tiistai 22. joulukuuta 2009

Iltalehti: Töitä suomalaisille

Iltalehti, pääkirjoitus: Töitä suomalaisille 22.12.2009

Työttömyys pahenee, mutta hallitus avaa ovet työvoiman tuonnille EU:n ulkopuoleltakin.

Työttömyys on voimakkaasti pahentumassa, ja kokonaiset teollisuudenalat käyvät läpi "luovan tuhon". Teollista tuotantokapasiteettia poistuu lähivuosina huolestuttavan paljon, eikä tilalle välttämättä nouse uutta. Suomalaisfirmatkin investoivat mieluummin Aasiaan.

Tilanteen vakavuutta kuvastanee sekin, että valtiovarainministeri Jyrki Katainenkin on varoittanut maamme teollisen tuotantopohjan romahtamisvaarasta. Kukapa tänne enää investoisi, hän on kysellyt.

Eräät talousennusteet väläyttävät maahamme jopa 300-400 000 työttömän lukemia lähivuosina. Tuntuukin oudolta, että samaan aikaan hallitus on käytännössä lopettamassa nykyisen vähäisenkin ulkomaisen työvoiman tulon säännöstelyn ja valvonnan. Viranomaiset eivät ole kyenneet huolehtimaan edes EU-maista tänne tuotetun työvoiman asianmukaisista työehdoista tai verotuksesta.

Turun seudun telakkateollisuus on varoittava esimerkki kahden kerroksen työmarkkinoista: suuryritykset jakavat lopputilejä suomalaisille ammattilaisille ja alihankintayrityksille, mutta ulkomailta erilaisten välikäsien kautta palkatut työntekijät ja harmaata työvoimaa hyödyntävät vuokrausfirmat saavat jatkaa - toistaiseksi. Usein nämä työntekijät eivät maksa veroja minnekään, eivätkä heidän työehtonsa vastaa suomalaisia.

Silti hallitus on juuri tehnyt esityksen, jolla EU:n ulkopuolisista maista kotoisin olevien ihmisten tuottaminen Suomeen tulisi käytännössä lähes vapaaksi. Ulkomaalaiset opiskelijat voivat jatkossa mennä töihin ilman erillistä lupaa. Paperilla työ- ja oleskelulupamenettelyn yksinkertaistaminen saattaa näyttää järkevältä, mutta käytännössä työehtojen valvontaa vaikeutuu ja heikkenee olennaisesti. Pahimmillaan avataan ovet ihmiskauppaa muistuttavalle työvoiman siirroille, kuten kiinalaisten kivimiesten tapauksessa.

Kyse on harmaista työmarkkinoista, joiden edessä maamme vero- ja työsuojeluviranomaiset tuntuvat olevan neuvottomia. Esitys avaa ovet halpatyövoiman käytölle ja kahden kerroksen työmarkkinoille. Samaan aikaan suomalaiset työttömät jäävät kortistoon. Jopa siivous kelpaisi nykyisin suomalaisille.

Kuvateksti:
Ministeri Astrid Thors on pannut toimeksi hyvinä vuosina tehdyn hallitusohjelman mukaisesti, vaikka ajat ovat nyt aivan toiset.