torstai 17. joulukuuta 2009

Karjalainen: Suomessa ei voi elää ilman rahaa

Karjalainen: Suomessa ei voi elää ilman rahaa 17.12.2009

Turvapaikanhakijoille maksettava kuukausikorvaus on laskemassa 292 euroon eli 84 eurolla nykyisestä. Kansainvälisessä vertailussa Suomen maksama tuki on havaittu korkeaksi, joskin euromäärien vertaileminen on vaikeaa, koska käytännöt vaihtelevat suuresti maasta toiseen.

Suomessa ei oikeasti ole hallitsematonta pakolaistulvaa tai pakolaisongelmaa. Turvapaikanhakijoiden määrä on edelleen alhainen useimpiin länsimaihin verrattuna ja turvapaikan tai oleskeluluvan saaminen erittäin vaikeaa. Erityisesti nettikeskustelu on vääristänyt asiaa. Suuri osa tämän ja viime vuoden hakemusryöpystä on näennäistä, sillä vertailuvuonna hakemusten määrä oli poikkeuksellisen pieni jopa Suomen oloissa.

On tärkeää, että turvapaikanhakijoiden sosiaalietuudet ovat tasolla, jonka suomalaiset voivat laajasti hyväksyä. Turvapaikanhakijoiden toimeentulo on kuitenkin turvattava sinä aikana, kun he ovat Suomessa. Suomen oloissa ei kukaan voi pärjätä rahatta, eikä edes hyvin pienellä rahalla. Jos toimeentuloa ei ole, rikollisuus vaanii, ja sitä tuskin kukaan toivoo.

Kaikkein tärkeintä on, että turvapaikkakäsittely saadaan nopeutettua riskeeraamatta sen luotettavuutta. Tänne jäävien kotouttamisesta ei voida liikaa puhua.