tiistai 22. joulukuuta 2009

MTV3: Kirkkoherra järkyttyi kurdiperheen karkotuksesta

MTV3: Kirkkoherra järkyttyi kurdiperheen karkotuksesta 22.12.2009

Turussa Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen paheksuu nelihenkisen kurdiperheen yllättäen toteutettua yöllistä noutoa.

Viime kuussa karkotuspäätöksen saanut perhe haettiin maanantaina aamuneljältä Pansion vastaanottokeskuksesta.

- Olen aika järkyttynyt tilanteesta. Kahta kahden vuoden ikäistä lasta sekä heidän vanhempiansa kohdellaan kuin pahimpiakin rikollisia. He ovat ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen hakemaan turvaa ja parempaa elämää, Lehikoinen sanoi MTV:n uutisille.

Seurakunta yritti pitää perheen Suomessa

Seurakunta oli turhaan yrittänyt järjestää vanhempien ja 2-vuotiaiden kaksostyttöjen turvapaikka-anomuksen uudelleenkäsittelyä.

- He pyysivät meiltä apua sen jälkeen kun he olivat saaneet Suomesta kielteisen päätöksen, jonka mukaan heidät palautettaisiin Kreikkaan. Se, mitä me kritisoimme tässä on se, että Kreikan olosuhteet ovat lapsille huonot. Lisäksi vain äidin sormenjälkitunniste löytyi Kreikasta, ei lasten eikä isän. Tässä on vähän lain tulkinnasta kysymys myös, Lehikoinen sanoo.

Poliisi oli saanut määräyksen saattaa perhe reittilennolla Budapestin kautta Kreikkaan, sillä perheen äidin sormenjälki oli löytynyt sikäläisestä Eurodac-tietokannasta. Tietokantaan rekisteröidään muun muassa luvatta EU:n ulkorajan ylittäneiden henkilöiden tiedot.

"Emme ehtineet auttaa"

Seurakunta oli ollut yhteydessä ulkomaalaispoliisiin käännyttämisen ajankohdasta. Se oli ymmärtänyt, että perhettä ei olisi viety pois Suomesta ennen joulua.

- Emme ehtineet tekemään tässä juuri mitään tällä ajanjaksolla, muuta kuin antamaan diakonista ja henkistä apua. Yritimme aloittaa lainoppineiden kanssa heidän tilanteensa kartoittamista.

Kirkkoherra kertoo, että perheellä on pakonsa taustalla suvun aiheuttama uhka.

- Nämä ovat tällaisia kunnia-asioita ja uhkia, mitä siellä taustalla on.

Perheen tulevaisuus näyttää kirkkoherran mukaan huonolta.

- Siellä ei ole viranomaisilla aikaa perehtyä heidän tilanteeseensa. Heillä ei ole siellä myöskään minkäänlaista vastaanottoa tai tukea. Lasten näkökulmasta tässä on suuresta epäinhimillisyydestä kysymys. Kyllä lain tulkinnassa pitäisi ottaa inhimilliset asiat huomioon.

______________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Kirkkoväki arvostelee kurdien yöllistä käännytystä

Kirkon edustajat moittivat viranomaisia turvapaikkaa hakeneen kurdiperheen maanantaisesta käännytyksestä.

Poliisi haki nelihenkisen kurdiperheen yllättäen maanantaina aamuneljältä Pansion vastaanottokeskuksesta Turussa.

Irakista lähtöisin oleva perhe karkotettiin lokakuussa tehdyn päätöksen nojalla Kreikkaan.

Perheen käännytyspäätös perustui Dublinin sopimukseen, jonka mukaan turvapaikanhakijat voidaan palauttaa siihen EU-maahan, johon he ovat ensiksi tulleet. Perheen äiti on todistettavasti tullut ensiksi Kreikkaan, koska hänen sormenjälkensä löytyvät kreikkalaisesta Eurodac-tietokannasta.

Kirkon edustajien mielestä suomalaiset viranomaiset toimivat epäinhimillisesti ja käsittämättömän ankarasti.

"Osoittaa aikamoista tyylitajua, että juuri ennen joulua perhe pantiin menemään yllättäen keskellä yötä", Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen sanoo.

"Kritisoimme lain tulkintaa, että koko perhe karkotetaan sillä perusteella, että yhden perheenjäsenen sormenjäljet ovat Kreikassa", Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen huomauttaa.

Poliisin mukaan käännytys pantiin toimeen aamuvarhaisella, jotta perhe saatiin reittilennolle Helsingistä. Yleensä käännytettävät poistuvat maasta yksin, mutta tässä tapauksessa päädyttiin poliisin saattoon.

Poliisi arvioi, että perhe voisi vastustaa karkotusta.

Käännytetty perhe on paennut Pohjois-Irakista, koska nainen tuli raskaaksi ennen naimisiinmenoa. Perheen 2-vuotiaat kaksostytöt ovat syntyneet Irakista lähdön jälkeen.

Suomeen perhe tuli tämän vuoden alussa.