torstai 17. joulukuuta 2009

Pohjalainen: Maahanmuutto, kotoutus ja nuorten työllisyys

Pohjalainen, mielipide: Hannu Salonpää: Maahanmuutto, kotoutus ja nuorten työllisyys 17.12.2009

Menneinä aikoina toteutettiin jämäkkä työperäinen maahanmuutto, kun Länsi-Afrikasta kuljetettiin kymmenkunta miljoonaa ihmistä orjalaivoilla työvoimaksi ns. sivistyneeseen maailmaan mm. Amerikan etelävaltioiden puuvillapelloille.

Kotoutus ei silloinkaan oikein onnistunut, vaikka käytössä oli nykyisinkin käytössä olevien keinojen lisäksi ruoska ja Winchester. Muuttajien kohtaloista syntyi kuitenkin maailmankirjallisuutta ja heidän koti-ikävästään jazz.

Eurooppa harmaantuu. Eläkkeelle lähtee enemmän ihmisiä, kuin nuoria tulee tilalle. Syntyvää aukkoa yritetään paikata nytkin ns. työperäisellä maahanmuutolla, näin myös meillä Suomessa. Asia on äärimmäisen vakava sekä vastaanottavan yhteiskunnan että muuttajien kannalta. Mikäli muuttajat eivät sopeudu ja kotiudu uuteen maahan eivätkä saa työtä, on seurauksena vakavia ongelmia, jollaisia näkyy kaikkialla Euroopassa, lähimpänä Ruotsissa.

Kotoutukseen eivät riitä tyhjentynyt kansakoulu tai entinen keuhkotautiparantola asunnoiksi, kevyt kieliopetus ja luterilaiseen uskoon kastaminen. Sopeuttaminen on sitä vaikeampaa, mitä kauempaa ihmiset tulevat. Karjalasta, Inkerinmaalta, Baltiasta tai vaikkapa Ukrainasta tulevat sopeutuvat helpommin yhteiskuntaamme kuin Aasiasta tai Afrikasta tulevat. Jos me emme saa näitä lähialueilta tulleita kotoutumaan, emme saa muitakaan.

Sitä paitsi koko työperäinen maahanmuutto voidaan unohtaa joko kokonaan tai ainakin siksi aikaa, kun nykyinen lama on ohitettu ja sen jäljet siivottu. Meille on nimittäin päässyt syntymään muitten ongelmien lisäksi vaarallisen suureksi kasvanut nuorisotyöttömyys. Se on jo yli 20 %. Se on niin paljon, että se merkitsee jo melkoisella varmuudelle kokonaisten ikäluokkien syrjäytymistä ensin lopullisesti työelämästä ja loputa koko yhteiskunnasta.

Syrjäytynyt nuori pettyy yhteiskuntaan, passivoituu ja koko elämä menee pilalle. Näin kävi edellisen laman aikana, jäljet näkyvät yhteiskunnassa edelleen. Samaa ei saa päästää enää toistumaan.

Nykyinen lama on saatava elvytyksellä hallintaan, sen jäljet siivottava ja nuoret on saatava työhön. Valtion ja kuntien pitää tavalla tai toisella hoitaa asia. Kun nämä on hoidettu, voimme kenties palata keskusteluun maahanmuutosta.

Hannu Salonpää kaupunginvaltuutettu (ps.) Kauhava