maanantai 28. joulukuuta 2009

YLE: Karkotettavat hakevat yhä useammin suojaa kirkosta

YLE Uutiset: Karkotettavat hakevat yhä useammin suojaa kirkosta 28.12.2009

Karkotuspäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden avunhaku kirkon suojista on lisääntynyt roimasti. Yhteydenottoja vyöryy ensimmäisen turvapaikan antaneeseen Turun Mikaelinseurakuntaan. Suomen Ekumeeninen liitto on huolissaan viranomaisten otteiden kovenemisesta.

Suomen ekumeenisen liiton pääsihteeri Heikki Huttunen kertoo, että ei ole olemassa tietoa siitä, kuinka paljon karkotetut ja turvapaikanhakijat hakevat suojaa seurakunnista. Ilmiö on kuitenkin pysyvä ja määrät lisääntyvät koko ajan.

Turun Mikaelinseurakuntaan on tullut loppuvuonna yhteydenottoja viikottain.

Nimenomaan Turkuun yhteydenottoja tulee sen vuoksi, että karkotuspäätöksen saanut Iranin kurdi Naze Aghain haki ensimmäisenä suojaa Suomessa juuri Mikaelinkirkosta

- Keski-Suomestakin olisi yön selkään kerran lähdetty tuomaan äitiä vauvan kanssa meidän kirkkoon. Koetin sitten näille ihmislle selittää, että varmasti löytyy lähempää seurakunta, joka haluaa auttaa teitä, sanoo kirkkoherra Jouni Lehikoinen.

Kirkkoherra Jouni Lehikoinen sanoo, että näiden jatkuvasti lisääntyvien suojan hakemisen taustalla on useimmiten todellinen uhka ja hätä, jopa kuolemanpelko.

- Kostoasiat noissa maissa, Iranissa ja Irakissa, on ihan eri juttuja kuin mitä meillä tällä Suomessa on.
Poliisilla kovat otteet

Ennen joulua Turun Mikaelinkirkon suojeluksessa olleen kurdipariskunan yöllisessä karkotuksessa käytetyt polisiin kovat otteet saavat Ekumeenisen neuvoston pääsihteerin Heikki Huttusen pelkäämään.

- Ilmassa on paljon muukalaisvihamielisyyttä ja pelkoa pakolaisaalloista.

Sekä kirkkoherra Lehikoinen että pääsihteeri Huttunen vakuuttavat , että kirkko ei piilottele turvapaikanhakojoita laittomasti. Yksityiset kansalaiset voivat ryhtyä kansalistottelemattomuuteen, jossa toimitaan systemaattisesti viranomaisten toimintaa vastaan.

Lehikoinen sanoo, että myös poliisilla olisi pohdinnan paikka.

- Tässä meidänkin kurdiperheeessä on kaksi kaksivuotiasta lasta, ja heidät haetaan aamuyöllä ikään kuin ison poliisioperaation toimin. Eivät he ole rikollisia. Se voi lietsoa toisenlaita toimintatapaa näiden ihmisten kohdalla. Mutta kirkko ei varmasti kyllä lähde mihinkään semmoselle linjalle.