perjantai 18. joulukuuta 2009

YLE: Hotellikuoleman huumetutkinnassa läpimurto

YLE Helsinki: Hotellikuoleman huumetutkinnassa läpimurto 18.12.2009

Helsingin huumepoliisi on tehnyt läpimurron Glo-hotellin kuolemantapaukseen liittyvässä huumetutkinnassa. Poliisi on takavarikoinut lähes kilon erittäin vahvaa heroiinia afrikkalaisilta kauppiailta.

Aineet löytyivät yksityisasunnosta Pohjois-Helsingistä poliisin omien tutkimusten perusteella.

Takavarikoitu heroiinimäärä vastaa 20 000 käyttöannosta. Hengenvaarallisen huumeen arvo katukaupassa olisi ollut lähes 400 000 euroa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Pynnönen kertoo, että heroiinia ei oltu laimennettu lainkaan. Pynnösen mukaan huumekuolema oli odotettavissa ja jos aine olisi päätynyt katukauppaan, siihen olisi menehtynyt todennäköisesti useampiakin ihmisiä.

– Tässä tapauksessa ei ollut ihme, että noin kävi, kun tuollaista tavaraa meni. Suuntaa aineen vaarallisuudesta antaa se, että kun kaksi vuotta sitten tutkimme vastaavan laajuista juttua, heroiini oli huomattavasti heikompitasoista. Silti sekin yhdistettiin suoraan kahteen kuolemantapaukseen.

Tutkinta jatkuu

Jutun tutkinnan yhteydessä on vangittu toistaiseksi kymmenen ihmistä. Pidätetyistä osa on poliisin mukaan Suomessa useampia vuosia olleita oleskeluluvan- tai turvapaikanhakijoita ja jo maasta karkoittuja. Vakavaa rikostaustaa heillä ei ennestään ole.

Heiltä on takavarikoitu heroiinin lisäksi muita huumeita ja kymmeniä tuhansia euroja käteistä rahaa.

Asian esitutkinta Helsingin poliisissa jatkuu, Pynnönen kertoo. Olennainen kysymys liittyy siihen, että Glo-hotellissa huumetta käyttäneet olivat uskoneet aineen olevan kokaiinia.

– Tässä selvitellään sitä, mikä oli mukana olleiden tietoisuuden aste. Selvitetään oliko kyseessä erehdys vai tahallisuus vai mikä – ja missä vaiheessa heroiini ikäänkuin muuttui kokaiiniksi, kokaiininahan se tilattiin.
_____________________________________________

Vartti: Poliisi uskoo pelastaneensa useita narkomaaneja

Helsingin poliisi on takavarikoinut suuren, liki kilon erän erittäin vahvaa heroiinia. Huumeet löydettiin yksityiskodista Pohjois-Helsingistä. Niitä oli yritetty kätkeä muun muassa teepaketteihin.

Erästä olisi voitu valmistaa noin 20 000 käyttöannosta. Jos aine olisi ehtinyt katukauppaan, yliannostuskuolemilta ei poliisin mukaan olisi vältytty.

- Jos heroiini olisi ollut ”tuplattuakin”, olisi se ollut vielä kovaa tavaraa huumeena tuolla kadulla. Pari vuotta sitten huomattavasti pitoisuudeltaan alhaisempi heroiini pystyttiin tutkinnallisesti kytkemään kahteen yliannostuskuolemaan, rikoskomisario Jari Pynnönen kertoo.

Poliisi pääsi huumeen maahantuojien ja levittäjien jäljille järkyttävällä tavalla, kun suomalaismies kuoli Glo-hotellissa 7. joulukuuta nuuskattuaan kyseiseen erään kuulunutta ainetta luullen sitä kokaiiniksi. Muidenkin ainetta käyttäneiden henkilöiden henki oli uhattuna.

Hotellilla oli läsnä henkilöitä, joita nyt epäillään huumeen levityksestä. Tapaukseen liittyen poliisi on vanginnut toistaiseksi 10 henkilöä. Useampiakin on ollut kiinniotettuina.

- Nyt päästiin iskemään ja osuttiin ihan oikeaan tahoon eli maahantuontiporukkaan, Pynnönen kertoo.

Rikollinen toiminta on ollut suunniteltua ja järjestäytynyttä. Huume-erän alkuperä ja kuljetusreitti ei ole vielä poliisin tiedossa.

Turvapaikanhakijoita epäiltyinä

Heroiinia ei ole liikkunut katukaupassa Helsingin poliisin tietojen mukaan suuria määriä parina viime vuonna. Silti takavarikoidulle erälle olisi oletettavasti riittänyt kysyntää.

- Heroiinia käyttäneet käyttävät Subutexia, kun huumetta ei ole saatavilla. Moni käyttäjä on kuulusteluissa sanonut, että mikäli heroiinia olisi, he käyttäisivät sitä mieluummin, Pynnönen sanoo.

Kyseessä olivat isot rahat. Takavarikoidun heroiinierän katukauppa-arvo olisi ollut poliisin mukaan lähes 400 000 euroa.

Esitutkinnan yhteydessä poliisi takavarikoi kymmeniä tuhansia käteistä rahaa sekä muita huumausaineita. Epäiltyinä on afrikkalaisia turvapaikanhakijoita.

- He ovat olleet useamman vuoden Suomessa, osa on jo saanut karkotuspäätöksen, mutta tullut luvattomasti uudestaan Suomeen. Osa on ollut etsintäkuulutettuna liittyen ulkomaalaisasioihin. Osa on ollut suomalaisen kanssa naimisissa, ja sitä kautta on haettu oleskelulupaa, Pynnönen luettelee.

Joillakin epäillyistä on aiempia merkintöjä rikosrekisterissä, mutta ei juurikaan huumeisiin liittyen.

- Epäillyt ovat noin nelikymppisestä nuorempaan. Hotellilla oli nuorempaa porukkaa, välitysporras on vanhempaa.

Helsingin poliisi jatkaa esitutkintaa.