tiistai 8. joulukuuta 2009

Pääkaupunkiseudun aiesopimus maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseksi allekirjoitettu

Tiedote: Pääkaupunkiseudun aiesopimus maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseksi allekirjoitettu 8.12.2009

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors, työministeri Anni Sinnemäki, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, opetusministeri Henna Virkkunen, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen ja Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajanen allekirjoittivat tänään pääkaupunkiseudun aiesopimuksen maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseksi.

Sopimuksen tavoitteena on tehostaa ja nopeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä TE-toimistojen ja kuntien yhteisin toimenpitein. Maahanmuuttajille kehitetään nopean työllistymisen malli, jota voitaisiin hyödyntää valtakunnallisesti. Sopimus tulee voimaan ensi vuoden alusta. Valtion rahoitusosuus on sopimuksessa 2,6 M€ ja pääkaupunkiseudun kuntien 2 M€ vuonna 2010.

Sopimuksen perusteella työ- ja elinkeinoministeriö kohdentaa pääkaupunkiseudun työ- ja elinkeinotoimistoihin vuonna 2010 2 M€ lisämäärärahan maahanmuuttajapalveluiden henkilöstöresurssien lisäämiseksi noin 40 henkilötyövuodella. Ohjausta kehitetään, jotta maahanmuuttajat pääsevät nopeasti alkukartoitukseen ja koulutukseen. Maahanmuuttajille suunnattuja työllistämistoimenpiteitä, esimerkiksi palkkatuki- ja työharjoittelupaikkoja, järjestetään kunnissa tehostetusti sekä tarjotaan monikielistä neuvontaa kotoutumiseen liittyvissä asioissa.

Kotoutumissuunnitelma pyritään laatimaan neljässä viikossa siitä, kun maahanmuuttaja on ilmoittautunut TE-toimistoon. Koulutus pyritään toteuttamaan jatkumona, jossa maahanmuuttaja ei joudu odottamaan pitkiä aikoja koulutukseen pääsyä.

Lisäksi kehitetään maahanmuuttajien koulutusta, korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien täydennyskoulutusta ja tutkintojen tunnistamista. Maahanmuuttajakoulutusta kehitetään työelämäläheiseen suuntaan.

Aiesopimuksen lähtökohtana on sen tunnustaminen, että maahanmuutto on pysyvä osa pääkaupunkiseudun kehitystä. Maahanmuuttajaväestöstä noin puolet asuu pääkaupunkiseudulla ja osuuden ennakoidaan kasvavan edelleen. Tämä tarkoittaa, että tarve maahanmuuttajille suunnattujen kotouttamispalveluiden kehittämiseen on pysyvä. Maahanmuuttajien työllistymistä tukevien valtion ja kuntien toimenpiteiden tulisi muodostaa yksilön kotoutumis- ja työllistymisprosessia tukeva saumaton palveluketju.

Pääkaupunkiseudun aiesopimusta on valmisteltu keväästä 2008. Sopimuskausi kattaa vuodet 2010-2012.

Lisätietoja: maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen, sisäasiainministeriö, (09) 160 43470, työmarkkinaneuvos Marja Merimaa, työ- ja elinkeinoministeriö, (09) 160 49079, neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson, opetusministeriö, (09) 160 77436, maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander, Helsingin kaupunki, (09) 310 38365, hallinnollinen sihteeri Teemu Haapalehto, Espoon kaupunki, (09) 8168 3311, toimialajohtaja Heidi Nygren, Vantaan kaupunki, 050 312 4373

___________________________________

YLE Uutiset


Valtio ja pääkaupunkiseudun kunnat ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen maahanmuuttajien työllistämisen tehostamisesta. Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajista jopa kymmenen prosenttia on työttömänä.

Sopimuksessa ovat mukana valtio, Helsinki, Espoo ja Vantaa. Sen tavoitteena on tehostaa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä. Jatkossa kotoutumissuunnitelma pyritään laatimaan neljässä viikossa siitä, kun maahanmuuttaja on ilmoittautunut TE-toimistoon. Myös maahanmuuttajien koulutusta kehitetään.

Pääkaupunkiseudulle kehitettävää mallia on tarkoitus jatkossa hyödyntää myös valtakunnallisesti. Sopimus tulee voimaan vuoden alusta ja se on kolmivuotinen.

Valtion osuus rahoituksesta on ensi vuodelle 2,6 miljoonaa euroa ja pääkaupunkiseudun kuntien yhteensä kaksi miljoonaa euroa. Helsingin maksaa potista miljoona euroa, Espoo 550 000 ja Vantaa 450 000 euroa. Rahoituksen turvin TE-keskuksiin voidaan palkata uutta työvoimaa 40 henkilötyövuoden verran.

Puolet Suomen maahanmuuttajista asuu Uudellamaalla ja 40 prosenttia heistä pääkaupunkiseudulla.