tiistai 29. joulukuuta 2009

Pohjalainen: EU-kansalainen voi ansaita toistuvalla turvapaikanhaulla

Pohjalainen: EU-kansalainen voi ansaita toistuvalla turvapaikanhaulla 29.12.2009

Maahanmuuttoviranomaisten täytyy tutkia jokainen turvapaikkahakemus uudelleen, vaikka hakija olisi käännytetty maasta vain muutamaa kuukautta aiemmin.

Ennen joulua Vaasaan saapui Ruotsista joukko Bulgarian romaneja. Osa oli hakenut turvapaikkaa jo aiemmin syksyllä, tuloksetta.

Vaikka yhdenkään EU-kansalaisen turvapaikkahakemusta ei ole koskaan hyväksytty, ei estettä toistuvalle turvapaikanhaulle ole.
- Lainsäädäntö sallii tämän, toteaa ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäasiainministeriöstä.

Turvapaikanhakija saa Suomessa majoituksen ja toimeentulotuen jopa kolmeksi kuukaudeksi. Viranomaiset pitävät mahdollisena, että osa vie rahat kotimaahansa.
- Onhan se tietenkin mahdollista, toteaa Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön Oulun tulosalueen johtaja Ritva Jyrkkä.

Turvapaikanhakijat tulevat EU:n sisältä Bulgariasta ja Romaniasta. Valtaosa on maiden romanivähemmistöä.

Hakijat vetoavat yleensä häirintään, romanivastaisiin mielipiteisiin ja kurjiin taloudellisiin oloihin.

Maahanmuuttovirasto ei ole pitänyt perusteluja riittävinä, sillä Bulgarian täytyy EU-maana pitää huolta kansalaisistaan.

Oleskeluluvan saaminen edellyttää välitöntä hengenvaaraa, lähtömaan viranomaisten vainoa tai vakavia ihmisoikeuksien loukkauksia, joilta viranomaiset eivät voi kansalaisiaan suojella.

------

EU-kansalaiset vievät vastaanottokeskuksien paikkoja

Vaasan vastaanottokeskukseen saapui ennen joulua 20 bulgaaria, osa jo toista kertaa tänä vuonna. Raha voi olla toistuvan turvapaikanhaun motiivi.


Yhdellekään EU-kansalaiselle ei turvapaikkaa ole koskaan myönnetty, mutta suora käännyttäminen ei silti onnistu.

-Lainsäädäntö sallii tämän. Nyt jokaisen turvapaikanhakijan tapaus on tutkittava erikseen, toteaa ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäasiainministeriöstä.

Turvapaikanhakija voi teoriassa matkustaa Suomeen, odottaa asian käsittelyä, matkustaa Ruotsiin, odottaa asian käsittelyä ja matkustaa taas takaisin Suomeen.

Välillä maahan tullaan kotimaasta joukolla bussilla.

EU takaa vapaan liikkuvuuden kansalaisilleen. Viulut maksaa valtio, vaikka kielteinen päätös tulisi joka kerta.

-Osa nyt tulleista bulgaareista on käännytetty aiemmin jo syksyllä, toteaa Vaasan vastaanottokeskuksen johtaja Pia Pajunurmi.

Käsittely vie aikaa

EU-kansalaisen turvapaikkahakemuksen käsittely kestää yhdestä kahteen kuukauteen. Keskimäärin käsittelyajat venyvät Suomessa 7-8 kuukauteen.

Kustannukset hakijaa kohden ovat keskimäärin 40 euroa vuorokaudessa. Hakija saa päätöksen käsittelyajalta toimeentulotukea jopa kolmen kuukauden ajan.

Viranomaiset pitävät mahdollisena, että osa vie rahat kotimaahansa.

-Onhan se tietenkin mahdollista, toteaa Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön Oulun tulosalueen johtaja Ritva Jyrkkä.

Bulgarian romanit ovat kertoneet hakemuksensa perusteiksi häirinnän ja romanivastaisen poliittisen ilmapiirin. Kukaan ei tähän mennessä ole kyennyt osoittamaan viranomaisten vainoavan heitä.

Vaikka hakija käännytetään kerran, alkaa prosessi aina alusta, kun hän hakee turvapaikkaa uudestaan.

-Jos ajattelee henkilöä, joka on kuudetta kertaa Suomessa samoin perustein, luulisi hänen jo kohdanneen vainon kotimaassaan, sanoo Jyrkkä.

Dublin-asetus estää keplottelun muilta

EU-kansalaisten hakemukset aiheuttavat maahanmuuttoviranomaisille päänvaivaa, sillä heitä ei sido muita turvapaikanhakijoita koskeva Dublin-asetus.

Sen mukaan turvapaikkahakemus käsitellään aina siinä EU-maassa, johon hakija saapuu ensiksi. Näin maasta toiseen siirtyminen ei hyödytä.

Vuonna 2009 turvapaikanhakijoita on marraskuun loppuun mennessä ollut Suomessa reilut 5300. Näistä yli joka kymmenes tuli Bulgariasta tai Romaniasta.

Hakijamäärä on edelleen pieni verrattuna naapureihin. Ruotsiin ja Norjaan saapuu tänä vuonna parisenkymmentätuhatta turvapaikanhakijaa.

EU-kansalaisten hakemukset on järjestään hylätty. Yleisin peruste on ollut turvallinen alkuperämaa. Bulgarian oli näet Euroopan Unioniin hakiessaan todistettava turvallisuutensa.


______________________________________________________

Aamulehti/STT: Myönnettyjä turvapaikkoja nolla - EU-kansalainen voi tienata päivärahoilla

Toistuvan turvapaikanhaun motiivi voi olla helppo raha, kirjoittaa Pohjalainen tiistaina. Lehden mukaan viranomaiset pitävät mahdollisena, että EU:ssa osa hakijoista vie hakuajalta maksetun toimeentulotuen kotimaahansa.

EU-maan kansalainen voi periaatteessa ansaita rahaa turvapaikkoja hakemalla, sillä hakijalle annetaan majoitus ja toimeentulotuki joka kerta, kun hän hakee turvapaikkaa. Hänellä on oikeus hakea turvapaikkaa monta kertaa samasta maasta.

Suomessa tukea annetaan jopa kolmeksi kuukaudeksi. Kustannukset hakijaa kohden ovat noin 40 euroa vuorokaudessa.

Yhdellekään EU-kansalaiselle ei ole koskaan myönnetty turvapaikkaa, lehti kertoo, mutta toistuvaa hakemista ei rajoiteta millään lailla.

EU:n sisältä saapuvat turvapaikanhakijat ovat yleensä Bulgariasta ja Romaniasta. Hakijat vetoavat usein romanivastaisiin mielipiteisiin tai huonoihin oloihin.

Oleskeluluvan saaminen edellyttää välitöntä hengenvaaraa, vainoja tai pahoja ihmisoikeusloukkauksia.

Suomen hallitus suunnitteli joulukuun alussa, että turvapaikkaa hakevat EU-kansalaiset eivät jatkossa saisi lainkaan toimeentulotukea. Tuen epääminen EU-kansalaisilta vaatii kuitenkin lakimuutoksen, jonka eduskunta saa käsiteltäväkseen alkukeväästä.