torstai 31. joulukuuta 2009

YLE: Rasismi yltyi netin keskustelupalstoilla

Uutiset YLE TV1 31.12.2009 20:30

Toimittaja Marjukka Havumäki: Ampumavälikohtaus käynnisti erittäin rasistisen keskustelun internetin keskustelupalstoilla. Tapahtuman syynä pidetään muun muassa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Toisin kuin aiemmissa ampumatapauksissa sosiaalinen media sai tapahtumien kulkua koskevat tiedot pääasiassa virallisesta mediasta.

Nimellinen Facebook-viesti: "Suomen ulkomaalaispolitiikan ongelmat realisoituivat mitä kauheimmalla tavalla. Miksi tätä henkilö ei ole karkotettu Suomesta, vaikka hän on tehnyt useita rikoksia aiemmin?


Toimittaja Marja Manninen: Tapahtuma sai heti aikaan vilkkaan keskustelun internetissä. Kovinta kieltä käytettiin tänään Facebookissa, johon perustettu viharyhmä antoi heti tulla täydeltä laidalta ikään kuin tapahtuma olisi nyt oikeuttanut julkisen rasismin.

Nimellinen Facebook-viesti: (ääninäyttelijä) "Kuolemantuomio kovimmaksi rangaistukseksi Suomeen tämmösten takia!"

Toimittaja: Kaikille avoimille palstoille on kertynyt jo satoja mielenilmauksia, joissa ihmiset omilla nimillään jopa kehottavat käyttämään oman käden oikeutta.

Nimellinen Facebook-viesti: (ääninäyttelijä) "espooseen piste josta jokaiselle Suomalaiselle ojennetaan pyssy ja kaatolupa."

Toimittaja: Ja netistä löytyy myös suoria uhkauksia maahanmuuttajia kohtaan.

Nimellinen Facebook-viesti: (ääninäyttelijä) "Juu tänää varmaan ei yhtään mamua liikuskele Helsingin rautatieasemalla tai muuallakaan, jos on itsesuojeluvaistoa."

Toimittaja: Paljon pahempiakin lausuntoja palstoilta löytyy ja koko Suomen maahanmuuttopolitiikka teilataan.

Nimellinen Facebook-viesti: (ääninäyttelijä) "Ja viel täs tilantees löytyy niitä joilla ei mitään maahanmuuttajia vastaan"

Toimittaja: Nettikirjoittelu on pääosin hyökkäävää, mutta mukaan mahtuu myös järjen ääntä.

Nimellinen Facebook-viesti: (ääninäyttelijä) "Ihan senverran haluaisin sanoa, että tässä tapauksessa tekijä oli ulkomaalainen mutta esim jokelassa tekijä oli suomalainen."

Toimittaja: Sosiaalisen median toimintakentäksi jäi muutenkin pelkkä jälkipuinti. Varsinaisen tapahtumaketjun välittäjänä nettikeskustelut päihitti tällä kertaa virallinen media.

[studioon]

Toimittaja Havumäki: Kriisipsykologi Salli Saari, mitä mieltä te olette tällaisen rasistisen keskustelun kiihtymisestä tällaisen tapahtuman yhteydessä?

Kriisipsykologi Salli Saari: Se on kovin valitettavaa, koska tässä tapahtumassa itse asiassa, niin sen tunnusmerkit on aika tyypillisesti suomalaisia. Tämmöset mustasukkasuuteen perustuvat välkivaltarikokset on aika tyypillisiä suomalaistenkin tekeminä.

Toimittaja: Myyrmanni, Jokela, Kauhajoki ja nyt Espoo. Mitä tämä kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta?

Psykologi: Se kertoo oikeastaan kaks selkeetä asiaa. Toinen on niinkun se, että kyllähän se kertoo niinkun yhteiskunnan pahoinvoinnista ja ainakin joidenkin ihmisten pahoinvoinnista ja siitä että jotkut ihmiset, heillä ei riitä kykyä käsitellä niitä negatiivisia tunteita, joita elämä heille tuottaa ja se sitten purkaantuu tällasena väkivaltasena tekona, joka kohdistuu viattomiin ihmisiin. Toinen piirre tässä on juuri tää purkautuminen väkivaltaan ja tietyllä tavalla nimenomaan ampumiseen, joka on ollut nyt oikeastaan viime vuosina Suomessa esillä ja ikäänkun siinä näen nyt tietyllä tavalla semmosta malioppimista kyllä.

____________________________________________

Yle Ajantasa: Frank Johansson, Amnesty Suomi 5.1.2010

Toimittaja: Mainitsit aiemmassa vastauksessasi inhottavan populismin, joka liittyy tähän keskusteluun mitä on käyty, niin oletko havainnut nyt maahanmuuttajiiin liittyvässä keskustelussa rasismia tän vajaan viikon aikana?

Frank Johansson: No mun mielestä esimerkiks ne mitä Yleisradio - itse en ole käynyt siellä sivustolla - mutta Yleisradion pääuutislähetyksessä sillon uudenvuodenaattona näytettiin kuvaruudussa Facebookin puheenvuoroja, joissa mun mielestä suoraan niinkun nimellä yllytettiin väkivaltaan toista ihmisryhmää vastaan. Ja mun mielestä tässä olis oikeesti poliisin paikka kattoo, että onko tässä viharikoksen aste ylittynyt ja lähteä tutkimaan sitä sen sijaan että puhutaan näistä karkotuksista.