torstai 31. joulukuuta 2009

US: Poliisiylijohtaja: Suomessa voi tapahtua mitä vaan

Uusi Suomi: Poliisiylijohtaja: Suomessa voi tapahtua mitä vaan 31.12.2009

Poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle ampumatragedia on näyttö siitä, että Suomessakin voi tapahtua "mitä vaan koska vaan". Hän arvelee välikohtauksen vaikuttavan suomalaisten turvallisuuden tunteeseen, mutta toivoo sen jäävän lyhytaikaiseksi.

Paaterolle ydinkysymys ei ole aseen laillisuus tai laittomuus, vaan pikemminkin maahanmuuttajien kotouttaminen ja laajemminkin ihmisten sopeutuminen yhteiskuntaan.

– On katsottava tiukemmin, keitä turvapaikanhakijoista jää Suomeen.

Paatero muistuttaa, ettei epäilty ampuja ole Suomen kansalainen.

– En tiedä, onko hän hakenut kansalaisuutta. Jos on, miksi hän ei ole sitä saanut?

Poliisiylijohtaja Paatero on seurannut poikkeuksellista päivää kotonaan Kaarinassa. Hän arvioi poliisin selviytyneen aiempaa paremmin muun muassa tiedottamisesta sekä alkutoimista, kuten junien pysäyttämisestä.

Espoon kaupunginjohtajan Marketta Kokkosen mukaan Sellon ampumatragedia järkyttää suuresti espoolaisia. Hän lähettää pahoittelunsa kaikkiin suomalaisiin koteihin.

Hän pitää erityisen järkyttävänä sitä, että tapaus on sattunut ihmisten keskellä kauppakeskuksessa.

______________________________________________________

Aamulehti: Tällainen on surmaaja: Perheenisä, suku Suomessa. Taustalla kolmiodraama?

Kauppakeskus Sellon murhaaja ei ole yksinäinen mies, vaan hän on perheenisä, jonka koko suku on Suomessa. Ampuja on toiminut yksin.

Epäilty Ibrahim Shkupolli (s. 1966) on Kosovon albaani, joka saapui Aamulehden tietojen mukaan Suomeen Norjan kautta vuonna 1990. Hänet sijoitettiin Mikkelin vastaanottokeskukseen, mistä hän myöhemmin siirtyi Espooseen asumaan.

Hänellä oli jo 90-luvun alussa suomalainen naisystävä, joka on yksi Sellon tragedian uhreista. Shkupolli on Aamulehden tietojen mukaan myöhemmin eronnut naisystävästään ja mennyt naimisiin albaaninaisen kanssa. Tämän kanssa hänellä on myös yhteisiä lapsia. Koko perhe asuu Suomessa.

Vaimon ja lapsen lisäksi Suomessa asuvat myös epäillyn vanhemmat ja veli.

Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukana taustalla saattaa olla kolmiodraama. Mustasukkaisuuteen Shkupollin olisi ajanut nimenomaan entisen, suomalaisen naisystävän uusielämä.

- Todennäköisesti tapahtumiin liittyy epäillyn ja yhden uhrin välinen suhde, sanoo tutkinnanjohtaja Jukka Kaski.

Aamulehden tietojen mukaan Shkupollin suhde entiseen naisystävään jatkui vielä jossain muodossa senkin jälkeen kun Shkupolli meni naimisiin.

Entinen naisystävä otti viime aikoina kuitenkin etäisyyttä Shkupolliin ja tämä oli miehelle liikaa, kertoo Shkupollin tuntenut henkilö.

- Mustasukkaisuus on motiivi ja ainoa motiivi, väittää Aamulehdelle yksi Shkupollin tuntenut albaani.

Espoon kauppakeskusammuskelusta epäillyn ex-puoliso oli töissä juuri Sellon Prismassa.

Shkupolli on jo tuomittu ainakin pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta.

Lisäksi hänet oli määrätty lähestymiskieltoon. Lähestysmiskielto koski entistä naisystävää.

Seppo Roth
_______________________________________________________

Aamulehti: Hok-Elanto korosti aamulla maahanmuuttajien työllistämistä

Torstain Helsingin Sanomissa S-ryhmän Hok-Elanto esittelee koko etusivun mainoksessaan vastuullista yritystoimintaansa.

Siinä kerrotaan muun muassa, että kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien työllistämisen lisäksi kauppa on saanut TE-keskuksen palkinnon maahanmuuttajien koulutus- ja työllistämishankkeesta.

Onkin totta, että useassa pääkaupunkiseudun S-ryhmän myymälässä työskentelee maahanmuuttaja.

S-ryhmästä arvellaan, että vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Sellon kauppakeskuksessa Prisman työntekijöitä surmannut Ibramin Shkupolli ollut suunnannut iskua erityisesti S-ryhmää ja Prismaa vastaan, saattaa ampujan syntyperä lisätä maahanmuuttajakielteisyyttä.

____________________________________________________


YLE Uutiset: Sosiaaliset mediat ja keskustelupalstat heti ampumatapauksen kimpussa


Yhteisösivusto Facebookissa käydään vilkasta ja paikoin erittäin rankkaa keskustelua Espoon Sellon ampumatapauksesta. Facebookiin on perustettu alasivu, jossa ruoditaan tapahtunutta. Myös MuroBBS-sivustolla ja Twitterissä seurattiin tapahtumia.

Facebookin sivulle liittyy koko ajan uusia jäseniä. Ryhmä on kaikille avoin. Facebookiin voi kuka tahansa perustaa ryhmiä, joihin kuka tahansa voi liittyä.

Myös MuroBBS-sivustolla on seurattu tiiviisti tapahtuman etenemistä alusta asti ja julkaistu myös kuvia tapahtumapaikalta.

Niin ikään miniblogi Twitterissä on useita profiileja, jossa tapahtumia päivitettiin reaaliajassa heti ammuskelun tapahduttua. Osa ihmisistä seurasi tapahtumia muun muassa kotiensa ikkunoista tai lähialueilta ja raportoi sitä mukaa.

Aiemmin mediat ovat seuranneet tiiviisti myös sosiaalista mediaa ja netin keskustelupalstoja saadakseen pohjatietoa ja yleiskuvaa tapahtumista. Nyt ainakin MuroBBS-sivustolla ihmeteltiin tapahtuman alkuvaiheessa, miten media uutisoi tapahtumista MuroBBS-sivuston keskustelupalstaa nopeammin.

Facebookia ja Twitteriä voi päivittää helposti matkapuhelimella, joten tapahtumien päivitys onnistui nopeasti paikan päältä.

Myös Wikipediaan on ehditty avata sivusto, jossa kerrotaan tietoa Ibrahim Shkupollista.

__________________________________________

YLE: Saari: Suomalaisten turvallisuudentuntoa koetellaan taas

[...]
Saarta huolettaa se, että ampujan ulkomaalaistausta voi ruokkia tietyntyyppisiä ennakkoluuloja. Kuitenkin tässä on kysymys yksittäisen ihmisen yksittäisestä epätoivoisesta teosta, hän toteaa. Saari huomauttaa, että mustasukkaisuuteen perustuvat väkivaltaisuudet ovat myös suomalaisten keskuudessa aika yleisiä. Hän on myös huolestunut esimerkiksi Facebookissa torstaina esiintyneistä rasistisista kirjoituksista, joissa tekijän ulkomaalaistausta nostetaan esiin ja syynä tapahtumiin pidetään Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Saaren mukaan kyseessä on on yksittäinen teko.
[...]