perjantai 11. joulukuuta 2009

Kaleva: Kahdelle tuomio laittoman maahantulon järjestämisestä

Kaleva: Kahdelle tuomio laittoman maahantulon järjestämisestä 11.12.2009

Kaksi irakilaistaustaista miestä tuomittiin perjantaina Oulun käräjäoikeudessa laittoman maahantulon järjestämisestä. Oulussa asuvat miehet katsottiin syyllisiksi, mutta heidät jätettiin tuomitsemasta rangaistukseen. Syyttäjä oli vaatinut miehille tuntuvia sakkoja.

Vuonna syntyneet 1976 ja 1983 hakivat vuoronperään kaksi sukulaistaan autolla Ruotsin puolelta Suomeen syksyllä 2006. Syytteen mukaan miehet tiesivät, ettei sukulaisilla ollut minkäänlaisia maahantuloon vaadittavia asiakirjoja, ja heidät oli salakuljetettu Ruotsiin.

Molemmat maahantuodut ilmoittautuivat melkein heti Suomeen saavuttuaan Oulun poliisilaitoksella ja hakivat turvapaikkaa.

Tuomitut vetosivat oikeudessa siihen, että olivat totelleet isänsä arvovallallaan antamaa määräystä ja vaikuttimena oli ollut myös auttaa kymmenen vuotta Kreikassa asuneita sukulaisia, joilla oli Kreikassa huono taloudellinen tilanne. Sukulaiset olivat tuomittujen tavoin alkujaan lähtöisin Pohjois-Irakista, jossa heitä kristittyinä assyrialaisina vainosivat niin kurdit, shiiat kuin valtiokin.

Tuomitut korostivat, että heidän kunniavelkansa oli auttaa sukulaisia, joiden isä oli auttanut tuomittujen perhettä heidän joutuessaan lähtemään asuinpaikaltaan Irakista.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei lain hyväksymää syytä maahantulon järjestämiseen ollut, sillä sukulaiset tuotiin maasta, jossa he olisivat voineet oleskelulupaa tai turvapaikkaa, eikä heidän turvallisuutensa ollut uhattuna. Huono taloudellinen asema Kreikassa ei riittänyt lailliseksi vaikuttimeksi.