pikkulapsia että kouluikäisiä. Suomeen virtaa myös Etelä-Euroopassa vuosia asuneita itäeurooppalaisia työnhakuun.

Lapsia näkyy Helsingin Diakonissalaitoksen päiväkeskuksessa nyt jatkuvasti.

- Valitettavasti, parin viikon aikana on tullut isoja perheitä, joilla on kaikenikäisiä lapsia - sekä hyvin pieniä muutaman kuukauden ikäisiä lapsia että kouluikäisiä, jotka eivät siis käy koulussa.

Kun romanialaisilla muutama vuosi sitten oli lapsia mukanaan, Helsingin kaupunki otti lapsia huostaan. Kaupunki halusi nopeasti näyttää, että Suomessa lapset eivät voi olla kadulla. Siksi Romanian romanit yleensä jättävät lapset kotiin sukulaisten hoitoon.

Bulgarialaisilla on ollut lapsia mukana pulloja keräämässä, mutta heitä on näkynyt vain kesäisin.

Nyt tilanne näyttää muuttuvan. Koska perheet elävät kerjäämällä ja pulloja keräämällä, todennäköisesti lapsia on pian myös kadulla. Yöt vietetään vaatimattomissa oloissa.

- Näillä perheillä on vuokrattuna pieniä yksiöitä tai kaksioita joissa saattaa asua monta kymmentä ihmistä eli monta perhekuntaa, Tuomola kertoo.

Kiertolaisjoukko kasvaa

Romania ja Suomi sopivat tiistaina, että Romania lähettää Suomeen virkamiehen selvittelemään kansalaistensa tilannetta. Tuomola toivoo, että virkamiehellä olisi käytännön kokemusta sosiaalityöstä.

Kiertelevien itäeurooppalaisten joukko Suomessa laajenee.

- Nyt tulee romanialaisia ja bulgarialaisia ei-romaneja, jotka ovat saattaneet olla vuosikausia töissä Portugalissa, Espanjassa ja italiassa. Kun siellä taloustilanne on huonontunut, he ovat menettäneet työnsä, ja heitä on tullut töitä etsimään Suomeen.

Diakonissalaitos odottaa, että kelien lämpenemisen myötä Suomeen tulee vilkas kiertolaiskesä.

________________________________________

Yle Uutiset: Romanit kaipaavat EU-mailta vastuunjakoa

Romanian romanit toivovat, että EU-maat jakaisivat vastuun kiertävien romanien hyvinvoinnista. Heille pitäisi tarjota sosiaaliturva ja työ siellä, missä he kulloinkin ovat.

___________________________________________


Uusi Suomi: Kerjäläisongelma: Ministeri Stubb ryhtyi toimiin

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) on sopinut uudenlaisesta lähestymistavasta kerjäläisongelmaan. Stubb kertoo blogissaan sopineensa Romanian-vierailullaan, että Romania lähettää Helsinkiin romaniasioihin erikoistuneen virkamiehen pariksi kuukaudeksi.

- Tavoittena olisi löytää käytännön osaaja, joka ruohonjuuritasolla auttaisi sekä Suomessa oleskelevia romanikerjäläisiä että suomalaisia viranomaisia tässä poikkeuksellisen monisyisessä asiassa. Taustalla tässä ehdotuksessa oli Helsingin kaupungin jo aikaisemmin esittämä toive, jolle ei kuitenkaan oltu saatu vastakaikua. Nyt ulkoministeri Diaconescu vastasi ehdotukseemme myönteisesti. Ele ei ole jättiläismäinen, mutta hyvä avaus yhteistyölle ja takuulla konkretiaa, Stubb kirjoittaa.

Stubb kommentoi tänään radiossa, että hänellä ei ole hajuakaan, millainen virkamies Suomeen on tulossa. Lue lisää tästä.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoo Ylelle olevansa tyytyväinen siihen, että valtiovalta on tarttunut asiaan.

Nelosen uutisille Stubb kertoo, että uusi aloitus on tavallaan vastaus kansanedustaja Jussi Halla-aholle (ps.). Stubb ja Halla-aho ottivat hiljattain yhteen eduskunnassa romaniasiasta.

- Ei ole kyse tiukemmasta toimesta vaan humaanista, käytännönläheisestä, ruohonjuuritason ratkaisusta. Me kaikki tiedostamme tämän ongelman ja tämä ongelma ei katoa maton alle lakaisemisella. Toivottavasti tästä on nyt apua, Stubb kommentoi Neloselle.

______________________________________________

Uusi Suomi: Mikä mies Romaniasta tulee? – ”Minulla ei ole hajuakaan”

Romania päättää itse, minkälaisen virkamiehen Suomeen lähettää kerjäläisongelmaa ratkomaan, kertoi eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) tänään Radio I:n Ykkösaamussa.

- Minulla ei ole hajuakaan, vastasi ministeri kysymykseen siitä, minkä alan asiantuntija Romaniasta tulee.

Stubb sopi Romanian-matkansa aikana, että Romania lähettää Helsinkiin romaniasioihin erikoistuneen virkamiehen pariksi kuukaudeksi. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kommentoi tänään Ylelle olettavansa, että Romania vastaa virkamiehen matkakuluista.

- Nämä henkilöt ovat suurelta osin Romanian kansalaisia ja oletan, että tämä henkilö toimii lähetystön piirissä. Silloin heillä on paremmat mahdollisuudet auttaa omia kansalaisiaan Suomessa, Pajunen arvioi virkamiehen roolia.

______________________________________________

Nelonen: Virka-apu Romaniasta Stubbin vastaisku Halla-Aholle

Helsingin romanikerjäläisongelmaan haetaan ratkaisua Romaniasta Suomeen lähetettävän virkamiehen avulla. Eurooppaministeri Alexander Stubb sopi asiasta tänää Bukarestissa Romanian ulkoministerin, Cristian Diaconescun kanssa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Nelosen Uutisten Bukarestista tavoittama Stubb kertoo, että virkamiehen on tarkoitus ratkoa kerjäläisongelmaa ruohonjuuritasolla yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Yhteistyökuvioon sopii hänen mukaansa hyvin myös Helsingin Diakonissalaitos.

- Kyllä me kaikki tiedostamme romaniongelman lähinnä Helsingin kaduilla, mutta sitä ei voi maton alle lakaista. Toivottavasti tämä virkamies voi meitä siinä auttaa.

Stubb hiiltyi viime viikolla eduskunnassa perussuomalaisten Jussi Halla-Aholle tämän romanikysymystä koskeneista lausunnosta. Halla-aho tivasti hallitukselta tiukempaa otetta asiaan.

Halla-ahon mukaan romanikerjäläisillä "on huomattavan kieltein vaikutus viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja poliisin työhön". Hän perusteli näkemyksiään sillä, että kerjäämiseen liittyy ihmiskaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä.

Stubb puolestaan iski takaisin sanomalla, ettei eduskunnan salissa tulisi käydä kuullun tyyppistä keskustelua. Eurooppaministeri sanoo Bukarestissa syntyneen ratkaisun olevan eräänlainen vastaus Halla-ahon näkemyksille.

- No varmasti tämä on osa vastausta. Ei ole kyse tiukemmasta toimesta vaan humaanista, käytännönläheisestä, ruohonjuuritason ratkaisusta. Me kaikki tiedostamme tämän ongelman ja tämä ongelma ei katoa maton alle lakaisemisella. Toivottavasti tästä on nyt apua.

Vielä toistaiseksi on epäselvää, koska virkamies aloittaa tehtävänsä Suomessa.