keskiviikko 23. joulukuuta 2009

YLE: Romanien hätämajoitus on ruuhkautunut

YLE Helsinki: Romanien hätämajoitus on ruuhkautunut 23.12.2009

Tällä hetkellä kaupungin ja Diakonissalaitoksen hätämajoituksessa on yhteensä 32 romania. Perheitä hätämajoituksessa on viisi ja alaikäisiä lapsia yhteensä 13.

Alkuviikosta Helsingin sosiaalipäivystys ohjasi hätämajoitukseen myös Kalasatamassa asuntovaunuissa asuneet neljä naista ja neljä miestä. Heillä ei ole lapsia. Helsingin Diakonissalaitoksen hätämajoituksesta vastaava Pekka Tuomola kertoo, että syynä majoittamiseen on lähestyvä joulu.

- He ovat tulleet Suomeen turistiviisumeilla, jolloin tietenkin heidän velvollisuutensa on järjestää asumisensa itse. Nyt joulun aikana kaikki paikat Suomessa on kuitenkin kiinni. Tästä syystä sosiaalipäivystys on määritellyt, että he voivat olla Munkkisaaren hätämajoituksessa joulun yli.

Kahdeksan perheettömän romanin täytyy poistua hätämajoituksesta 28. päivään mennessä.

Sängyt ja tila loppuvat hätämajoituksesta

Pekka Tuomolan mukaan tällä hetkellä hätämajoitustilat ovat täynnä. Osa romaneista on nukkunut lattioille asetetuilla patjoilla viime yöt, koska sänkypaikat ovat täynnä. Diakonissalaitos on tilannut kymmenen uutta sänkyä, mutta toistaiseksi ei tiedetä, ehtiikö kukaan toimittaa sänkyjä ennen jouluaattoa.

-Nyt ollaan niillä rajoilla, ettei enää pystytä ottamaan muita vastaan, Tuomola summaa.

Romaneiden tilanteen selvittely alkaa tänään

Helsinki ja Diakonissalaitos aloittivat hätämajoituksen viime viikon maanantai-iltana kovien pakkasten takia. Aluksi asuntovaunuissa asuvat romaniperheet suhtautuivat majoitukseen varautuneesti.

Munkkisaaressa sijaitseva entinen huumevierotusyksikkö toimii hätämajoituspaikkana näillä näkymin noin kuukauden.

Sosiaalipäivystys aloittaa majoittuneiden romaniperheiden tilanteen jatkoselvittelyt tänään. Tavoitteena on palauttaa romanit kotimaahansa.