lauantai 12. joulukuuta 2009

HS: Suomen somalit kokevat runsaasti väkivaltaa ja uhkailua

Helsingin Sanomat: Suomen somalit kokevat runsaasti väkivaltaa ja uhkailua 12.12.2009
FRA:n verkkosivu
Suomenkielinen yhteenveto tutkimuksesta (pdf)
European Union Minorities and Discrimination Survey 2009 (pdf)

Suomen somaliyhteisö tai osa Suomen somaliyhteisön jäsenistä kokee enemmän uhkailua, väkivaltaa tai vakavaa häirintää kuin mikään muu vähemmistö Euroopassa.

Tämä selviää EU:n perusoikeusviraston tuoreesta kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin laajasti Euroopan vähemmistöjen syrjintää.

Tutkimuksessa selvitettiin vähemmistöjen kokemuksia henkilöön kohdistuvista rikoksista kuten väkivallasta, uhkailusta tai vakavasta häirinnästä vuoden sisällä. Suomessa haastatelluilta somaleilta kirjattiin koko Euroopan huippuluku: 74 tapausta jokaista 100:aa haastateltua kohden.

Italiassa pohjoisafrikkalaiselta vähemmistöltä kirjattiin 44 uhkailu- tai väkivaltatapausta sataa haastateltavaa kohden, Ťsekin romaneilta 42 ja Tanskan somaleilta 40.

Haastatelluista Suomen somaleista 88 prosenttia sanoi, että viimeisimpään uhkailuun tai väkivaltatapaukseen liittyi rasistinen motiivi.

Korkeista luvuista ei voi kuitenkaan päätellä, että rasistiset hyökkäykset kohdistuisivat koko somaliväestöön.

"Näyttäisi siltä, että tietty ryhmä somaliyhteisön sisällä joutuu toistuvasti rasististen rikosten uhriksi", sanoo osastonjohtaja Jo Goodey Euroopan perusoikeusvirastosta Wienissä.

Hänen mukaansa jotkut kyselyyn osallistuneista somaleista kertoivat joutuneensa vuoden sisällä jopa yli kymmenen kertaa rasistisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi. Tämä kohottaa kirjattujen tapausten lukua.

Tapausten korkea määrä voi Goodeyn mukaan liittyä tiettyihin alueisiin, missä somalit asuvat, tai siihen, että somaleita on Suomessa vähän koko väestöön suhteutettuna, mikä altistaa heidät rasististen rikosten uhreiksi. Euroopan laajuisista tilastoista tiedetään myös se, että rasistisen rikoksen uhriksi joutuvat yleisimmin 16–24-vuotiaat nuoret.

"Suomen pitäisi tutkia itse, mitä paikallistasolla tapahtuu."

EU:n perusoikeusvirasto julkaisi jo keväällä alustavan selvityksen, jonka mukaan joka kolmas pääkaupunkiseudun somali on joutunut rasistisen rikoksen uhriksi. Osuus on toiseksi suurin Euroopassa.