keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Iisalmen Sanomat: Karkotuspäätös voi tulla huijareille pian

Iisalmen Sanomat: Karkotuspäätös voi tulla huijareille pian 30.12.2009

Maahanmuuttovirasto voi tehdä jo lähiaikoina kolmea nigerialaislähtöistä, nykyisin Espanjassa asuvaa miestä koskevan karkotuspäätöksen ja julistaa heidät myös maahantulokieltoon.

Kolmikko tuomittiin Iisalmen käräjäoikeudessa viikko sitten törkeästä petoksen yrityksestä vankeusrangaistuksiin. Tuomioista yksi on ehdollinen ja kaksi muuta runsaan vuoden mittaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Poliisi jätti heti käräjäoikeuden tuomion jälkeen miehistä ulkomaalaislain perusteella säilöönottoa koskevan hakemuksen, jonka oikeus hyväksyi. Poliisin tavoitteena on saada miehet karkotetuksi Suomesta ja heidän maahantulonsa estetyksi.

Säilöönotto on turvaamistoimi ja samalla valvontakeino. Ulkomaalainen voidaan ottaa säilöön esimerkiksi silloin, jos on odotettavissa, että hän piiloutuu välttyäkseen käännyttämiseltä tai maasta karkottamiselta.

Iisalmen poliisilaitoksen vanhemman rikoskonstaapelin Jaana Jääskön mukaan poliisi ryhtyy toimiin heti kun Maahanmuuttoviraston asiaa koskeva päätös saadaan.

Kolmikkoa säilytetään Iisalmen poliisivankilassa ja heidän siirtämisensä Helsingissä sijaitsevaan Metsälän säilöönottokeskukseen on Jääskön mukaan epätodennäköistä siellä vallitsevan ahtauden vuoksi.

- Mikäli Maahanmuuttovirasto tekee karkotuspäätöksen ja määrää miehet maahantulokieltoon, päätöksestä voi toki valittaa hovioikeuteen.

Miehillä, jotka ovat olleet vangittuina kohta jo kolme kuukautta, tuskin kuitenkaan on tarvetta valituksen tekoon. Se, että he joutuisivat istumaan Suomessa saamansa vankeusrangaistukset jossakin muussa maassa, on erittäin epätodennäköistä.

Maahantulokiellon pituudeksi määrätään yleensä viisi vuotta.

Huijarikolmikko yritti viime lokakuussa ostaa Iisalmen Seurahuoneen väärennetyllä rahalla. Tuomituista 44-vuotias mies kertoi hotellin omistajalle voivansa tuoda Sveitsistä valkoisia setelinaihioita, jotka kemiallisen käsittelyn jälkeen muuttuvat aidoiksi seteleiksi.