MTV3: Suomalaista huijattiin rakkaudella – tarina tuttu virastoille 2.5.2012
Maailmalta löydetty rakkaus voi paljastua vedätykseksi.
Ulkomaalaisvirasto saa vuosittain katkeria yhteydenottoja suomalaisilta, jotka kokevat tulleensa huijatuksi ulkomailla kohdatun kumppanin kanssa solmitussa liitossa. Puolison Suomeen tulon tarkoitus onkin ollut joku muu kuin rakkaus.
– Saamme tällaisia yhteydenottoja. Ei voi sanoa, että päivittäin tai viikoittain, mutta silloin tällöin niitä tulee, kertoo maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Pauliina Helminen.
Helmisen mukaan puolisolle perhesiteen perusteella haettavan oleskeluluvan käsittelyä saatetaan ensin yrittää nopeuttaa. Hakemusten käsittelyajat ovat Maahanmuuttovirastossa keskimäärin useita kuukausia. Viime metreillä viranomaisille saatetaankin kertoa toisenlaista tietoa.
– Kerrotaan, että onkin paljastunut tai tapahtunut jotain, ettei aiottua lupaa enää ollakaan hakemassa. Saatetaan esimerkiksi huomata, että maahantulon tarkoitus onkin ollut työnteko eikä niinkään yhteiselämä suomalaisen kanssa.
Helminen sanoo, että yleensä kuitenkin yhteydenotto viranomaiselle tulee sen jälkeen, kun lupa puolisolle on myönnetty. Viestissä petetyksi tullut haluaa usein viraston peruuttavan luvan.
– Toinen on saattanut elää kokoajan siinä uskossa, että avioliitto on solmittu siksi, että eletään avio- ja perhe-elämää. On aika luonnollista, että yhteydenottojen sävy on katkera, Helminen sanoo.
Luvan voi perua harvoin
Virasto ei voi noin vain peruuttaa jo myönnettyä lupaa. Jos puoliso ottaa eron omille jaloilleen Suomessa päästyään, on purettua liittoa vaikea väittää automaattisesti toisen osapuolen tekemäksi huijaukseksi ja viranomaisen erehdyttämiseksi.
– Jos tapaus olisi hyvin räikeä ja viranomaisen erehdyttäminen tulisi nopeasti ilmi, niin silloin voisi oleskeluluvan peruuttaminen tulla kyseeseen. Yleensä nämä eivät kuitenkaan tule ilmi heti.
Maahanmuuttovirasto hylkää vuosittain 200–300 avioliiton perusteella haettu oleskelulupahakemusta.
Eniten annetaan kielteisiä päätöksiä Venäjältä, Thaimaasta, Vietnamista ja Turkista tulleiden lupahakemuksiin, jotka on tehty avioliiton perusteella.
– Nämä maat ovat niitä, joista haetaan muistakin syistä oleskelulupia paljon. Ei voida sanoa, että tämä olisi minkään maan oma ilmiö, Helminen toteaa.