maanantai 21. joulukuuta 2009

Iltalehti: Pakolaisvyöry Bulgariasta

Iltalehti: Pakolaisvyöry Bulgariasta 21.12.2009

Viimeisin ryhmä saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle torstai-iltana. Kaksikymmentä Tshekin kautta tullutta bulgarialaista ilmoittautui lentoaseman poliisille turvapaikanhakijoiksi.

Edellinen rypäs saapui Suomeen reilu viikko sitten. Toissa viikonvaihteessa lentoaseman poliisiin jonotti noin 80 bulgarialaista, jotka halusivat turvapaikkaa Suomesta. Perusteluiksi useimmat ilmoittivat maansa ankeat olot ja työttömyyden.

Osa hakijoista oli tulossa Suomeen jo toista tai kolmatta kertaa.

Porsaanreikä lainsäädännössä

Bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden vyöry on yllättänyt viranomaiset täysin. Määrä on moninkertainen viime vuoteen verrattuna.

- Oletimme, että kyse olisi ollut kesäajan ilmiöstä. Tämä on kuitenkin jatkunut koko syksyn, kertoo ylikomisario Jukka Mikkola liikkuvan poliisin lentoaseman yksiköstä.

Vaikka hakijat ovat EU-maan kansalaisia, poliisi joutuu tutkimaan asian aivan kuten muissakin hakemuksissa. Poliisi lähettää tutkintapöytäkirjat maahanmuuttovirastolle, joka tekee päätöksen asiassa.

Koko prosessin ajan hakijalle tarjotaan majoitus, ruoka, terveyspalvelut ja toimeentulotuki. Tuen suuruus on 375 euroa kuukaudessa, mikäli vastaanottokeskus ei tarjoa aterioita. Ruokahuolto pudottaa tuen puoleen.

Kun kielteinen päätös aikanaan ilmoitetaan hakijalle, tämä saa kuitenkin jatkaa asumista keskuksessa vielä 30 vuorokautta. Myös toimeentulotuki juoksee koko tuon ajan. Lopulta valtio maksaa paluulennon hakijan kotimaahan.

Turhautuneet viranomaiset myöntävät nimettöminä, että kyseessä on lainsäädännön selvä porsaanreikä, jota käytetään häikäilemättömästi hyväksi.

- Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia lain mukaan, kuuluu virallinen selitys.

Suomi maksaa myös kotimatkan

- Ennätys on yhden henkilön tekemät kuusi peräkkäistä hakemusta, kertoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Hän huomauttaa, että viranomaiset ovat kuitenkin ryhtyneet nopeuttamaan EU-maiden kansalaisten sisäisten turvapaikkahakemusten käsittelyä.

Prosessi on parhaimmillaan valmis viikossa, mikä tarkoittaa sitä, että perusteetta Suomeen tullut hakija hyötyy EU:n joustavimpiin kuuluvasta järjestelmästä puolisentoista kuukautta. Ja saamaan lopulta paluulennon kotiin.

Mikään ei kuitenkaan estä häntä palaamasta samalla lennolla takaisin.

Kuvateksti:
VÄYLÄ Pelkästään Helsinki-Vantaan lentoasemalle on tämän vuoden aikana ilmoittautunut noin 350 bulgarialaista turvapaikanhakijaa. Kuva vuodelta 2003, jolloin Suomeen tulleita bulgarialaisia palautettiin Helsinki-Vantaan lentokentältä.