tiistai 15. joulukuuta 2009

YLE: Yksikään romaniperhe ei tullut hätämajoitukseen

YLE Helsinki: Yksikään romaniperhe ei tullut hätämajoitukseen 15.12.2009

Eilen avattu hätämajoitus Helsingin ei houkutellut ensimmäistäkään romania. Kaupunki järjesti kovien pakkasten takia noin kuukaudeksi ajaksi majoitusmahdollisuuden asuntovaunuissa asuville romani-lapsiperheille.

Hätämajoitusta romaneille tarjottiin Munkkisaaren entisestä huumevierotusyksiköstä. Majoitusjärjestelyistä vastaavan Diakonissalaitoksen palvelujohtaja Pekka Tuomola kertoo, että osa perheistä ilmoitti eilen harkitsevansa asiaa ja siirtyvänsä hätämajoitukseen tänään tiistaina. Osa kieltäytyy kokonaan majoitustarjouksesta.

Tuomolan mukaan monet Romanian romanit suhtautuvat erittäin epäluuloisesti kaikkiin viranomaisten yhteydenottoihin ja tulkitsevat herkästi avuntarjoukset painostukseksi.

Lasten määrä arvoitus

Aivan tarkkaa tietoa kaupungilla tai Diakonissalaitoksen Rom Po Drom -projektilla ei ole siitä, montako romanilasta Kalasataman ja Rastilan asuntovaunuissa asustaa. Projektin työntekijät arvioivat noin viikko sitten, että alle 18-vuotiaita romaneita olisi 15 ja heistä alle 10-vuotiaita 10.

Diakonissalaitoksen palvelualajohtaja Pekka Tuomola kuitenkin arvioi, että tilanne elää koko ajan, esimerkiksi osa romaniperheistä on ilmeisesti lähtenyt kotiin jouluksi. Tuomolan mukaan ilman erityisesti todettua lastensuojelun tarvetta esimerkiksi sosiaaliviranomaiset eivät puutu lasten asumiseen koleissa asuntovaunuissa. Miehen tiedossa ei ole, että kaupunki suunnittelisi majoituksen lisäksi jonkin muun hätäavun tarjoamista romaneille pakkasten takia.

Kaupungin lopullisena tavoitteena on edelleen saada romanit palaamaan Romaniaan. Tuomola kertoo, että asiaa yritetään edistää koko ajan muun muassa yhteistyössä romanikerjäläisten kotimaan sosiaaliviranomaisten kanssa.

__________________________________________

YLE Helsinki: Hätämajoitus kelpasi neljälle romaniperheelle

Helsingin tarjoamaan hätämajoitukseen on tänään saapunut yhteensä neljä romaniperhettä. Diakonissalaitoksen suojissa on nyt yhteensä 11 ihmistä. Heistä seitsemän on alaikäisiä.

Diakonissalaitokselta kerrotaan, että alaikäisten joukossa on yksi raskaana oleva 15-vuotias tyttö sekä kuusi alle 10-vuotiasta lasta.

Diakonissalaitoksen tietojen mukaan Kalasatamassa ei ole enää romaniperheitä asuntovaunumajoituksessa. Tällä hetkellä Rastilassa asuvaa kahta perhettä yritetään saada hätämajoitukseen. Muita asuntovaunuissa asuvia perheitä ei ole toistaiseksi viranomaisten tiedossa.

Helsinki ja Diakonissalaitos aloittivat hätämajoituksen eilen illalla kovien pakkasten takia. Aluksi asuntovaunuissa asuvat romaniperheet suhtautuivat majoitukseen varautuneesti.

Munkkisaaressa sijaitseva entinen huumevierotusyksikkö toimii hätämajoituspaikkana näillä näkymin noin kuukauden.