Helsingin Uutiset: Tukinainen: ”Kulttuurierot vaikuttavat raiskauksiin” 4.5.2012
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan joka kolmannessa tuomioon johtaneessa raiskausrikoksessa tekijä on ollut ulkomaalainen. Törkeän raiskauksen tekijöistä jopa 41 prosenttia on ulkomaalaisia. Kun mukaan luetaan myös seksuaaliseen tekoon pakottaminen ja tavallinen raiskaus, ulkomaalaisten osuus putoaa 24 prosenttiin.
Erityisen suuri määrä tekijöistä on kotoisin Lähi-Idästä.
– Kaikkia maahanmuuttajia ei voi leimata. Silti kulttuuritekijät voivat vaikuttaa siihen, miten seksuaaliset kanssakäymiset tulkitaan. Eurooppalaisten käsitys voi poiketa muihin maihin verrattuna hyvinkin paljon. Kulttuurierot eivät kuitenkaan oikeuta tekemään seksuaalista rikosta. Raiskausrikoksen tekijöitä pitäisi tutkia nykyistä enemmän ja selvittää syyt tekoon perin pohjin, raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki sanoo.
Uhrit ottavat usein ensimmäisenä yhteyttä Tukinaiseen. Kriisikeskuksen tilastojen mukaan 16 prosenttia tekijöistä on ulkomaalaisia. Uhrin ja tekijän suhde jää kahdeksassa prosentissa selvittämättä.
– Seksuaalisen väkivallan tekijöistä 18 prosenttia on uhrin kanssa avio- tai avosuhteessa. Uskon, että meihin otetaan kuitenkin helpommin yhteyttä, jos tekijä on ollut tuntematon ja ulkomaalainen, koska seuraukset eivät pelota uhria silloin niin paljon. Jos tekijä on läheinen, uhrin kärsimykset ovat myös suurempia, Heinjoki jatkaa.
Maahanmuuttajia varten on olemassa vapaaehtoinen koutouttamisohjelma, johon kuuluu myös Suomen kulttuuriin tutustuminen. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelijan Hannu Niemen mukaan ulkomaalaiset mieltävät minihameessa kulkevan naisen toisenlaiseksi kuin suomalaiset.
– Kotouttamisohjelmassa pitäisi kertoa suoraan, että pukeutuminen ei anna lupaa tehdä seksuaalista tekoa, Heinjoki sanoo.
Raiskauskriisikeskus haluaa painottaa sitä, että jokainen uhri tekisi rikosilmoituksen mahdollisimman pian.
– Tekijät on saatava vastuuseen ja uhrin on hyvä päästä avun piiriin, Heinjoki lisää.