lauantai 19. joulukuuta 2009

YleX: Muslimi vastustaa maahanmuuttajien erivapauksia

YleX: Mielipidevanki: Muslimi vastustaa maahanmuuttajien erivapauksia 18.12.2009

(Husein Muhammedin haastattelu Mielipidevanki-ohjelmasta tekstinä)

Husein Muhammed: Olen Husein Muhammed, muslimi, ja mielestäni muslimeille ja maahanmuuttajille ei tarvitse antaa erivapauksia.

[jingle]

Husein Muhammed: Ensinnäkin muslimit ja muutkin maahanmuuttajat ovat samalla tavalla yksilöitä kuin suomalaisetkin, ja heihin pitää suhtautua ensisijaisesti yksilöinä, ei oman kulttuurinsa vankeina, ei oman kulttuurinsa tahdottomina toteuttajina. Tässä mielessä muslimit tai muut maahanmuuttajat eivät eroa mitenkään suomalaisista. Jos suvaitsevaisuudella tarkoitetaan sitä, että ihmisiä ei syrjitä sen perusteella, että heillä on tietty uskonto tai ihonväri, niin sitä kannatan ja luulen, että suurin osa suomalaisista myöskin kannattaa. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, että annetaan erivapauksia tai jonkun ei tarvitse noudattaa velvollisuuksiaan, oli se työelämässä, koulussa, terveydenhuollossa, perhepiirissään kuin mitä Suomen laki tai suomalainen yhteiskunta yleisesti ottaen pitää hyväksyttävänä tai ei-hyväksyttävänä, niin siinä ei pidä lähteä tekemään poikkeuksia.

Toimittaja Sampsa Korhonen: Maahanmuuttajille ei pidä siis antaa erivapauksia, koska lopulta se vain lisää suvaitsemattomuutta ja sopeutumattomuutta. Näin toteaa muslimi Husein Muhammed. Hän on Irakin kurdi, joka muutti Suomeen 15 vuotta sitten ja toimii nykyään lakimiehenä Helsingissä. Muhammed korostaa termiä "maassa maan tavalla". Sillä hän tarkoittaa Suomen lain, ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kunnioittamista. Hän toteaa, että kun korostetaan suvaitsevaisuutta, pitää varoa ettei heilahdeta kulttuurirelativismin puolelle eli aletaan hyväksymään asioita vain siksi, että se on osa toista kulttuuria.

Husein Muhammed: Suvaitsevaisuus ei missään nimessä saa tarkoittaa kulttuurien relativismia, sitä että ihmisille annetaan eri oikeudet ja vapaudet. Siksi että he sattuvat kuulumaan tiettyyn ryhmään hyväksyttäisiin sitä, että tietyssä uskonnossa - sanotaan nyt vaikka islamissa - naisia ja miehiä kohdeltaisiin eri tavalla, koska se on heidän kulttuurinsa. Onhan se nyt ollut suomalainenkin kulttuuri ikään kuin se, että naiset ja miehet ovat olleet eriarvoisessa asemassa ja naiset ei ole joskus päässeet tiettyihin virkoihin tai... Samalla tavalla kuin suomalainen kulttuuri on kehittynyt kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa, niin ihan samalla tavalla ihan hyvin voidaan olettaa ja odottaa myös muilta tällaista samantyyppistä kehitystä eteenpäin.

Toimittaja: Husein Muhammed on sitä mieltä, että koko maahanmuuttokeskustelu on lapsenkengissä Suomessa. Äänessä ovat vain ääripäätä. Suuri enemmistö eli suvaitsevaiset suomalaiset ja esimerkiksi maltilliset muslimit ovat hiljaa. Asioista ei osata puhua kiihkottomasti. Jos esimerkiksi tavallinen ns. suomalainen yrittää nostaa esiin joitain maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, hänet leimataan helposti rasistiksi.

Husein Muhammed: On valitettavaa, että tilanne on kehittynyt sellaiseksi, että meillä ainoastaan kaksi ääripäätä keskustelee. Että on yhtäältä rasisteja ja maahanmuuttajavastaisia, jotka leimaavat ja yksinkertaistavat, yleistävät jonkun yksittäisen maahanmuuttajan tekemän rikoksen ikään kuin siitä kaikki maahanmuuttajat olisivat vastuussa, kaikki muslimit olisivat vastuussa jonkun tekemästä terrori-iskusta. Toisaalta meillä on valitettavasti myöskin sellaisia ihmisiä, jotka eivät suostu näkemään mitään...tai puhumaan mitään kriittistä niistä ongelmista, joita maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin kieltämättä liittyy. Jos niistä ongelmista ei suostuta puhumaan, niin niihin ongelmiin ei voida puuttua ja niitä ei voida ratkaista. Uskon että tästä tiettyjen pienten mutta äänekkään sopeutumattoman maahanmuuttajan...maahanmuuttajien määrän aiheuttamat ja vaatimat erioikeudet , erivapaudet koituvat sitten koko maahanmuuttajayhteisölle, koko maahanmuuttajayhteisölle ja sitten myöskin koko suomalaiselle yhteiskunnalle vahingoksi.

[jingle]

Husein Muhammed: Ennen kaikkeahan meillähän edelleenkin valitettavasti vain keskustellaan maahanmuutosta, eikä kotoutumisesta tai siitä, mitä me oikeastaan tarkoitetaan "maassa maan tavalla" tai monikulttuurisuudella. Toiset vaativat, että pitäisi saada tulla lisää maahanmuuttajia ja että monikulttuurisuus on rikkaus ja näin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että ei maahanmuuttajia tänne ja se on vitsaus. Omasta mielestäni se on sinänsä ihan turha keskustelu, koska meille tulee joka tapauksessa maahanmuuttajia lisää Suomeen oli mikä tahansa. Enemmän pitäisi siitä keskustella, että täällä ollessa, että mitä sallitaan ja mitä ei sallita. Lähtökohta on edelleenkin se, että perus- ja ihmisoikeudet ja Suomen laki on ensisijaisia ja ne koskee myös maahanmuuttajayksilöitä, koskevat myöskin muslimeja. Myös kuvitellaan musliminaiselle on yhtälailla tärkeää, että hänen oikeuksiaan kunnioitetaan. Sen edelle ei voi mennä jonkun tietyn uskonnollisen yhteisön mielipide siitä, mikä on naisen paikka.

Toimittaja: Mulla herää tässä sellainen kysymys, että eikös islamissa koraani kuitenkin ole se korkein laki? Sä olet mun käsittääkseni tietyllä tavalla vääräuskoinen, koska sä nostat Suomen lain periaatteessa koraanin yläpuolelle.

Husein Muhammed: Siinä operoidaan nyt kahdella eri tasolla. Koraani on ensisijaisesti uskonnollinen teksti samalla tavalla kuin raamattu on uskonnollinen teksti. "Maassa maan tavalla"-termillä en tarkoita sitä, enkä vaadi sitä, että muslimien pitäisi luopua rukoilemasta tai paastoamasta. Sen sijaan siitä milloin Suomen laki ja koraani tai mikä tahansa uskonnollinen teksti on ristiriidassa - ja näitä tapauksia on todella harva - niin silloin Suomen laki menee myös koraanin edelle.

[jingle]

Toimittaja: Husein Muhammed on siis Irakin kurdi, joka on asunut Suomessa 15 vuotta. Hän toteaa, että ennakkoluulot muslimeita kohtaan ovat kasvussa koko Euroopassa. Islamofobiasta kertovat suoraan esimerkiksi Sveitsin minareettikielto sekä Päivi Räsäsen pelokkaat kommentit siitä kuinka levittäytymään pyrkivä islam saattaa vallata uskonnottoman Suomen. Husein Muhammed toteaa, että monilla on täysin vääristynyt kuva islamista. Se nähdään yhtenä isona homogeenisena uskontona. Tämä taas on yhtä pielessä, kuin jos sanoisi, että kaikki kristityt ovat lestadiolaisia.

Husein Muhammed: Jossain määrin islamia pelätään ja pelätään myöskin että uskonnolla olisi jotenkin ylivalta kaikkiin muslimeihin tai eri puolilta maailmaa tulevilla muslimeilla olisi jonkinlainen salaliitto koko Euroopan alistamiseksi, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Tai jos on niin kertokaa minullekin, että mikä se on! Edelleenkin Euroopassa käsitetään islam hyvin monoliittisena, hyvin yhtenäisenä uskontona, mitä jotkut muslimijohtajat tietysti mielellään ylläpitävät tällaista täysin harhaanjohtavaa käsitystä. Monesti eri muslimimaissa näitten eri suuntausten välillä on paljon suurempi konflikti kuin itse asiassa tietyn suuntauksen ja vaikka siellä asuvien kristittyjen välillä. Lisäksi täytyy muistaa, että islam on aina kuulunut Eurooppaan - tai ainakin 800-luvulta lähtien. Islam on ja pysyy Euroopassa, mutta sellaiset käsitykset että koko Eurooppa muuttuisi islamilaiseksi alueeksi ja tuota...

Toimittaja: EU:n perustuslakiin tulee sharia-laki!

Husein Muhammed: Eh, täytyy sanoa että aikamoista vainoharhaa tällaiset mielipiteet!

Toimittaja: Päivi Räsänen voi ottaa siis rauhassa. Islam ei ole valtaamassa ja alistamassa maailmaa. Näin vakuuttaa muslimi Husein Muhammed. Mutta onko tämä nykyinen lakimies kenties liian maallistunut, koska hänen kommenttinsa eivät vastaa niitä stereotyyppisiä muslimimielipiteitä?

[jingle]

Toimittaja: Husein Muhammed, juot sä viinaa?

Husein Muhammed: Se on hyvin yksityinen asia, se ei kuulu tähän lähetykseen! [hekottelee]

Toimittaja: No okei... Vastaatko siihen, että syötkö sikaa?

Husein Muhammed: En vastaa myöskään.

Toimittaja: Mikset vastaa? Pelkäätkö kostoa?

Husein Muhammed: En pelkää sitä, vaan mielestäni se ei myöskään kuulu mitenkään yleiseen Suomen valtakunnan politiikkaan, että Matti Vanhanen on absolutisti. Se ei vaikuta asioitten hoitamiseen ollenkaan.

Toimittaja: Ajattelin vaan, että mihin tässä nyt vedetään se "maassa maan tavalla"-raja?

Husein Muhammed: Siihen, et...

Toimittaja: Ja käsittääkseni Suomen laissa kaikkien käsketään juomaan viinaa. Ei täällä sitä muuten niin paljon vedettäs.

Husein Muhammed: Huomaa, että et oo juristi! [hekottelee]

[jingle: "Ajatus jumalasta...on jumalattoman iso"]