keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Kaleva: Monelle maahanmuuttajalle suomalainen joulu on uusi tuttavuus

 Kaleva: Monelle maahanmuuttajalle suomalainen joulu on uusi tuttavuus 23.12.2009

Suomessa hiljennytään parhaillaan joulun viettoon, mutta monelle maahanmuuttajalle suomalainen joulu on uusi ja erikoinen kokemus. Moni heistä ei vietä joulua lainkaan.

Afganistanista kotoisin olevalle Abdulla Alizadelle joulu ei ole tuttu juttu. Toista joulua Suomessa viettävä Alizade aikoo kuitenkin hankkia joulukuusen, vaikka muuten viettää joulua ihan tavallisena arkipäivänä.

"Kotimaassani uusi vuosi on suuri juhla, jolloin heitetään kuvainnollisesti pois kaikki vanha ja ostetaan uudet vaatteet. Tuolloin mennään myös hautausmaalle syömään yhdessä ystävien kanssa", Alizade kertoo.

Irakiaiselle Shatha Al-Kubaisille joulu merkitsee ylimääräistä vapaapäivää, joka vietetään yhdessä ystävien kesken. Joulua emme juhli ollenkaan, mutta meillekin uusi vuosi on merkittävämpi juhla.

Vietnamista kotoisin oleva Nguyen Thi Canh on vietti joulua myös kotimaassaan. "Täällä sitä vietetään eri tavalla. Vietnamissa mennään aattona kavereiden kanssa kaupungille ja keskiyöllä kirkkoon ja sieltä taas baariin.