tiistai 15. joulukuuta 2009

Verkkouutiset: Maahanmuuttoviraston ylijohtaja: Maahanmuuton oltava hallittua

Verkkouutiset: Maahanmuuttoviraston ylijohtaja: Maahanmuuton oltava hallittua 15.12.2009

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan hallitun maahanmuuton haasteena on ennen kaikkea resurssien riittävyys. Kun turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on kasvanut nopeasti, poliisin ja Maahanmuuttoviraston henkilöstöresurssit ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja hakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet.

- Tälle ja ensi vuodelle onkin saatu lisärahoitusta määräaikaisen henkilöstön palkkaamiseen. Turvapaikanhakijamäärän kasvu heijastuu kuitenkin myös muuhun maahanmuuttoon, huomautti Vuorio tiistaina Siirtolaisinstituutin juhlaseminaarissa Turussa.

Oleskeluluvan saa noin 40 prosenttia turvapaikanhakijoista, eli viime vuoden noin 4 000:sta noin 1 600 ja tämän vuoden arviolta 5 800:sta noin 2 300. Oleskelulupaan liittyy käytännössä aina perheenyhdistämisoikeus, jota myös käytetään.

- Esimerkiksi somalialaisten perhesidehakemuksia saapui noin 700 vuonna 2006, tänä vuonna noin 2 000. Parin vuoden päästä somalialaisten perhesidehakemusten määrä on vähintään kaksinkertainen, 4 000. Tämä aiheuttaa erityisiä haasteita Maahanmuuttoviraston toiminnalle, Vuorio totesi.

Hän sanoi, että hakijamäärän kasvaessa maahanmuuttoviranomaisten tehtäväkentän laajuus korostuu.

- Samaan aikaan, kun varmistetaan työvoiman sujuva maahanmuutto, on täytettävä kansainvälisen suojelun velvoitteet turvapaikkamenettelyssä sekä taattava viranomaisten toiminnan oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus kaikissa tilanteissa. Toisaalta on torjuttava maahanmuuton kielteisiä ilmiöitä, kuten laitonta maahanmuuttoa, maahantulosäännösten kiertämistä ja ihmiskauppaa, hän sanoi.

Maahanmuuttovirastossa käsiteltävien, EU:n ulkopuolelta tulevien oleskelulupahakemusten määrä on lisääntynyt nopeasti. Vuonna 2006 Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi tuli 16 100 hakemusta, viime vuonna jo 23 000, ja tänä vuonna päästään samoihin lukuihin. Vuorio ennustaa kasvun jatkuvan yhä voimakkaampana.

- Maahanmuutosta ei tunnuta saatavan aikaiseksi asiallista keskustelua. Tosiasia kuitenkin on, että keskustelusta riippumatta maahanmuutto Suomeen lisääntyy tulevaisuudessa vielä nykyistä voimakkaammin. Tämä on hyväksyttävä ja voimavarat keskitettävä sen varmistamiseen, että maahanmuutto pysyy hallittuna ja maahan jääville annetaan riittävät mahdollisuudet kotoutua, Vuorio painotti.