sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Turun Sanomat: Moskeijaa turha vastustaa

Turun Sanomat, pääkirjoitus: Moskeijaa turha vastustaa 27.12.2009
Turkuun aiotaan rakentaa moskeija Kuwaitin tuella 23.12.2009

Monet turkulaiset hätkähtivät uutista, jonka mukaan Turkuun aiotaan rakentaa Kuwaitin tuella islamilainen kulttuurikeskus, jonka yhteydessä toimisi myös moskeija (TS 23.12.). Tuoreessa muistissa on Sveitsin kansanäänestyksen omituinen lopputulos, jonka mukaan alppimaahan ei saa rakentaa muslimien minareetteja. Tästä moskeijan yhteyteen rakennettavasta tornista islamilaisia kutsutaan rukouksiin.

On varmaa, että Turussa vähemmistöjä muutenkin vastustavat nostavat äläkän islamilaisen yhdyskunnan suunnitelmista. He tuskin malttavat ajatella, että muslimien kulttuurikeskus toteutuessaan vahvistaisi Turun mainetta monikulttuurisena ja suvaitsevana kaupunkina. Eikä pahitteeksi olisi ehtiä ennen Helsinkiä, jonne Suomen islamilaisella neuvostolla on pitkän tähtäimen suunnitelma kulttuurikeskuksen rakentamiseksi.

Turkulainen yhdyskunta on jo tiettävästi saamassa hankkeelleen rahoitusta kuwaitilaisilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Tukea haetaan myös kolmesta muusta arabivaltiosta. Viimeksi 1990-luvun lopulla Turkuun suunniteltu moskeija jäi rakentamatta muun muassa saudiarabialaisten vetäydyttyä rahoituksesta.

Nyt moskeijalle kerrotaan haettavan tonttia Helsingintien varresta. Jos tontti löytyy ja rakentamisen rahoitus järjestyy, tarvitaan kaupungilta rakennuslupa ja mahdollisesti kaavamuutoskin. Näin ollen on varmaa, ettei kulttuurikeskus kovin pian valmistu palvelemaan Turun 4 000 muslimia.

Kenties nopeuttaakseen kaupungin päätöksentekoa yhdyskunta ilmoittaa hakevansa Kuwaitista rahaa myös Turun kulttuuripääkaupunkihankkeelle. Tällaisessa kytköksessä on ikävä sivumaku. Toivottavasti kyseessä on kuitenkin vilpitön halu yhteistyöhön. Kuwaitin pyrkimyksenä saattaa hyvinkin olla hankkia näkyvyyttä Euroopassa Turun hankkeen myötä.

__________________________________________

Turkuun aiotaan rakentaa moskeija Kuwaitin tuella


Turkuun aiotaan rakentaa islamilainen kulttuurikeskus, jonka yhteydessä toimisi myös moskeija. Asialla on Turun islamilainen yhdyskunta, joka on saamassa hankkeelle rahallista tukea Kuwaitissa toimivilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Ensi askeleena rahoitusta on jo luvassa tontin hankintaan.

Maakauppaa hoitaa ulkopuolinen konsultti, joka on aiemmin vaikuttanut myös Turun kunnallispolitiikassa. Hän ei suostu paljastamaan moskeijan tarkkaa paikkaa ennen kuin tontti on hankittu. Paikka sijaitsee hänen mukaansa kuitenkin Helsingintien varressa.

– Tarkoitus on saada alustava rahoitus jo ennen vuodenvaihdetta. Rahoituspäätös on lähinnä enää muutamaa muodollista sinettiä vaille, kertoo hanketta vetävä Adan-Nassir Muhamed Gadid.

Hän palasi äskettäin asiaan liittyvältä neuvottelumatkalta Kuwaitista.

– Haemme tukea myös Qatarista, Arabiemiraateista ja Saudi-Arabiasta. Toimimme hankkeessa avoimesti ja haemme tukea vain valtion hyväksymiltä järjestöiltä, Gadid toteaa.

Islamilaisen yhdyskunnan delegaatio teki matkalla myös pr-työtä etsimällä Kuwaitista rahoitusta Turun kulttuuripääkaupunkihankkeelle, jota esiteltiin Kuwaitin valtion virkamiehille ja hyväntekeväisyysjärjestöille. Turun islamilainen yhdyskunta haluaa näin osoittaa yhteistyöhalukkuuttaan kaupungille.

Turussa asuu yli 4 000 muslimia. Kaupunkiin on suunniteltu moskeijaa kahdesti aiemminkin. Portsaan 1990-luvun lopulla kaavailtu hanke kaatui, kun saudiarabialaiset vetäytyivät siitä. Luolavuoressa jo olemassa oleviin tiloihin suunniteltu kokoontumistila ei saanut kaupungilta lupaa, koska käyttötarkoitus oli kaavan vastainen.

Uusi moskeijakin tarvitsee todennäköisesti kaavamuutoksen ja ainakin rakennusluvan. Kaupungille ei ole kuitenkaan vielä ilmoitettu asiasta.