lauantai 19. joulukuuta 2009

Vihreä Lanka: Minareettien Helsinki?

Vihreä Lanka: Minareettien Helsinki? 16.12.2009

Tornit ja maamerkit ovat kaupunkikuvallisia viestejä. Ne kertovat, mitä kaupunki arvostaa, millaisia arvoja sillä on, keitä se suvaitsee. Helsingin vetovoimaisimpia turistinähtävyyksiä ovat kirkot: Temppeliaukion kirkko, Tuomiokirkko, Uspenskin katedraali.

Jokaisella on oikeus uskoa, mihin haluaa, tai olla uskomatta. Ei ole olemassa mitään syytä peitellä uskontokuntien olemassaoloa. Haluan Helsinkiin minareetteja.

Noin sadan suomalaisen kaupungin korkein maamerkki on ABC-huoltamon keltainen torni. Minareetteja on Suomessa tällä hetkellä yksi. Kaupunkikuvallinen kilpailu minareettien kaupungista voi siis alkaa.

Maahanmuuttokeskustelu on epäloogisuuksien leikkipuisto. Perussuomalaisten perusviesti on ollut, että Euroopasta ei tule mitään hyvää. Ei pitäisi sitten lähteä kopioimaan vähemmistövihaakaan sieltä suunnalta.

Kyseisen puolueen nuorten puheenjohtaja haluaisi nimittäin tuoda Sveitsissä hyväksytyn minareettikiellon Suomeen. Pelkona kuulemma ovat askeleet kohti Euroopan islamisaatiota. Tämä pelko on aivan turha. Eurooppa on jo nyt myös islamilainen Eurooppa, sillä jo kahdeksan prosenttia eurooppalaisista on muslimeja.

Suomalainen maahanmuuttopolitiikka etsii edelleen itseään. Huolestuttavaa on, että olemme jälkijunassa monessa suhteessa.

Vaikka en usko valtion luomiin virallisiin totuuksiin, olisi nyt ollut aika maahanmuuttomyönteisen ilmapiirin luomiselle. Epäolennaisuudet hallitsevat kuitenkin keskustelua. Maahanmuutto typistyy pelkäksi turvapaikkapolitiikaksi, kun painopiste on vetovoimatekijöiden suitsimisessa.

Sekin on älytöntä, sillä Suomen vastuu maailman hädänalaisista on edelleen todella pieni. Suomeen saapui viime vuonna 4 035 turvapaikanhakijaa ja vuonna 2007 tulijoita oli 1 505.

Maahanmuuton ympärillä pyörii paljon fanaatikkoja. Pahin fanaattisuus ei mielestäni ole ennakkoluuloisten rasistien puolella. Pahimpia ovat kritiikittömät kaikenymmärtäjät. Kukkahattutädit haluavat kietoa maahanmuuttajat pehmeään suvaitsevaisuuden pumpulipuheeseen. Mahdollisia ongelmia vähätellään.

Kun ongelmia vähätellään, niitä ei myöskään pyritä ratkomaan. Kuoliaaksi vaimentaminen ymmärtämällä on pahin vähättelyn muoto.

Tämän teeman osalta vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Vanhojen puolueiden keskuudessa esiintyy epätoivottavaa flirttailua populistisen maahanmuuttovastaisuuden kanssa.

Suvaitsevaisuuden ja liberaaliuden puolestapuhujat ovat alkaneet kuorruttaa viestiään varauksin ja kriittisin huomioin.

Vihreiden osalta ei onneksi ole epävarmuutta: maahanmuutto on rikkaus, jota on syytä edistää.

Kirjoittaja on vihreä kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Helsingissä.